STUDY OF THE ASSORTMENT AND MACRONUTRIENT COMPOSITION OF DRY ENTERAL NUTRITION MIXTURES OF DOMESTIC PRODUCTION

FFYVKF

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.01.018

Abstract

One of the primary objectives of the state policy in the field of healthy nutrition is to strengthen the health of the population by providing it with high-quality food products. The dynamically developing food market offers consumers products that can satisfy their needs both in terms of nutritional value and in relation to their packaging. It should be noted that, depending on age, health status, level of physical and social activity, each person to one degree or another needs an individually selected diet. For this reason, one of the promising areas of development of the food industry is the creation and organization of production of fortified products, including those for specialized purposes. At the same time, there is a group of consumers who need special types of food products. These include patients of clinics after various surgical interventions, as well as with certain types of di­seases that require special nutritional support. Expanding the range of food products of specialized therapeutic nutrition of the appropriate composition and properties will improve the effectiveness of treatment of such disea­ses. The article provides an analysis of enteral nutrition products, presents the results of research on the study of the product range, macronutrient composition, as well as the raw material base of dry mixes for enteral nutrition of domestic production.

References

Федеральный закон «О развитии сельского хозяйства» от 29.12.2006 г. № 264-ФЗ.

Стратегия повышения качества пищевой продукции в Российской Федерации до 2030 года, утвержденная Распоряжением Правительства Рос-сийской Федерации от 29 июня 2016 г. № 1364-р.

Доктрина продовольственной безопасно-сти Российской Федерации, утвержденная Указом Президента Российской Федерации от 21 января 2020 г.

Беляев С.А., Зюкин Д.А. Снижение импорто-зависимости как один из параметров обеспечения экономической безопасности России // Вестник Кур-ской государственной сельскохозяйственной акаде-мии. 2022. № 3. С. 181–187.

Меньшикова Л.Н. Функционально-технологи¬че¬ские свойства смесей на основе молоч-ных белков и их применение при производстве мясных продуктов // Все о мясе. 2010. № 4. С. 44–46

Шуваева Г.П., Мерзликина А.А., Свиридо-ва Т.В., Вострикова А.С., Валуйских В.А. Разработка молочного десерта, обогащенного гидролизатом белков молочной сыворотки // Актуальная биотех-нология. 2022. № 1. С. 362.

Семенова Е.С., Симоненко Е.С., Симонен-ко С.В., Зорин С.Н., Петров Н.А., Мазо В.К. Исследо-вание процесса гидролиза белков молока с исполь-зованием ферментных препаратов отечественного производства // Пищевые системы. 2023. Т. 6. № 2. С. 224–232. DOI: 10.21323/2618-9771-2023-6-2-224-232.

Симоненко С.В., Антипова Т.А., Андросова Н.Л., Фелик С.В., Кудряшова О.В., Симоненко Е.С. Концентраты молочных белков для использования в специализированных продуктах питания // Пищевая промышленность. 2022. № 11. С. 19–21. DOI: 10.52653/PPI.2022.11.11.004.

Kenbon Beyene Abdisa, Emőke Szerdahelyi, Máté András Molnár, László Friedrich, Zoltán Lakner, András Koris, Attila Toth, Arijit Nath Metabolic Syndrome and Biotherapeutic Activity of Dairy (Cow and Buffa-lo) Milk Proteins and Peptides: Fast Food-Induced Obesity Perspective-A Narrative Review // Biomole-cules. 2024 Apr; 14(4): 478. doi: 10.3390/biom14040478.

Qausar Hamed ALKaisy, Jasim S. Al‐Saadi, Ali Khudhair Jaber AL‐Rikabi, Ammar B. Altemimi, Moham-mad Ali Hesarinejad, Tarek Gamal Abedelmaksoud Ex-ploring the health benefits and functional properties of goat milk proteins // Food Sci Nutr. 2023 Oct; 11(10): 5641–5656. doi: 10.1002/fsn3.3531.

Baiu I., Spain D.A. Enteral Nutrition // JAMA. 2019 May 28; 321(20):2040. doi: https://doi.org/10.1001/jama. 2019.4407.

Mohamed Elfadil O., Velapati S.R., Patel J., Hurt R.T., Mundi M.S. Curr Enteral Nutrition Therapy: Histo¬rical Perspective, Utilization, and Complications // Gastroenterol Rep. 2024 Aug; 26(8):200-210. doi: https://doi.org/ 10.1007/s11894-024-00934-8.

Межгосударственный стандарт ГОСТ 35004-2023 «Продукция пищевая специализированная. Продукты пищевые энтерального питания базовые. Общие технические условия»: утвержден Приказом Федерального агентства по техническому регулиро-ванию и метрологии от 29 сентября 2023 г. № 1023-ст : введен в действие в качестве национального стандарта Российской Федерации с 1 сентября 2024 г. : У. 20с.

Wang A., Yang J., Jiang L., Chen J., Ma Y., Wang Y.J. Clin Nurs. Best evidence summary for aspira-tion prevention and management in critically ill patients with nasogastric feeding. 2024 Aug 12. doi: https://doi.org/10.1111/jocn.17342.

Deng Y., Ren Y., Wang W., Sun R., Pei H., Song H. Zhonghua Wei Zhong Bing Ji Jiu Yi Xue Sum-mary of the best evidence for the energy and protein intake targets and calculation in critically ill patients. 2023 Aug; 35(8):849-855. doi: https://doi.org/10.3760/cma.j.cn121430-20230130-00043.

Krezalek M.A., Yeh A., Alverdy J.C., Morowitz M. Influence of nutrition therapy on the intestinal microbi-ome. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2017; 20(2):131–137. DOI: https://doi.org/10.1097/MCO.0000000000000348.

Singer P., Blaser A.R., Berger M.M., Alhazzani W., Calder P.C., Casaer M.P., Hiesmayr M., Mayer K., Montejo J.C., Pichard C. [et al.]. ESPEN guideline on clinical nutrition in the intensive care unit. Clin Nutr. 2019; 38(1):48–79. doi: https://doi.org/10.1016/j.clnu.2018.08.037.

Ke L., Lin J., Doig G.S., van Zanten A.R.H., Wang Y., Xing J., Zhang Z., Chen T., Zhou L., Jiang D. [et al.]. Actively implementing an evidence-based feed-ing guideline for critically ill patients (NEED): a multi-center, cluster-randomized, controlled trial. Crit Care. 2022; 26(1):46. doi: https://doi.org/10.1186/s13054-022-03921-5.

Bechtold M.L., Brown P.M., Escuro A. [et al.]. When is enteral nutrition indicated? JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2022; 46(7): 1470‒1496. DOI: https://doi.org/10.1002/ jpen.2364.

Как развивается категория лечебного пита-ния в России и мире. [Электронный ресурс]. URL : https://milknews.ru/longridy/lechebnoye-pitaniye.html. (Дата обращения: 27.10.2024).

Ерпулёва Ю.В. Смеси на основе гидролиза-та сывороточного белка в практике врача-интенсивиста // Медицинский алфавит. 2018. Т. 2. № 18 (355). С. 43‒50.

ЗАО Инфаприм: [Электронный ресурс]. URL : https://infaprim.com/ru (Дата обращения: 01.11.2024).

Published

2025-04-14

How to Cite

Nikityuk Д. Б. ., Shchetinina Е. М. ., Tarmaeva И. Ю. ., & Bilyalova А. С. . (2025). STUDY OF THE ASSORTMENT AND MACRONUTRIENT COMPOSITION OF DRY ENTERAL NUTRITION MIXTURES OF DOMESTIC PRODUCTION: FFYVKF. Polzunovskiy VESTNIK, (1), 150–154. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.01.018

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY

Most read articles by the same author(s)