MODIFICATION OF THE PROTEIN PROFILE OF THE BIVALVE MOLLUSK MACTRA CHINENSIS

RCHYKS

Authors

  • Anton V. Tabakaev Far Eastern Federal University
  • Oksana V. Tabakaeva Far Eastern Federal University

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.01.013

Abstract

This paper presents the results of studies to substantiate the possibility of using a fraction of electroactivated water (anolyte) as a hydrolyzing agent for modifying the protein profile of soft tissues of the bivalve mollusk of the Far Eastern region Mactrachinensis. The pH of the medium, the duration of the hydrolysis process and the temperature were determined by the main studied parameters of the influence. The changes in the content of dry substances, total and amine nitrogen in the hydrolysate and the degree of hydrolysis depending on the process conditions were investigated. The hydrolysis process is most intensive for 7 hours, the dry matter content in the hydrolyzate increases by 146 % (from 2 hours to 7 hours), over the next 2 hours – by only 4 %. The content of total and amine nitrogen also maximizes with the duration of hydrolysis of 7 hours -134 % and 206 %, respectively. The degree of hydrolysis increases from 36 % at 2 hours of hydrolysis to 75 % at 9 hours. The maximum increase in the accumulation of solids, total and amine nitrogen in hydrolysates is observed at pH 3 and amounts to 14-27 % for solids, 8-10 % for total nitrogen and 11-12 % for amine nitrogen. The increase in the degree of hydrolysis is much more significant and amounts to 18-77 %. Experimentally determined that the rational parameters of hydrolysis, ensuring the achievement of the optimal content of amine nitrogen and the maximum degree of hydrolysis are pH 3, time 7 hours, process temperature 70 0C. The results of regression analysis of the established dependencies, in particular the coefficients of approximation R2, showed that the obtained quadratic equations adequately describe the regularities of the process of modification of the protein profile of soft tissues of the bivalve mollusk of the Far Eastern region Mactrachinensis depending on the pH, duration and temperature of the process.

References

Арзамасцев, И.С. Атлас промысловых беспозвоночных и водорослей морей Дальнего Востока России. / И.С. Арзамасцев, Ю.М. Яковлев, Г.А. Евсеев - Владивосток, Аванте, 2001.- 192 с.

Борисовец, Е. Э. Ресурсы и структура поселений прибреж¬ных беспозвоночных Приморского края / Е. Э. Борисовец, С. В. Явнов, Н. Д. Мокрецова, Л. Г. Седова, Л. С. Афейчук, А. Б. Олифиренко и др. // Отчёт о научно-исследовательской работе. - Владивосток, ФГУП ТИНРО-Центр, 2004. - 260 с.

Скарлато, О.А. Двустворчатые моллюски умеренных широт северо-западной части Тихого океана / О.А. Скарлато – Л.: Наука, 1981. – 480 с.

Явнов, С.В. Распространение и состояние ресурсов мактры китайской (Mactra chinensis) в прибрежных водах Приморья Японского моря / С.В. Явнов // Известия ТИНРО.- 2009.- Т. 159.- С. 123-135.

Купина, Н.М. Основные результаты исследования двустворчатых моллюсков прибрежной зоны Японского моря / Н.М. Купина // Известия ТИНРО. – 2015. - Т.181. - С. 249-257.

Акулин, В.Н. Проблемы освоения биоресурсов и развития марикультуры в прибрежных районах Дальнего Востока / В.Н. Акулин, В.Б. Ерухимович, С.Е. Поздняков // Известия ТИНРО. – 2009. – Т. 159. – С. 401–414.

Зорин С.Н. Ферментативные гидролизаты пищевых белков для специализированных пищевых продуктов диетического (лечебного и профилактического) питания / С.Н. Зорин // Вопросы питания. - 2019. - Т. 88. - № 3. - С. 23–31. doi: 10.24411/0042-8833-2019-10026.

Свириденко, Ю. Я. Научно-методические подходы к развитию технологии белковых гидролизатов для специального питания. Часть 1. Технология производства и технические характеристики гидролизатов / Ю. Я. Свириденко, Д. С. Мягконосов, Д. В. Абрамов, Е. Г. Овчинникова // Пищевая промышленность. – 2017.- № 5.- С. 48-51.

Свириденко, Ю. Я. Научно-методические подходы к развитию технологии белковых гидролизатов для специального питания. Часть 2. Функциональные свойства белковых гидролизатов, зависящие от специфичности протеолитических процессов/ Ю. Я. Свириденко, Д. С. Мягконосов, Д. В. Абрамов, Е. Г. Овчинникова // Пищевая промышленность.- 2017.- № 6.- С. 50-53.

Биотехнология морепродуктов: учебник / под ред. О.Я. Мезеновой / Л.С. Байдалинова, А.С. Лысова, О.Я. Мезенова и др. – М.: Мир. – 2006. -560 с.

Телишевская, Л.Я. Белковые гидролизаты. Получение, состав, применение. / Л.Я. Телишевская // М.:Аграрная наука. - 2000. - 296 с.

Табакаева, О.В. Новые направления использования двустворчатых моллюсков Дальневосточного региона / О.В. Табакаева, А.В. Табакаев, В.Г. Лукошко // Пищевая промышленность. - 2016. - № 4. - С. 19-23.

Максимюк, Н.Н. О Преимуществах ферментативного способа получения белковых гидролизатов / Н.Н. Максимюк, Ю.В. Марьяновская // Фундаментальные исследования. – 2009. – № 1 – С. 34-35.

Юнусов, Э. Ш. Изучение гидролиза коллагенсодержащего сырья протеолитическими ферментами / Э. Ш. Юнусов, В. Я. Пономарев, С. А. Морозова, Г. О. Ежкова // Вестник технологического университета. - 2016. - Т.19. - №24. - С.168-170.

Clemente A . Enzymatic protein hydrol ysates in human nutrition // Trends in Food Science & Technology. – 2000. – № 11. –P. 254–262.

Thomson, R. L. Protein hydrolysates and tissue repair // Nutrition Research Reviews. – 2011. – № 24. – P. 191 – 197.

Jeewanthi, R. K. C. Improved Functional Characteristics of Whey Protein Hydrolysates in Food Industry / R. K. C. Jeewanthi, N.-K. Lee, H.D. Paik // Korean J. Food Sci. An. – 2015. – № 35 (3). – P. 350 – 359.

Rutherfurd-Markwick, K. Bioactive peptides derived from food / K. Rutherfurd-Markwick, P. Moughan // Journal of AOAC International. – 2005. – № 88 (3). – P. 955 – 966.

Бахир В.М. Электрохимическая активация: изобретения, техника, технология / В.М. Бахир // М.- 2014. - 511 с.

Байдалинова, Л.С. Биохимия гидробионтов: лабораторный практикум / . Л.С. Байдалинова // М.:МОРКНИГА. - 2017.- 335 с.

Published

2023-04-18

How to Cite

Tabakaev А. В. ., & Tabakaeva О. В. (2023). MODIFICATION OF THE PROTEIN PROFILE OF THE BIVALVE MOLLUSK MACTRA CHINENSIS: RCHYKS. Polzunovskiy VESTNIK, (1), 106–113. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.01.013

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY