MEAT SNACKS WITH THE ADDITION OF BERRY POWDER FROM RÚBUS SAXÁTILIS PROMES

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712-ASTU.2072-8921.2024.01.010

Keywords:

snacks, meat chips, recipe, Rúbussaxatilis L., stony stone fruit, safety

Abstract

Meat Expert, an independent portal for meat industry professionals, which reflects the perspectives of meat product lines, has published the results of a study of the global market conducted by the Chicago Research Institute, which showed that sales and consumption of various types of snack products and snacks are growing, as consumers are interested in this type of food. products [1, 20–27]. In this regard, the production of snack foods (including those enriched with functional ingredients) is becoming one of the most relevant and promising areas in the food industry.

The article contains the results of a study on the creation of a new recipe for meat snacks enriched with berry powder from pomace of stony stone fruit (Rúbussaxátilis L.) and assessment of the compliance of the developed product with quality and safety requirements. The organoleptic eva­luation of the prototypes showed that the developed meat products meet the normative documentation of snacks (GOST 34159-2017) [8], the resulting product samples had a pleasant spicy aroma, a clean, dry-cured taste with a berry aftertaste, and a beautiful red color. The best, according to organoleptic evaluation, was a sample of meat snacks (restructured chips) with the addition of powder from berry pomace of stony stone fruit (Rúbussaxátilis L.) in the amount of 0.75% by weight of raw meat. The results of the physicochemical parameters of the best choice of experts in the organoleptic study of a sample of meat snacks at a dosage of 0.75% of the mass of meat raw materials (mass fraction of protein 20.90%, mass fraction of common salt 1.98%, mass fraction of sodium nitrite 0.0026 %, mass fraction of fat 19.40%), and safety indicators (microbiological indicators, content of pesticides, toxic elements, antibiotics, radionuclides and nitrosamines) correspond to GOST 34159-2017, TR TS 034/2013, TR TS 021/2011 and SanPiN 2.3.2.1078-2001 [6–9].

References

Мясные снеки: потребители стимулируют рост рынка. Независимый портал для специалистов мясной индустрии «Мясной Эксперт». Электронный ресурс. https://meat-expert.ru/articles/431-myasnye-sneki-potrebiteli-stimuliruyut-rost-rynka (дата обращения: 1.05.2023).

Шароглазова Л.П., Рыгалова Е.А., Величко Н.А. Применение нетрадиционного растительного сырья в рецептурах мясных полуфабрикатов // Науч. обеспеч. жив-ва Сибири : материалы IV Междунар. науч.-практ. конф. / Составители Л.В. Ефимова, Ю.Г. Любимова; КрасНИИЖ ФИЦ КНЦ СО РАН. 2020. С. 513–518.

Величко Н.А., Рыгалова Е.А., Гринюк О.Ю. Разработка технологии хлебобулочных изделий с ягодными выжимками костяники каменистой // Вестник КрасГАУ. 2019. № 4 (145). С. 108–113.

Брошко Д.В., Величко Н.А., Рыгалова Е.А. Возможность использования порошка из ягодных выжимок костяники каменистой в рецептурах мясных рубленых полуфабрикатов // Вестник КрасГАУ. 2020. № 2 (155). С. 177–182.

Оценка и анализ ингредиентов рецептуры изготовления сыровяленых мясных изделий / Ковалева О.А. [и др.] // Вестник ОрелГАУ. 2018. № 6 (75). С. 27–34.

ТР ТС 034/2013. Технический регламент Таможенного союза «О безопасности мяса и мясной продукции»: принят решением Комиссии Таможенного союза от 9 октября 2013 года № 68. Москва : Изд-во стандартов, 2013. 248 с.

ТР ТС 021/2011. Технический регламент Таможенного союза «О безопасности пищевой продукции»: принят решением Комиссии Таможенного союза от 9 декабря 2011 года № 880. Москва : Изд-во стандартов, 2011. 173 с.

ГОСТ 34159-2017 Продукты из мяса. Общие технические условия. 2019.01.01. Москва, 2019, 30 с.

СанПиН 2.1.4.1116-02 «Продовольственное сырье и пищевые продукты» Гигиенические требования безопасности и пищевой ценности пищевых продуктов. Санитарно-эпидемиологические правила и нормативы. М. : Информационно-издательский центр Минздрава России, 2002. 128 с.

ГОСТ 32796-2014 Свинина. Туши и отрубы. Требования при поставках и контроль качества. 2017.07.01. Москва, 2017, 38 с.

ГОСТ 32606-2013 Говядина. Туши и отрубы. Требования при поставках и контроль качества. 2017.07.01. Москва, 2017, 40 с.

ГОСТ Р 55485-2013 Продукты из шпика. Технические условия. 2014.07.01. Москва, 2014, 35 с.

ГОСТ 51574-2018 Соль пищевая. Общие технические условия 2018.09.01. Москва, 2018, 15 с.

ГОСТ Р 58859-2020 Смеси нитритно-посолочные для мясной продукции. Технические условия. 2021.01.01. Москва, 2021, 25 с.

ГОСТ 33222-2015 Сахар белый. Технические условия. 2016.07.01. Москва, 2016, 20 с.

ГОСТ 29050-91 Пряности. Перец черный и белый. Технические условия. 1993.01.01. Москва, 1993, 25 с.

ГОСТ 29052-91 Пряности. Кардамон. Технические условия. 1993.01.01. Москва, 1993, 25 с.

ГОСТ 29048-91 Пряности. Мускатный орех. Технические условия. 1993.01.01. Москва, 1993, 25 с.

СанПиН 2.1.3684-21 Санитарно-эпиде-миоло¬гические правила и нормативы «Санитарно-эпиде¬миологические требования к содержанию территорий городских и сельских поселений, к водным объектам, питьевой воде и питьевому водоснабжению, атмосферному воздуху, почвам, жилым помещениям, эксплуатации производственных, общественных помещений, организации и проведению санитарно-противоэпидемических (профилактических) мероприятий». М. : Информационно-издательский центр Минздрава России, 2021. 128 с.

ГОСТ 9959-2015 Мясо и мясные продукты. Общие условия проведения органолептической оценки. 2017.01.01. Москва, 2016, 20 с.

Happer C., Wellesley L. Meat consumption, behaviour and the media environment: a focus group analysis across four countries. Food Sec. 11, 123–139 (2019). doi: 10.1007/s12571-018-0877-1.

Brouwer I.D., van Liere M.J., de Brauw A. [et al.]. Reverse thinking: taking a healthy diet perspective towards food systems transformations. Food Sec. 13, 1497–1523 (2021). doi: 10.1007/s12571-021-01204-5.

Jingjing Liu, Sghaier Chriki, Moïse Kombolo, Matteo Santinello, Sérgio Bertelli Pflanzer, Élise Hocquette, Marie-Pierre Ellies-Oury, Jean-François Hocquette, Consumer perception of the challenges facing livestock production and meat consumption, Meat Science, Volume 200, 2023, 109144, ISSN 0309-1740, doi: 10.1016/j.meatsci.2023.109144.

Kristi Kerner, Rita Kazernavičiūtė, IviJõudu, Gabriele Rocchetti, Luigi Lucini, Alo Tänavots, Shehzad Hussain, Petras Rimantas Venskutonis, Evaluation of different blackcurrant seed ingredients in meatballs by using conventional quality assessment and untargeted metabolomics, Meat Science, Volume 200, 2023, 109160, ISSN 0309-1740, doi: 10.1016/j.meatsci.2023.109160.

Jean-François Hocquette. Consumer perception of livestock production and meat consumption; an overview of the special issuе “Perspectives on consumer attitudes to meat consumption”, Meat Science, Volume 200, 2023, 109163, ISSN 0309-1740, doi: 10.1016/j.meatsci.2023.109163.

Chernukha I.M., Nikitina M.A., Aslanova M.A., Qusay A.T. Systemic approach in the development of functional foods for various noncommunicable diseases. Theory and practice of meat processing. 2022; 7(3): 164–176. doi: 10.21323/2414-438X-2022-7-3-164-176.

Bazhenova B.A., Burkhanova A.G., Zabalueva Yu.Yu., Mordovina A.A. Optimization of protein-lipid comlex by its fatty acid and vitamin composition. Theory and practice of meat processing. 2021; 6(2):108–117. doi: 10.21323/2414-438X-2021-6-2-108-117.

Tsaregorodtseva E.V. An effect of the recipe composition on minced meat properties. Theory and practice of meat processing. 2021; 6(2):174–182. doi: 10.21323/2414-438X-2021-6-2-174-182.

ГОСТ 33319-2015 Мясо и мясные продукты. Метод определения массовой доли влаги. 2015.06.18. Москва, 2015, 9 с.

ГОСТ 9957-2015 Мясо и мясные продукты. Методы определения содержания хлористого натрия. 2015.06.18. Москва, 2015, 10 с.

ГОСТ 25011-2017 Мясо и мясные продукты. Методы определения белка. 2017.07.14. Москва, 2017, 16 с.

ГОСТ 23042-2015 Мясо и мясные продукты. Методы определения жира. 2015.10.27. Москва, 2015, 16 с.

ГОСТ 8558.1- 2015 Мясо и мясные продукты. Методы определения нитрита. 2015.12.10. Москва, 2015, 10 с.

ГОСТ 10444.15-94 Продукты пищевые. Методы определения количества мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов. 1994.10.21. Москва, 1994, 7 с.

ГОСТ 26670-91 Продукты пищевые. Методы культивирования микроорганизмов. 1993.01.01. Москва, 1991, 8 с.

ГОСТ 26669-85 Продукты пищевые. Подготовка проб для микробиологических анализов. 1986.07.01. Москва, 1986, 10 с.

ГОСТ 34141-2017 Продукты пищевые, корма, продовольственное сырье. Определение мышьяка, кадмия, ртути и свинца методом масс-спектрометрии с индуктивно-связанной плазмой. 2018.07.01. Москва, 2018, 19 с.

ГОСТ EN 1528-4-2014 Продукты пищевые с большим содержанием жира. Определение пестицидов и полихлорированных бифенилов (ПХБ). 2014.12.27. Москва, 2014, 10 с.

ГОСТ Р 32161-2013 Продукты пищевые. Метод определения содержания цезия Cs-137 2014.07.01. Москва, 2014, 18 с.

Published

2024-03-28

How to Cite

Rygalova Е. А., Sharoglazova Л. П. ., Velichko Н. А. ., & Smolnikova Я. В. . (2024). MEAT SNACKS WITH THE ADDITION OF BERRY POWDER FROM RÚBUS SAXÁTILIS PROMES. Polzunovskiy VESTNIK, (1), 74–83. https://doi.org/10.25712-ASTU.2072-8921.2024.01.010

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY