EXPEDIENCY OF USING AN EXTRACT FROM FRUITS OF HENOMELES IN TECHNOLOGY OF WHEAT BREAD

AQUFGU

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.02.003

Keywords:

henomeles fruit, extract, wheat flour, gluten, yeast, bakery products.

Abstract

The creation of food products rich in biologically active substances is an important task at the present stage of Russia's development. Bakery products are popular among all age groups of the population, which makes them a promising object for enrichment. Henomeles is a promising species that combines in its composition the necessary amount of pectin substances, organic acids, phenolic compounds, vitamins and is characterized by a stable and pleasant taste and aroma. The objects of research were: extract from the fruits of henomeles, composite mixture, test semi-finished products, recipe models of bakery products. The extract from the fruits of henomeles is promising for baking from the position of solving a number of problems of the industry. Studies have confirmed that the introduction of an extract from the fruits of henomeles strengthens gluten, which indicates the possibility of using this additive in the technology of bakery products made of flour with weak gluten. The positive effect of the extract from the fruits of henomeles on the vital activity and fermentation activity of yeast and the intensity of maturation of bakery semi-finished products has been established. It is proved that the use of an extract from the fruits of henomeles can increase the titratable acidity by 25-30%, which reduces the duration of fermentation of the dough. According to the results of the evaluation of physico-chemical and organoleptic quality indicators of bread products with the addition of an extract from henomeles, it was determined that the optimal addition is 15% of the additive. The samples have a beautiful texture, a pleasant taste and aroma of henomeles.

References

Егорова Е.Ю., Школьникова М.Н. Дикорастущее сырье для БАД к пище // Пищевая промышленность. 2008. № 4. С. 50–52.

Использование продуктов переработки плодов редких культур в рецептуре многокомпонентного продукта питания функционального назначения / Т.Г. Причко [и др.] // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. 2021. № 2–3 (380–381). С. 31–35. https://doi.org/10. 26297/0579-3009.2021.2-3.8.

Причко Т.Г., Дрофичева Н.В., Коваленко Н.Н. Айва японская (хеномелис маулея) – биологически ценное сырье для создания продуктов питания функционального назначения // Пищевая промышленность. 2014. № 9. С. 25–27.

Маляровская В.И. Биологический и хозяй-ственный потенциал красивоцветущих кустарни-ков на Черноморском побережье Кавказа // Суб-тропическое и декоративное садоводство. 2016. № 59. С. 74–80.

Карелин В.С., Кормилицына Т.А., Сороко-пудов В.Н. Хеномелес (Chaenomeles (Thunb.) Lindl.) – ценное декоративное и пищевое растение // Вестник ландшафтной архитектуры. 2021. № 28. С. 21–25.

Солтани Г.А., Маляровская В.И. Перспективные сорта хеномелеса (Сhaenomeles lindl.) для использования в озеленении юга России // Плодоводство и виноградарство Юга России. 2020. № 66 (6). С. 412–424. https://doi.org/10.30679/2219-5335-2020-6-66-412-424.

Федулова Ю.А., Куклина А.Г. Биоморфологическая характеристика новых перспективных сортов хеномелеса // Наука и Образование. 2018. Т. 1. № 1. С. 49.

Comprehensive characterization of Chaenomeles seeds as a potential source of nutritional and biologically active compounds / I.P. Turkiewicz [et al.] // Journal of Food Composi-tion and Analysis. 2021. Vol. 102. P. 104065 https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104065.

Куклина А.Г., Федулова Ю.А. Витаминные продукты с плодами хеномелеса для лечебно-профилактического и школьного питания // Техно-логия и товароведение инновационных пищевых продуктов. 2018. № 1 (48). С. 54–59.

Комар-Тёмная Л.Д., Гребенникова О.А. Химико-технологическая оценка продуктов переработки плодового сырья с добавлением хеномелеса // Бюллетень Государственного Никитского ботанического сада. 2019. № 131. С. 95–102. https://doi.org/10.25684/NBG.boolt.131.2019.13.

Санжаровская Н.С., Храпко О.П., Авджян А.А. Комплексная оценка плодов хеномелеса как потенциального источника пектиновых веществ // Ползуновский вестник. 2022. № 4. Т. 1. С. 86‒93. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2022.04.010.

Published

2024-07-10

How to Cite

Sanzharovskaya Н. С. ., & Sokol Н. В. . . (2024). EXPEDIENCY OF USING AN EXTRACT FROM FRUITS OF HENOMELES IN TECHNOLOGY OF WHEAT BREAD: AQUFGU. Polzunovskiy VESTNIK, (2), 19–26. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.02.003

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY