INVESTIGATION OF THE EFFECT OF TYPES OF PECTIN SUBSTANCES AND THEIR COMBINATIONS ON ANTIOXIDANT ACTIVITY AND COMPLEXING ABILITY FOR USE IN FOOD SYS-TEMS
EBELOP
DOI:
https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.01.021Abstract
Pectin substances have a wide range of beneficial effects on the human body and determine the desired technological and functional properties of food systems. The aim of the work is to study the effect of types (and types) of pectin substances and their combinations on antioxidant activity, complexing ability, for use in food systems. It was found that the antioxidant activity of the studied types (and types) of pectin substances and their combinations is different and varies: from 0.78 to 3.89 mg/cm3 (pectins); from 0.77 to 6.09 mg/cm3 (combinations of pectins). Combinations of pectin substances have a predominant antioxidant effect, exceeding the baseline level by 2-3 times when using pectins from different manufacturers (without combining). The effects of antioxidant activity may vary depending on the degree of esterification (according to the specifications of the pectin manufacturers). The relationship between the antioxidant activity of pectins and their technological properties is shown. Thus, combinations with "Unipectin OV 763" (sample No. 3) have high rates of antioxidant activity (5.14-6.09 mg/cm3), which technologically differs from other pectins by ammonia treatment, which leads to a change in the structure of the polysaccharide and, as a result, to an increase in its antioxidant properties. There is a synergistic effect in the manifestation of antioxidant activity of some combinations of pectins. It has been established that the complexing ability of combinations of pectin substances depends on the type of pectins, their ratios, and the degree of esterification (according to the specifications of pectin manufacturers). The values of the indicator range from 207 to 39 mg Pb2+ /g of pectin. There is a synergistic effect in the manifestation of the complexing ability of combinations of apple and citrus fruits with beet pectin due to the latter. In the combination of apple and citrus pectins, the values of the complexing ability are significantly lower. The results obtained are of interest for further research of pectins and their combinations for use in food systems that provide a high level of antioxidant and detoxification protection of the human body.
References
Белая М.В., Мартынова Е.Г. Роль пектиновых веществ в питании человека // ГОРИНСКИЕЧТЕНИЯ.. Инновационные решения для АПК» (24–25 февраля 2021 года): в 4-х. 2021. С. 18.
Музыка М.Ю. [и др.]. Анализ перспектив создания функциональных напитков с использовани-ем пектина // Colloquium-journal. Голопристанський міськрайонний центр зайнятості, 2020. №. 4 (56). С. 29‒32.
Стратегия развития пищевой и перерабаты-вающей промышленности Российской Федерации на период до 2020 года (утв. распоряжением Прави-тельства РФ от 17 апреля 2012 г. № 559-р).
Тарасенко А.В. Исследование свойств пек-тиновых веществ для производства продуктов здо-рового питания // Новые технологии. 2023. Т. 19. №. 4. С. 163–167.
Хатко З.Н. Пектиносодержащие пленочные структуры / З.Н. Хатко, А.А. Ашинова. Майкоп : Майкопский государственный технологический университет, 2019. 112 с.
Хатко З.Н. Инновационные пектиносодержащие композиции на основе высокоочищенного свекловичного пектина полифункционального назначения: Новые технологии. Майкоп : Изд-во ФГБОУ ВПО № 4. С. 42–48.
Хатко З.Н. Свекловичный пектин полифунк-ционального назначения: Свойства, технологии, применение. Майкоп : Изд-во МГТУ, 2012. 244 с.
Хатко, З.Н. Развитие научно-практических основ технологии высокоочищенного свекловичного пектина полифункционального назначения и пектиносодержащих композиций : специальность 05.18.01 "Технология обработки, хранения и пере-работки злаковых, бобовых культур, крупяных продуктов, плодоовощной продукции и виноградарства", 05.18.07 "Биотехнология пищевых продуктов и биологических активных веществ" : автореферат диссертации на соискание ученой степени доктора технических наук / Хатко Зурет Нурбиевна. Майкоп, 2013. 40 с.
Шерова З.У. [и др.]. Микрокапсулы на осно-ве белка серицина и яблочного пектина с антиоксидантной активностью // Технологии и продукты здорового питания. 2021. С. 802‒808.
Chunhong Xiang, Hui Teng, Zhili Sheng, Chao Zhao, Jingteng Deng, Chengang Zhao, Bo He, Lei Chen, Chao Ai, Structural characterization and antioxi-dant activity mechanism of the ferulic acid-rich subfrac-tion from sugar beet pectin, Carbohydrate Polymers, Volume 347, 2025.
Hui Li, Jiajia Rao, Bingcan Chen, Tyramine modification of high and low methoxyl pectin: Physico-chemical properties, antioxidant activity, and gelation behavior, Food Hydrocolloids, Volume 144, 2023.
Na Liu, Wenna Yang, Xia Li, Ping Zhao, Yu Liu, Lan¬ping Guo, Luqi Huang, Wenyuan Gao, Comparison of characterization and antioxidant activity of different citrus peel pectins, Food Chemistry, Volume 386, 2022.
Rui-xue Deng, Yi-ying Zheng, Dong-jie Liu, Jing-yi Liu, Meng-nan Zhang, Guang-yuan Xi, Lu-lu Song, Pu Liu. The effect of ultrasonic power on the physicochemical properties and antioxidant activities of frosted figs pectin, Ultrasonics Sonochemistry, Volume 106, 2024.
Shikai Zhang, Geoffrey I.N. Waterhouse, Ting-ting Cui, Dongxiao Sun-Waterhouse, Peng Wu, Pectin fractions extracted sequentially from Cerasus humilis: their compositions, structures, functional properties and antioxidant activities, Food Science and Human Well-ness, Volume 12, Issue 2, 2023.
Ting Zhang, Hao Zhang, Min Wei, Chuanhe Zhu, Effects of enzymatic treatment on the physico-chemical properties and antioxidant activity of haw-thorn pectin, Materials Today Communications, Volume 30, 2022.
Спецификация «Пектин Унипектин ОВ 763» https://100ing.ru/media/specifications/pektin-unipektin-ov-763e440.pdf.
Спецификация «Пектин «Айдиго» натураль-ный растительный загуститель». https://prodservice.shop/ upload/iblock/6e5/ev6jp9nilbexvpvk9edzhdr7o4jryl0i/f76e843d-6efc-11e4-a779-0015170f6d6d_18103146-2563-11ea-99b5-00155d001848.docx?ysclid=m7x5y17ras244679192.
Спецификация «Пектин APA104 высокой степени этерификации (медленной садки) E440». https://kondidoc.com/ ru/raws/ 45105?ysclid=m7x2ggdbc9534406757.
Спецификация «Пектин яблочный Andre Pectin APC105». https://fontan-mechty.ru/pektin/tproduct/434138135-675445860021-pektin-tsitrusovii-andre-pectin-apc105-2?ysclid=m7x6c1vb9z938900956.
Спецификация «Пектин NH термообратимый VALDE». https://prodservice.shop/upload/iblock/84e/arf2wlktf8d3sds6bfm6k4wj2pfzhs7c/550778c9-0c49-11eb-80c6-002590199189_b30e9a3e-0c49-11eb-80c6-002590199189.pdf?ysclid=m7x5zaw41o20932754.
Спецификация «Пектин цитрусовый Valde (EWALD)». https://fontan-mechty.ru/pektin/tproduct/434138135-967443342701-pektin-tsitrusovii-valde-ewald-500-gr?ysclid=m7x61hgrxo554319929.
Спецификация «Пектин яблочный Valde (EWALD)». https://fontan-mechty.ru/pektin/tproduct/434138135-183524705491-pektin-yablochnii-valde-ewald-500-gr?ysclid=m7x634vsht976357726.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Zuret N. Khatko, Tatyana A. Belyavtseva, Juleta M. Begeretova, Ekaterina M. Kolodina, Saida K. Kudainetova, Nadezhda N. Bugaeva

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.