EXPANDING THE RANGE OF SPECIALIZED FOOD PRODUCTS FOR HERODIETIC PURPOSES

QMKVAJ

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.01.004

Keywords:

herodietic canned food, assortment, formulations, raw materials, biological value, regulatory documenta-tion

Abstract

In accordance with modern requirements for food, a healthy lifestyle of the gerocontinent, the nutritional value of canned food, preventive orientation, the assortment of new specialized products is designed to maintain the health of consumers: good functioning of the gastrointestinal tract, providing the body with the most important nutrients and nutraceuticals for the body, increasing immunity - that is, fullness in accordance with the concept of state policy in the field of healthy nutrition of the population of the Russian Federation. The composition of new types of canned food was justified by the chemical composition of the raw materials used; raw materials and materials were selected taking into account the needs of the human body in chemical components for the gerocontinent, but can be used in the nutrition of all age groups.

The chemical composition of new types of canned food should be able, thanks to the content of nutrients and nutraceuticals, to prevent the body from strengthening, prevent possible diseases characteristic of the gerocontinent, reduce the risk of exposure to possible harmful substances on health. When choosing models of new types of pastes, the requirements of the healthy nutrition concept, the Federal Law on Food Quality and Safety and the Sanitary rules and regulations standards, as well as the food-tasting properties of the products were taken into account.

References

Актуальные проблемы социальной геронтологии : учеб-метод. пособие под общей редакцией академика РАН В.И. Жукова. 2-е изд. допол. и пере-раб. М. : Изд. «Гном и Д», 2008. 23 с.

Анализ пищевых продуктов : [учеб. пособие] / Н. В. Лакиза, Л. К. Неудачина ; М-во образования и науки Рос. Федерации, Урал. федер. ун-т. Екатерин-бург : Изд‑во Урал. ун-та, 2015. 188 с.

Вопросы питания пожилых / Л.Г. Андреенко, Т.А. Антипова, С.В. Симоненко. М. : 2007. 275 с.

Базарнова Ю.Г. Методы исследования сырья и готовой продукции : учеб.-метод. пособие. СПб. : НИУ ИТМО; ИХиБТ, 2013. 76 с.

Функциональные пищевые продукты геродиетического назначения / З.А. Дзахмишева, И.Ш. Дзахмишева // Фундаментальные исследования. 2014. № 9–9. С. 2048–2051.

Профилактика старения / В.А. Исаев, С.В. Симоненко // Пищевая промышленность. 2014. № 4. С. 52–54.

Технология продуктов питания для людей пожилого и преклонного возраста / Г.И. Касьянов, А.А. Запорожский, С.Б. Юдина. Ростов-на-Дону : Издательский центр «Март». 2001. 192 с.

Миневич Ирина Эдуардовна. Разработка технологических решений переработки семян льна для создания функциональных пищевых продуктов : дис. ... канд. техн. наук : 05.18.01. Москва, 2009. 321 с.

Проектирование продуктов геронтологического питания / О.В. Сатина, С.Б. Юдина // Мясная индустрия. 2010. № 6. С. 56–58.

Технология функциональных продуктов для геродиетического питания : учеб. пособие / Е.Н. Харенко, Н.Н. Яричевская, С.Б. Юдина. СПб. : Изд-во «Лань», 2019. 204 с.

Химический состав российских пищевых продуктов. Под редакцией член-корр. МАИ, проф. И.М. Скурихина, академика РАМН, проф. В.А. Тутельяна. Москва, 2002.

Milner J.A. Functional foods and health // Brit-ish J. Nutrition. 2002. Vol. 88. Suppl. 2. P. 151–158.

Mizota T. Functional and nutritional food. // Bull. Int. Dairy Fed. 2006. P. 31–35.

Pszczola Donald E. Aquatic ingredients provide a new wave of opportunity // Food Technol. 2003. № 5. P. 71–79.

Published

2024-03-29

How to Cite

Kenijz Н. В. ., & Varivoda А. А. . (2024). EXPANDING THE RANGE OF SPECIALIZED FOOD PRODUCTS FOR HERODIETIC PURPOSES: QMKVAJ. Polzunovskiy VESTNIK, (1), 30–36. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.01.004

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY