TO QUESTION OF IMPROVING QUALITY OF DRINKING WATER AND WATER FOR FOOD PRODUCTION

SFOKWM

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.03.032

Abstract

The importance of water for the vital functions of the organism and human health is shown. The reasons for the low quality of drinking water in the Russian Federation are identified. The proposal for the necessity and possibility of using groundwater as an alternative source of water supply is substantiated. Information on the contamination of groundwater with iron in Kuzbass and Russia is provided. A technical solution for water deironing by adsorption on modified semi-coke with waste disposal is proposed. The results of a comparative study on iron removal by adsorption on commercial semi-coke Purolat-Standard and its glycine-modified sample are considered. A significant increase in the adsorption capacity of the modified semi-coke is noted. The proposed technology will significantly improve the cost-effectiveness, environmental friendliness, purification efficiency and quality of drinking water and water for food production

References

Сколубович Ю.Л. Исследование качественного состава подземных вод Кузбасса // Вестник Поволжского государственного технологического университета. Серия «Материалы. Конструкции. Техно-логии». 2017. № 2. С. 107–115.

Берлинтейгер Е.С. Изучение основных видов загрязнений водных ресурсов Кузбасса // Международный журнал прикладных и фундаментальных исследований. 2013. № 11. С. 55.

Токаренко О.Г. Подземные воды центральной части Кузбасса: химический состав в пределах различных ландшафтных областей // Известия Томского политехнического университета. Гидрогеология. 2012. № 1. С. 169–174.

Vanikar J.C., Mohit A., Pavate A. & Juraev D.A. (2024). GROUND WATER FLOW MECHANISM CONCEPTUALLY. Karshi Multidisciplinary International Scientific Journal, (1).

Abd El-Salam H.M., El Shafey A.M., Samadi A. & Abdel-Latif M.K. (2023). Novel Grafted Hydrogel for Iron and Ammonia Removal from Groundwater: A Synthesis and Computational Chemistry Study. Gels, 9(10), 781. doi: 10.3390/ gels9100781.

Fernández-Merino Á., Chávez M., Sánchez-Obre¬ro G., Madueño R., Blázquez M., Del Caño R. & Pineda T. (2024). Fluorescent Carbon Dots with Red Emission: A Selective Sensor for Fe (III) Ion Detection. Chemosensors, 12(11), 226. doi: 10.3390/chemosensors12110226.

Исследование возможности применения углеродных сорбентов для очистки природных вод от железа / Гора Н.В. [и др.] // Водоснабжение и сани-тарная техника. 2024. № 5. С. 5–9. doi: 10.35776/VST.2024.05.01.

Способ очистки воды от ионов железа: пат. RU 2815097 C1 : заявл. 11.05.2023; опубл 11.03.2024.

ПНД Ф 14Л:2:4.50-96 Количественный химический анализ вод. Методика измерений массовой концентрации общего железа в питьевых, поверх-ностных и сточных водах фотометрическим методом с сульфосалициловой кислотой. Москва, 2011.

Парфит Г. Адсорбция из растворов на поверхности твердых тел // Мир. 1986. 488 с.

Published

2025-10-03

How to Cite

Gora Н. В. ., Chernyshyov Д. А. ., Gurinovich Г. В., & Belyaeva О. В. . (2025). TO QUESTION OF IMPROVING QUALITY OF DRINKING WATER AND WATER FOR FOOD PRODUCTION: SFOKWM . Polzunovskiy VESTNIK, (3), 185–188. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.03.032

Issue

Section

SECTION 2. CHEMICAL TECHNOLOGIES, MATERIALS SCIENCES, METALLURGY

Most read articles by the same author(s)