USE OF MICROWAVES FOR DECOMPOSITION FOOD PRODUCTS IN THE DETERMINATION HEAVY METALS BY ATOMIC ABSORPTION

RGTBTL

Authors

  • Alexandr A. Petukhov FGBU CNMVL
  • Ilya A. Khalyavin FGBU CNMVL
  • Boris P. Shipunov AltGU

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.02.007

Keywords:

atomic absorption spectrometry, toxic elements, microwave decomposition, high-pressure mineraliza-tion, food products

Abstract

On the example of the study of milk, meat, eggs and sunflower oil for the content of toxic elements cadmium, lead, copper, zinc, iron, tin, using microwave radiation in the process of preparing samples for analysis by atomic absorption. The method of mineralization using microwave exposure was compared with the standard method of wet salinization. It is shown that the time of complete salinization in the case of the use of microwave radiation is reduced by an average of 5 times compared to the standard method. At the same time, the depth of salting corresponds to the standard method. In addition, it became possible to reduce the weight of the analyzed sample by 15-25 times. Thus, a comprehensive assessment of the possibility and effectiveness of the use of microwave radiation in the mineralization of images of milk, meat, eggs, sunflower oil shows its prospects and effectiveness.

References

ТР ТС 021/2011. Технический регламент таможенного союза «О безопасности пищевой про-дукции» : принят решением Комиссии Таможенного союза от 9 декабря 2011 года № 880. Москва : Изд-во стандартов, 2011. 242 с.

ГОСТ 26929-94 Сырье и продукты пищевые. Подготовка проб. Минерализация для определения содержания токсичных элементов: введ.1996-01-01. Москва, 2010, 9 с.

ГОСТ 31671-2012 Продукты пищевые. Опре-деление следовых элементов. Подготовка проб методом минерализации при повышенном давлении: введ.2013-07-01. Москва, 2014, 7 с.

ГОСТ 30178-96 Сырье и продукты пищевые. Атомно-абсорбционный метод определения ток-сичных элементов: введ.1998-01-01. Москва, 2010, 7 с.

Аналитическая химия. Комплекс методического обеспечения Л.К. Неудачина, Е.С. Буянова, С.А. Штин, Н.В. Лакиза, М.В. Морозова, Е.Л. Лебедева, А.С. Засухин Екатеринбург 2011, 58 с .

Сборник методических документов, необходимых для обеспечения применения Федерального закона от 12 июня 2008 г. № 88-ФЗ «Технический регламент на молоко и молочную продукцию». Федеральный центр гигиены и эпидемиологии Роспо-требнадзора, Москва, 2010. 76 с.

Published

2023-07-10

How to Cite

Petukhov А. А., Khalyavin И. А., & Shipunov Б. П. . (2023). USE OF MICROWAVES FOR DECOMPOSITION FOOD PRODUCTS IN THE DETERMINATION HEAVY METALS BY ATOMIC ABSORPTION: RGTBTL . Polzunovskiy VESTNIK, (2), 55–59. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.02.007

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY