DEVELOPMENT AND QUALITY EVALUATION OF NUT CANDIES WITH BEE PRODUCTS

DENVBH

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.01.001

Abstract

Prevention and protection of the human body from non-infectious diseases is associated with the formation of a balanced diet. The purpose of the work was to develop and evaluate the quality of uncoated sweets containing bee products. Standard methods for analyzing the quality and safety indicators of sweets were used as test methods. An additional scoring of model samples was carried out to identify the best one. When choosing raw materials, we were based on the nutritional value, including the biological value of the ingredients, taste compatibility, and the absence of a similar recipe composition in the existing assortment of sweets. As a result, a recipe and technology for handmade sweets with a functional focus and increased biological value were developed, and the shelf life of the finished product was determined. The possibility of excluding sugar from the recipe by replacing it with bee products (honey in the amount of 15 %, beebread in the amount of 10 %) is justified. The composition and technology of handmade sweets with the addition of pumpkin seeds, sunflowers, pine nuts, dates, beebread, honey, and dried cranberries is proposed. The quality indicators and nutritional value of sweets have been studied. It has been established that the inclusion of one to two sweets (25-50 g) in the diet helps to satisfy the daily requirement for phosphorus and magnesium from 14 to 28 %, iron - from 6 to 12 %, dietary fiber - from 3 to 6 %. The product is a source of potassium, calcium and vitamin B2. It is characterized by a high content of magnesium, phosphorus, and vitamin B1, as a result of which it can be positioned as a functional food product.

References

Пулинец Е. К., Рассказова Н. Т., Сурупа Н. А. Использование местного растительного сырья при приготовлении фруктово-желейных конфет с медом // Аграрный вестник Приморья. 2019. № 2 (14). С. 28.

Дементьева Н. В., Бойцова Т. М. Разработ-ка рецептур и технологии конфет с повышенной пищевой ценностью из ламинарии японской // Индустрия питания / FoodIndustry. 2022. Т. 7. №. 3. С. 18–24.

Захарова А. С., Егорова Е. Ю. Медовый мармелад с ядром кедровых орехов // Ползунов-ский вестник. 2021. № 1. С. 20–26. doi 10.25712/ASTU.2072-8921.2021.01.003.

Конева С. И., Козубаева Л. А., Егорова Е. Ю. К вопросу о повышении пищевой ценности конфет плодово-ягодными компонентами // Пол-зуновский вестник. 2018. № 2. С. 8–12. doi 10.25712/ASTU. 2072-8921.2018.02.002.

Костина М. В., Тамова М. Ю., Чумак А. А. Разработка технологии и рецептур конфет ручной работы с добавлением кэроба // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. 2021. № 1(379). С. 52–55. doi 10.26297/0579-3009.2021.1.12.

Susanti, S., Najar, F. F. & Nurwantoro, N. (2021). Characteristic of Red Dragon Fruit Marma-lade with Different Types of Sweeteners. Journal of Applied Food Technology, 8(1), 9–17.

Ganie, T. A., Wani, S. A., Rather, S. A., Masoodi, F. A., Siddiqui, S. A. & Ibrahim, S. A. (2022). Development of novel functional foods using Hima-layan honey having enhanced nutraceutical and nu-tritional potential. Frontiers in Sustainable Food Sys-tems, 6, 1006528.

Ahmetovic, M., Leko, E., Keran, H., Sestan, I., Odobašic, A., Canic, A. & Srabovic, E. (2020). Exami-nation of physicochemical parameters of products based on cornelian cherry (Cornus mas L.) and hon-ey. International Journal for Research in Applied Sci-ences and Biotechnology (IJRASB), 7(5), 257–261.

Ayua, E. O. (2022). Substituting Natural Hon-ey for Cane Sugar (Sucrose) Retards Microbial Growth Independent of Water Activity During Storage of Tomato Jam.

Molla, M. M., Sabuz, A. A., Khan, M. H. H., Chowdhury, M. G. F., Miaruddin, M., Alam, M. & Khatun, A. (2022). Effect of honey and lemon juice on thephysicochemical, nutritional, microbial and antioxidant properties of guava-pineapple jelly dur-ing storage periods. Discover Food, 2(1), 31.

Dodevska, Margarita & Kukic, Jelena & Sof-renic, Ivana & Tešević, Vele & Jankovic, Milica & Djordjevic, Brizita & Ivanovic, Nevena. (2022). OPEN ACCESS EDITED BY Similarities and differences in the nutritional composition of nuts and seeds in Ser-bia. Frontiers in Nutrition. 9. 10.3389/fnut.2022. 1003125.

Arakelyan, Hayk. (2020). Siberian Pine Nuts (Pignolia Nuts) and Health.

Фёдорова Р. А. Качественная оценка биологической ценности тыквы при использова-нии в перерабатывающем производстве // Изве-стия Санкт-Петербургского государственного аг-рарного университета. 2020. № 2 (59). С. 22–26.

Усов А. В., Лифенцева Л. В., Смердов О. В. Исследование содержания витаминов в свежей и сушеной тыкве // Вестник Красноярского госу-дарственного аграрного университета. 2018. № 3 (138). С. 157–160.

Поморова Ю. Ю., Серова Ю. М. Сравни-тельная характеристика содержания незамени-мых аминокислот, биологическая ценность белка семян подсолнечника селекции ВНИИМК // Мас-личные культуры. 2022. № 2 (190). С. 46–50.

Ayivi, Raphael & Ibrahim, Salam & Ayad, Amira & Williams, Leonard & Gyawali, Rabin & Kras-tanov, Albert & Aljaloud, Sulaiman. (2020). Date fruit: A review of the chemical and nutritional compounds, functional effects and food application in nutrition bars for athletes. 10.1111/ijfs.14783.

Barakat, Hassan & Alfheeaid, Hani. (2023). Date Palm Fruit (Phoenix dactylifera) and Its Promi-sing Potential in Developing Functional Energy Bars: Review of Chemical, Nutritional, Functional, and Sensory Attributes. Nutrients. 15. 2134. 10.3390/nu15092134.

Мирошина Т. А., Резниченко И. Ю., Ми-рошин Е. В. Иммуномоделирующие свойства ме-да. Обзор исследований биопотенциала // Техно-логия и товароведение инновационных пищевых продуктов. 2023. № 1(78). С. 62–67. doi 10.33979/2219-8466-2023-78-6-62-67.

Лизунова А. С., Митрофанов Д. В., Копча-ева И. Н. Пыльцевая обножка и перга в практике врачей-психиатров // Пчеловодство. 2022. № 2. С. 52–54.

Получение медопыльцевого продукта в условиях пасек / В. А. Злепкин [и др.] // Вестник НГАУ (Новосибирский государственный аграрный университет). 2022. № 1(62). С. 110–115. doi 10.31677/2072-6724-2022-62-1-110-115.

Безопасный медопыльцевой продукт / В. А. Чучунов [и др.] // Пчеловодство. 2022. № 1. С. 50–51.

Изучение возможностей применения перги в медицине с последующей разработкой средства, повышающего иммунитет / Д. И. Шаври-на [и др.] // Вестник Российского университета дружбы народов. Серия : Медицина. 2019. 23(4). С. 412–417.

Казанцева Д. В., Холодова Н. А., Крылова Е. В. Перспективы использования пчелиного маточного молочка и перги в условиях физических нагрузок // Современные проблемы пчеловодства и апите-рапии. 2021. С. 384–389.

Сравнительная характеристика биологи-ческих свойств пчелиной обножки и перги с пози-ции поддержания саногенного статуса организма / А. Мантоптин [и др.] // Studia Universitatis Moldavi-ae (Seria Ştiinţe Reale şiale Naturii). 2019. №1. С. 119–124.

Tiwari, Dr & Talreja, Shreya. (2023). Health Benefits of Cranberries: An In-Depth Overview. Health Science Journal. 17. 1057. 10.36648/1791-809X.17.9.1057.

Amin, Ruhul & Thalluri, Chandrashekar & Anca Oana, Docea & Sharifi Rad, Javad & Calina, Daniela. (2022). Therapeutic potential of cranberry for kidney health and diseases. eFood. 3. 10.1002/efd2.33.

Резниченко И. Ю., Мирошина Т. А. Обос-нование состава и технологических параметров приготовления мюсли-батончиков повышенной пищевой ценности // Ползуновский вестник. 2023. № 4, С. 62–69. doi: 10.25712/ASTU.2072-8921.2023.04.008.

Препараты калия и магния при лечении сердечно-сосудистых заболеваний в практике врача первичного звена здравоохранения / А. М. Шилов [и др.] // РФК. 2010. № 5. С. 717–721.

Резниченко И. Ю. Теоретические и прак-тические аспекты разработки, оценки качества кондитерских изделий и пищевых концентратов функционального назначения : дис ... д-ра тех. наук. Кемерово, 2008. 383 с.

Методические рекомендации МР 2.3.0253-2021 «Нормы физиологических потреб-ностей в энергии и пищевых веществах для раз-личных групп населения». Москва. 2021. 72 с.

ТР ТС 022/2011 «Пищевая продукция в части ее маркировки». ФГУП «Стандартинформ». Москва. 2014. 23 с.

Published

2025-04-14

How to Cite

Reznichenko И. Ю., & Miroshina Т. А. . (2025). DEVELOPMENT AND QUALITY EVALUATION OF NUT CANDIES WITH BEE PRODUCTS: DENVBH. Polzunovskiy VESTNIK, (1), 7–15. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.01.001

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY

Most read articles by the same author(s)