INVESTIGATION OF THE RADIOPROTECTIVE POTENTIAL OF OILSEED FLOUR

PRTGQZ

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.04.013

Abstract

Of particular interest today are food products with a radioprotective effect, which can be used in case of adverse radiation conditions. A scientifically based selection of prescription ingredients will allow the development of an anti-radiation supplement that increases the body's resistance during the radiation period and eliminates the effects of radiation exposure during treatment or medical examination involving various doses of radiation. The article presents the main indicators of the nutritional and biological value of flour from milk thistle seeds and flour from sunflower meal, which cause radioprotective, immunoactivating and adaptogeniceffects. Of the biologically active substances capable of increasing the radioresistance of the body, flour from oilseeds contains antagonists of strontium and caesium radionuclides - calcium and potassium, adaptogens - vitamins, especially group B, and amino acids such as glutamic, aspartic, cystine, methionine and glycine, acting as stabilizers of the body's own antioxidant system. The optimal ratio of flour from milk thistle seeds and sunflower meal has been established, which revealed the highest antioxidant potential of the composition, which, when used in combination, will provide a stimulating effect on the antioxidant protection of the body and increase its radioresistance in conditions of ionizing radiation.

References

Гончаренко Е.Н., Кудряшов Ю.Б. Гипотеза эндогенного фона радиорезистентности. Москва : МГУ, 1980. 176 с.

Гончаренко Е.Н., Кудряшов Ю.Б. Противолучевые средства природного происхождения // Успехи современной биологии. 1991. Т. 3. Вып. 2. С. 302–316.

Кудряшов Ю.Б. Поиск и изучение механизмов действия новых природных и синтетических противолучевых средств. Москва : МГУ, ПТУ, 1989. 215 c.

Сафонова В.Ю. О влиянии фитопрепаратов на радиорезистентность организма // Вестник ОГУ. 2005. № 4. С. 92–96.

Зобкова З.С. Методологические аспекты проектирования цельномолочных продуктов с повышенной относительной биологической ценностью // Пищевая промышленность. 2022. № 3. С. 68–71. DOI: 10.52653/PPI.2022.3.3.016.

Хамитова А.Т., Проскурина Л.И. Разработка технологии производства мясных продуктов с радиопротекторными свойствами // Вестник Инновационного Евразийского университета. 2018. № 1. С. 88–95.

Малышева К.Е. Особенности радиопротекторного питания как способа защиты организма человека от ионизирующих излучений // Студенческий научный форум-2015: материалы VII международной студенческой научной конференции: Ин-тернет-портал. – URL: https://scienceforum.ru/2015/article/2015011444 (дата обращения: 03.04.2024).

Рогожин В.В. Практикум по биологической химии : учеб.- метод. пособие. СПб. : Лань, 2006. 256 с.

Донская Г.А., Креккер Л.Г., Дрожжин В.М. Исследование радиопротекторного потенциала шрота подсолнечника как ингредиента молочного продукта // Переработка молока. 2023. № 11 (289). С. 44–49. DOI: 10.33465/2222-5455-2023-11-44-49.

Растительные радиопротекторы в технологии молочных продуктов / Донская Г.А. [и др.] // Сыроделие и маслоделие. 2023. № 4. С. 103–108. DOI: 10.21603/2073-4018-2023-4-7.

Зависимость относительной биологиче-ской ценности йогурта от вида стабилизирующих добавок / Зобкова З.С. [и др.] // Молочная промыш-ленность. 2021. № 1. С. 24–26. DOI: 10.31515/1019-8946-2020-08-36-37

Published

2024-12-24

How to Cite

Donskaya Г. А. ., Bychkova Т. С., & Yurova Е. А. . (2024). INVESTIGATION OF THE RADIOPROTECTIVE POTENTIAL OF OILSEED FLOUR: PRTGQZ. Polzunovskiy VESTNIK, (4), 86–92. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.04.013

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY