DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY FOR MULTICOMPONENT MINCED MEAT PRODUCTS WITH HEMP FLOUR

DHPPBK

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.01.002

Keywords:

rabbit meat, hemp flour, chopped products, breading, organoleptic, functional and technological indicators

Abstract

Meat products are an indispensable and integral part of the human diet. The aim of the work is to research and develop the technology of multicomponent chopped rabbit meat products with vegetable raw materials in the form of hemp flour. The object of research is multicomponent minced meat pro­ducts with hemp flour. The subject of the study is organoleptic parameters, moisture-retaining and moisture-binding ability, pH; yield and loss of chopped products during storage. The article presents a technological scheme for the production of chopped semi-finished products and rabbit meat products with vegetable raw materials. A tasting evaluation of chopped products (cutlets) prepared by different methods of heat treatment and with various breadcrumbs ingredients was carried out. It was found that the maximum number of points for all types of heat treatment is noted in samples of cutlets breaded in amaranth, hemp and rice flour. The consistency of the opinions of the expert commission was determined and the reliability of the conducted tasting assessment was confirmed using the concordance coefficient. It was found that the water absorption capacity and water binding capacity of breaded chopped products are 11.6 % and 3.2 % higher, respectively, than the control sample (no breading). Minimal weight losses of products (13.7 % and 16.6 %) are observed in samples of cutlets prepared immediately after molding and after pre-cooling, which is lower than the established losses for cutlets during heat treatment (20.0 %). When storing chopped semi-finished products in a frozen state, losses of finished products increase, which amount to 21.8 %.

References

Разработка технологических подходов к получению мясных систем на основе ресурсов кролиководства и растительных композитов / Е.С. Шенцова, А.В. Востроилов, Е.Е. Курчаева, И.В. Максимов // Вестник ВГУИТ. 2018. № 4. С. 259–268.

Петрунина И.В., Осянин Д.Н. Перспективы развития производства мяса и мясных продуктов до 2030 года // Все о мясе. 2020. № 5S. С. 261–264. DOI: https://doi.org/10.21323/2071-2499-2020-5S-261-264.

Совершенствование технологии производства специализированных продуктов из мяса кролика/ В.Г. Попов, О.С. Федорова, С.А. Белкина // Ползуновский вестник. 2017. № 3. С. 37‒42.

Разработка рецептуры и технологии мясорастительного паштета / Н.А. Величко, Л.П. Шароглазова, Е.Н. Аешина // Вестник КрасГАУ. 2019. № 10. С. 147–152.

Вайтанис М.А., Ходырева З.Р. Использование конопляной муки при производстве мясных рубленых полуфабрикатов // Вестник КрасГАУ. 2021. № 1. С. 126–133. https://doi.org/10.36718/ 1819-4036-2021-1-126-133.

Impact of Dietary Supplementation with Goji Berries (Lycium barbarum) on Microbiological Quali-ty, Physico-Chemical, and Sensory Characteristics of Rabbit Meat / М. Castrica, L. Menchetti, C. Balzaretti, R. Branciari, D. Ranucci, E. Cotozzolo, D. Vigo, G. Curone, G. Brecchia, D. Miraglia// Foods. 2020. № 9(10). 1480 рр.

Вайтанис М.А., Ходырева З.Р. Исследование качества мясорастительных фаршей на основе мяса кролика // Вестник КрасГАУ. 2023. № 9. С. 170–176. DOI: 10.36718/1819-4036-2023-9-170-176.

Effects of Garlic Powder and Salt on Meat Quality and Microbial Loads of Rabbit Burgers / S. Mancini, S. Mattioli, R. Nuvoloni, F. Pedonese, A. Dal Bosco, G. Paci // Foods. 2020. № 9(8). 1022 рр.

Вайтанис М.А., Ходырева З.Р. Исследование качества рубленых полуфабрикатов из мяса кролика // Ползуновский вестник. 2024. № 1. doi: 10.25712/ASTU.2072-8921.2023.04.001.

Патент № 2811139 Российская Федерация, МПК A23L 13/60 (2016.01), A23L 13/60. Полуфабрикат рубленый из мяса кролика: № 2023126900; заявл. 19.10.2023; опубл. 10.01.2024 / Вайтанис М.А., Ходырева З.Р.; заявитель и патентообладатель Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования «Алтайский государственный технический университет им. И.И. Ползунова» (АлтГТУ).

О безопасности пищевой продукции: технический регламент таможенного союза № 021/2011: [принят решением Комиссии Таможенного союза от 9 декабря 2011 года № 880]. Москва : Изд-во стандартов, 2011. 242 с.

О безопасности мяса и мясной продукции: технический регламент таможенного союза № 034/2013: [принят решением Комиссии Таможенного союза от 9 октября 2013 года № 68]. Москва : Изд-во стандартов, 2013. 77 с.

Методы исследования мяса и мясных продуктов / Л.В. Антипова, И.А. Глотова, И.А. Рогов. М. : Колос, 2001. 376 с.

МУК 4.2.1847-04. Методы контроля. Биологические и микробиологические фак-торы. Санитарно-эпидемиологическая оценка обоснования сроков годности и условий хранения пищевых продуктов. М. : Федеральный центр госсанэпиднадзора Минздрава России, 2004. 31 с.

Published

2025-04-14

How to Cite

Vaytanis М. А. ., & Khodyreva З. Р. . (2025). DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY FOR MULTICOMPONENT MINCED MEAT PRODUCTS WITH HEMP FLOUR: DHPPBK. Polzunovskiy VESTNIK, (1), 16–23. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.01.002

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY