PROSPECTS OF TECHNOLOGICAL PROCESSING OF APPLE VARIETIES AND HYBRIDS OF THE REPUBLIC OF BASHKORTOSTAN SELECTION

TPPVWD

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.01.008

Keywords:

apple, varieties, hybrids, chemical composition, pectin

Abstract

Raw apple material is used in the food industry for ready-to-use and pre-packed products. The Diversity of apple kinds provides various chemical composition of raw apple materials, what allows to obtain food products with different properties. The article presents a comparative evaluation of the content of most important biochemical indicators of quality, biologically active substances and trace elements of apple types and promising hybrids of Bashkir selection. It is studied the content of vitamin C, mass fractions of titrated acids and sugar, total flavonoids content. The concentrations of four trace elements (copper, zinc, iron and cobalt are determined. It describes the results of calculation of the mass fraction of pectin with the separation into fractions of protopectin and hydrate pectin. Based on the conducted research, it was concluded that the chemical composition de-pends on the apple tree type. According to the sugar content, hybrids 6-82 (9.88%) and 1-60 9.22%) stood out. In the studied fruits, the mass fraction of titrated acids ranges from 0.13 (Belfleur Bashkir) to 0.35% (Bashkir zimnee). The content of citric acid varies from 12.2 mg% to 13.25 mg%. In the fruit com-position, the total content of bioflavonoids is at the level from 50 to 176 mg / 100 g raw weight. Over 100 mg of P-active catechins in 100 g of fruits are noted in the Bashkir krasavets, Bashkir zimnee (176 and 133 accordingly) and promising hybrids 6-82 and 1-19 (100 and 103 accordingly). The total content of pectin in the studied samples varies from 1.46 to 2.88%. Based on the conducted research, technological characteristics of varieties and promising hybrids were obtained, directing the possibility of their use for industrial processing.

References

Акимов М. Ю., Макаров В. Н., Жбанова Е. В. Роль плодов и ягод в обеспечении человека жизненно важными биологически активными веществами // Достижения науки и техники АПК. 2019. Т. 33. № 2. С. 56–60. doi: 10.24411/0235-2451-2019-10214.

Кох, Д. А. Исследование химического состава сока из плодов мелкоплодных яблонь, произрастающих на территории Красноярского края // Ползуновский вестник. 2021. № 3. С. 30–34. doi: 10.25712/ASTU.2072-8921.2021.03.004.

Мельникова Е. В., Беляков А. А., Лисовец Т. А., Соколова А. А. Разработка рецептуры безалкогольного напитка на основе ягод ирги и мелкоплодных яблок // Вестник КрасГАУ. 2022. № 8(185). С. 187–193. doi: 10.36718/1819-4036-2022-8-187-193.

Гусакова Г. С., Супрун Н. П., Раченко М. А. Исследование биохимического состава плодов яблони Южного Прибайкалья и продуктов виноделия, сброженных на древесной щепе // Известия вузов. Прикладная химия и биотехнология. 2019. Т. 9. № 4(31). С. 722–736. doi: 10.21285/2227-2925-2019-9-4-722-736.

Елисеева С. А., Барсукова Н. В., Саблина А. А. Влияние товароведных характеристик сортов яблок на формирование потребительских свойств десертов // Вестник КрасГАУ. 2019. № 9(150). С. 113–120.

Исследование сортов яблони алтайской селекции для производства высококачественных игристых вин / Н. К. Шелковская, И. П. Калинина, В. П. Коцюба, С. И. Камаева // Ползу-новский вестник. – 2013. – № 4-4. – С. 146-150.

Причко Т. Г., Казахмедов Р. Э., Дро-фичева Н. В. Разработка рецептуры полифункционального желе из фруктового и овощного сырья // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. 2020. № 1(373). С. 52–56. doi: 10.26297/0579-3009.2020.1.14.

Скороспелова, Е. В. Технологические аспекты производства протертых масс без сахара на основе плодового и ягодного сырья Алтайского сортимента / Е. В. Скороспелова, О. Ю. Ми-хайло-ва, Н. К. Шелковская // Ползуновский вестник. – 2022. – № 4-1. – С. 100-105. – DOI 10.25712/ASTU.2072-8921.2022.04.012.

Calvete-Torre I, Muñoz-Almagro N, Pacheco MT, Antón MJ, Dapena E, Ruiz L, Margolles A, Villamiel M, Moreno FJ. Apple pomaces derived from mono-varietal Asturian ciders production are potential source of pectins with appealing functional properties // Carbohydrate Polymers. 2021. V. 264. Р. 117980. doi: 10.1016/j.carbpol.2021.117980

Ильина И. А., Мачнева И. А., Бакун Е. С. Технологические аспекты получения высококачественного сырья для производства пектина // Вестник российской сельскохозяйственной науки. 2019. № 6. С. 47–50. doi: 10.30850/vrsn/2019/6/47-50.

Morales-Contreras B.E., Wicker L., Rosas-Flores W., Contreras-Esquivel J.C., Gallegos-Infante J.A., Reyes-Jaquez D., Morales-Castro J. Ap-ple pomace from variety “Blanca de Asturias” as sus-tainable source of pectin: Composition, rheological, and thermal properties // LWT. 2020. V.117. Р. 108641. doi: 10.1016/j.lwt.2019.108641.

Макаркина М.А., Янчук Т.В., Павел А.Р., Соколова С.Е. Биохимическая оценка перспективных форм яблони и смородины // Вестник ОрелГАУ. 2015. № 6(57). С. 71–78. doi: 10.15217/issn1990-3618.2015.6.71.

Демина Т. Г., Фазлиахметов Х. Н. Селекция яблони в Республике Башкортостан // Селекция и сорторазведение садовых культур. 2016. Т. 3. № 1. С. 32–34.

Методы биохимического исследова-ния растений / под ред. А.И. Ермакова. 3-е изд. переработанное и доп. Л.: Агропромиздат. Ленинградское отд. 1987. 430 с.

Программа и методика сортоизуче-ния плодовых, ягодных и орехоплодных культур / под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. Орел. ВНИИСПК, 1999. 608 с.

Седов Е.Н., Макаркина М.А. Биохи-мический состав и масса плодов в различных зонах выращивания яблони // Аграрный вестник Урала. 2008. № 5(47). С. 22– 25.

Alexandra Buergy, Agnès Rolland-Sabaté, Alexandre Leca, Catherine M.G.C. Renard. Pectin modifications in raw fruits alter texture of plant cell dispersions // Food Hydrocolloids. 2020. V. 107. Р. 105962. doi: 10.1016/j.foodhyd.2020.105962.

Weijie Lan, Catherine M.G.C. Renard, Benoit Jaillais, Alexandre Leca, Sylvie Bureau. Fresh, freezedried or cell wall samples: Which is the most appropriate to determine chemical, structural and rheological variations during apple processing using ATR-FTIR spectroscopy? // Food Chemistry. 2020. V. 330. Р. 127357. doi: 10.1016/j.foodchem.2020.127357.

Ines Calvete-Torre, Carlos Sabater, María José Antón, F. Javier Moreno, Sabino Riestra, Abelardo Margolles, Lorena Ruiz. Prebiotic potential of apple pomace and pectins from different apple varieties: Modulatory effects on key target commen-sal microbial populations // Food Hydrocolloid. 2022. V. 133. Р.107958. doi:10.1016/j.foodhyd.2022.107958.

Published

2025-04-14

How to Cite

Pusenkova Л. И. ., Zagranichnaya А. Д., & Kaluzhina О. Ю. . (2025). PROSPECTS OF TECHNOLOGICAL PROCESSING OF APPLE VARIETIES AND HYBRIDS OF THE REPUBLIC OF BASHKORTOSTAN SELECTION: TPPVWD. Polzunovskiy VESTNIK, (1), 76–83. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.01.008

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY