DEVELOPMENT OF A SUGAR COOKIES FORMULA FOR CONSUMERS WITH A PREDISPOSITION TO AGE-BASED MACULAR DEGENERATION

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2022.01.012

Keywords:

age-related macular degeneration, sugar cookies, carotenoids, vitamins C and E, zinc, selenium, copper

Abstract

The scientific article is devoted to the production of products for personalized nutrition, in particular, the development of a recipe and technology for the preparation of sugar cookies for people with a predisposition to age-related macular degeneration. This disease develops in elderly people, while degeneration of the macula is observed - the most significant part of the retina, which is responsible for the sharpness, sharpness and level of central object vision. One of the reasons for the development of the disease is hereditary predisposition. However, the development of the disease can be stopped if the human diet contains sufficient amounts of carotenoids (lutein and zeaxanthin), as well as polyunsaturated fatty acids, vitamin E and trace elements (zinc, selenium, copper) that increase their digestibility. In the work, the selection of raw materials containing these micronutrients was carried out, and a recipe for sugar cookies was developed, the systematic use of which will lead to methylation of the genes responsible for the occurrence of age-related macular degeneration. In the work, a comprehensive assessment of the obtained products in terms of consumer properties - organoleptic and physico-chemical indicators - was carried out for compliance with the requirements of the national standard. For the selected sample, the values ​​of the quality indicators of which did not go beyond the normalized ones, the nutritional value was calculated. The resulting sugar biscuit contains nutrients necessary for people with a predisposition to age-related macular degeneration, and also has a high biological efficiency. Regular consumption of this product in the diet will prevent the development of the disease at the presymptomatic stage.

References

Всемирная организация здравоохране-ния официальный сайт. Москва. URL:https://www. who.int/ru (Дата обращения 09.11.2021).

Министерство науки и высшего образо-вания. Программа «Приоритет-2030». Официаль-ный сайт. Москва. URL : https://www.minobrnauki. gov.ru/action/priority2030/ (Дата обращения 04.11.2021).

Резниченко И.Ю., Чистяков А.М., Щег-лов М.С. Анализ конкурентных преимуществ функциональных мучных кондитерских изделий // Ползуновский вестник. 2021. № 3. С. 147–154.

Министерство экономического развития Российской Федерации. Стратегия простран-ственного развития Российской Федерации на период до 2025 года. Официальный сайт. Москва URL: https://www.economy.gov.ru (дата обращения 04.11.2021).

Федеральное государственное автоном-ное учреждение национальный медицинский ис-следовательский центр – межотраслевой научно-технический комплекс. Официальный сайт. – Москва. URL: https://khvmntk.ru/zabolevaniya/ vozrastnaya-makulyarnaya-degeneracziya-vmd/ (дата обращения 04.11.2021).

Егоров Е.А., Романенко И.A. Возрастная макулярная дегенерация. Вопросы патогенеза, диагностики и лечения // РМЖ Клиническая оф-тальмология. 2009. Т. 10. № 1. С. 42–45.

Будзинская М.В., Файзрахманов Р.Р. Ма-кулярные пигменты при дегенеративных процес-сах сетчатки // Вестник офтальмологии. Т. 134. № 5. 2018. С. 135–140.

Скурихин И.М., Тутельян В.А. Химический состав российских пищевых продуктов : Справоч-ник. М. : ДеЛипринт, 2002. 236 с.

Кароматов И.Д., Саломова М.Ф. Медицин-ское значение фисташек // Биология и интерак-тивная медицина. 2017. № 7. С. 107–117.

Тутельян В.А. Здоровое питание для общественного здоровья // Общественное здоровье. Т. 1. № 1. 2021. С. 56–64.

Никитин И.А. Научное обоснова-ние методов проектирования продуктов и рацио-нов персонализированного питания, их товаро-ведная оценка : дис… докт. техн. наук. М., 2019. 330 с.

ГОСТ 24901-2014. Печенье. Об-щие технические условия. М., Стандартинформ. 2019. 8 с.

Лаптева Н.К., Митькиных Л.В. Пищевая и биологическая ценность новых хлебо-булочных и мучных кондитерских изделий // Аграрная наука Евро-Северо-Востока. № 5 (66). 2018. С. 69–74.

Published

2022-03-31

How to Cite

Chubarova М. В. ., Orlovtseva О. А. ., & Tefikova С. Н. . (2022). DEVELOPMENT OF A SUGAR COOKIES FORMULA FOR CONSUMERS WITH A PREDISPOSITION TO AGE-BASED MACULAR DEGENERATION. Polzunovskiy VESTNIK, (1), 86–94. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2022.01.012

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY

Most read articles by the same author(s)