CURRENT STATE OF THE MARKET OF SECONDARY RAW MATERIAL RESOURCES OF THE DAIRY INDUSTRY

EDN: UHSMMD

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2022.04.018

Keywords:

Dairy whey, secondary raw materials, quantitative analysis, world market structure, European Union, Russian Federation

Abstract

The dairy industry produces millions of tons of milk whey annually. To date, the statistics on the production of milk whey varies greatly, which does not allow us to give a full assessment of the real volume of its production. The discrepancy of statistical data of different international analytical agencies is connected with absence of standardized algorithms of calculation, discrepancies in commodity nomenclature classification and influence of secondary raw milk accounting peculiarities. Proceeding from that the purpose of the research was to apply quantitative analysis as an alternative approach to estimate the volumes of secondary raw materials production. The article contains the data on the production volumes of milk whey in the aspect of world, European and Russian markets. The largest producers of milk whey are the countries which are in EU (75,98 mln t), USA (35,83 mln t) and Russian Federation (7,97 mln t). It is expected that the positive tendencies in world consumption of cheese and cottage cheese in three years perspective will result in growth of whey production volume by 6,4 mln t. Analysis of structure of Russian market of dairy whey showed the dominance of saturated and curd whey with annual production volume of 4,15 and 3,82 mln t respectively. In addition, as a result of studies a number of secondary products with similar technological parameters of production with milk whey, but not covered by the terminological apparatus of TR CU 033/2013 "On safety of milk and dairy products" was detected and they comprise about 20% of the total production volume of milk whey in the Russian Federation.

References

Кривенко Е.И. Ресурсосберегающие управленческие решения как фактор инновационного развития отраслевой промышленной сферы // Региональные проблемы преобразования экономики. 2021. №. 7. С. 23–36. doi: 10.26726/1812-7096-2021-7-23-36.

A new method to recycle dairy waste for the nutrition of wheat plants / S. Alharbi [et al.] // Agronomy. 2021. Vol. 11, № 5. P. 840. doi: 10.3390/agronomy11050840.

Modern approaches to storage and effective processing of agricultural products for obtaining high quality food products / A.G. Galstyan [et al.] // Herald of the Russian Academy of Sciences. 2019. Vol. 89, № 2. P. 211–213. doi: 10.1134/S1019331619020059.

ТР ТС 033/2013. Технический регламент Таможенного союза 033/2013 «О безопасности молока и молочной продукции»: принят решением Совета Евразийской экономической комиссии от 09 октября 2013 года № 67. – URL: http://www.eurasiancommission.org/ru (дата обращения: 17.04.2022).

Короткий И.А., Плотников И.Б., Мазеева И.А. Современные тенденции в переработке молочной сыворотки // Техника и технология пищевых производств. 2019. Т. 49, № 2. С. 227–234. doi: 10.21603/2074-9414-2019-2-227-234.

Production of whey protein hydrolysates with angiotensin-converting enzyme-inhibitory activity using three new sources of plant proteases / M.A. Mazorra-Manzano [et al.] // Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. 2020. Vol. 28. P. 101724. doi: 10.1016/j.bcab.2020.101724.

Das M., Raychaudhuri A., Ghosh S.K. Supply chain of bioethanol pro-duction from whey: A review // Procedia Environmental Sciences. 2016. Vol. 35. P. 833–846. doi: 10.1016/j.proenv.2016.07.100.

Biotechnological Valorization of Whey: A By-Product from the Dairy Industry / H.K. Sáenz-Hidalgo [et al.] // In Bioprocessing of Agri-Food Residues for Production of Bioproducts. Apple Academic Press, 2021. P. 159–200.

Рынок молочной сыворотки в России. Текущая ситуация и прогноз 2022-2026 гг. – URL: https://alto-group.ru/otchot/rossija/526-rynok-molochnoj-syvorotki-v-rossii-tekuschaja-situacija-i-prognoz-2020-2024-gg.html#utm_source=direct&utm_medium=cpc&utm_campaign=54397014&utm_content=9553888390&utm_term=premium.2 (дата обращения: 17.04.2022).

Анализ рынка сыров в России в 2016-2020 гг, структура розничной торговли, оценка влияния коронавируса и прогноз на 2021-2025 гг. – URL: https://businesstat.ru/images/demo/cheese_russia_demo_businesstat.pdf (дата обращения: 17.04.2022).

Текущие уровни эмиссий в окружающую среду. – URL: https://base.garant.ru/71830510/3812e6a592f110a437cd042048e82102/ (дата обращения: 17.04.2022).

Кузнецов В.В., Шилер Г.Г. Справочник технолога молочного производства. Сыры. – URL: https://alternativa-sar.ru/tehnologu/mol/v-v-kuznetsov-g-g-shiler-spravochnik-tekhnologa-molochnogo-proizvodstva-syry (дата обращения: 17.04.2022).

Cheese Production - Source FAO. – URL: https://www.nationmaster.com/nmx/ranking/cheese-production (дата обращения: 17.04.2022).

Dairy: World Markets and Trade. – URL: https://downloads.usda.library.cornell.edu/usda-esmis/files/5t34sj56t/ws859g17m/jd472w81p/dairy-market-12-15-2017.pdf (дата обращения: 17.04.2022).

United States Department of Agriculture. Foreign Agricultural Service. – URL: https://apps.fas.usda.gov/psdonline/app/index.html#/app/home (дата обращения: 17.04.2022).

Germany – Cow Milk Cheese Production. Thousand Metric Tons - 1996 to 2019. – URL: https://www.nationmaster.com/nmx/timeseries/germany-cow-milk-cheese-production (дата обращения: 17.04.2022).

Sudibyo H., Wang K., Teste J. W. Hydrothermal Liquefaction of Acid Whey: Effect of Feedstock Properties and Process Conditions on Energy and Nutrient Recovery // ACS Sustainable Chemistry & Engineering. 2021. Vol. 9, № 34. P. 11403-11415. doi: 10.1021/acssuschemeng.1c03358.

Анализ рынка сыров в России в 2016-2020 гг., оценка влияния коронавируса и прогноз на 2021-2025 гг – URL: https://marketing.rbc.ru/research/27985/ (дата обращения: 17.04.2022).

Производство сыра и творога. Излишки сыворотки – URL: https://www.dairynews.ru/company/country/russia/stat/ (дата обращения: 17.04.2022).

Cow Milk Cheese Production. – URL: https://www.nationmaster.com/nmx/ranking/cow-milk-cheese-production (дата обращения: 17.04.2022).

Whey Production. – URL: https://www.nationmaster.com/nmx/ranking/whey-production (дата обращения: 17.04.2022).

EU dairies increased production in 2020. – URL: https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/-/ddn-20211118-1 (дата обращения: 17.04.2022).

Milk and milk product statistics. – URL: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Milk_and_milk_product_statistics#Milk_products (дата обращения: 17.04.2022).

Производство сыра и творога. – URL: https://www.dairynews.ru/company/country/russia/stat/ (дата обращения: 17.04.2022).

Структура российского рынка производства сыров и творога. – URL: https://nnms.ru/upload/iblock/68c/68c6d37bb16fda899a09f5f4d0df6c85.pdf (дата обращения: 17.04.2022).

Отечественный и мировой опыт в развитии рынка сыров и сырных продуктов / Н.В. Жукова [и др.] // Экономические науки. 2019. № 180. С. 39–45. doi: 10.14451/1.180.39.

Баранова И.В., Голова Е.Е. Российский рынок сыров в условиях пандемии COVID-19: состояние и перспективы развития // Фундаментальные исследования. 2021. № 11. С. 32–38. doi: 10.17513/fr.43118.

Анализ рынка сыворотки в России в 2015-2019 гг, оценка влияния коронавируса и прогноз на 2020-2024 гг. – URL: https://marketing.rbc.ru/research/27580/ (дата обращения: 17.04.2022).

GDT Events Results. – URL: https://www.globaldairytrade.info/en/product-results/ (дата обращения: 17.04.2022).

Whey Protein Concentrate - Central and Western U.S. – URL: https://www.ams.usda.gov/mnreports/md_da771.txt (дата обращения: 17.04.2022).

О переработке молочной сыворотки и внедрении наилучших доступных технологий / М.С. Золоторева [и др.] // Переработка молока. 2016. № 7. С. 17–19.

Chatzipaschali A.A., Stamatis A.G. Biotechnological utilization with a focus on anaerobic treatment of cheese whey: current status and prospects // Energies. 2012. Vol. 5, № 9. P. 3492–3525. doi:10.3390/en5093492.

Dairy by-products: A review on the valorization of whey and second cheese whey / A.F. Pires [et al.] // Foods. 2021. Vol. 10, № 5. P. 1067. doi: 10.3390/foods10051067.

Донская Г.А., Фриденберг Г.В. Молочная сыворотка в функциональных продуктах // Молочная промышленность. 2013. № 6. С. 52–54.

Агаркова Е.Ю. Аэрированные продукты с производными белков молочной сыворотки // Пищевая промышленность. 2022. № 3. С. 24–27. doi: 10.52653/PPI.2022.3.3.006.

Directional proteolysis of secondary raw materials / N.A. Zolotarev [et al.] // News of the National Academy of Sciences of the Republic of Kazakhstan, Series Chemistry and Technology. 2020. № 5. P. 77–84. doi: 10.32014/2020.2518-1491.83.

Агарков А.А., Рязанцева К.А., Агаркова Е.Ю. Перспективное направление переработки молочной сыворотки для получения сквашенных напитков с повышенной усвояемостью // Пищевая промышленность. 2021. № 9. С. 16–18. doi: 10.52653/PPI.2021.9.9.002.

Донская Г.А., Дрожжин В.М., Брызгалина В.В. Напитки кисломолочные с повышенным содержанием сывороточных белков и водорастворимых антиоксидантов // Вестник МГТУ. 2018. Т. 21, № 3. С. 471–480. doi: 10.21443/1560-9278-2018-21-3-471-480.

Агаркова Е.Ю., Чиликин А.Ю. Особенности технологии молочных продуктов, обогащенных сывороточными белками // Молочная промышленность. 2021. № 3. С. 49–51. doi: 10.31515/1019-8946-2021-03-49-51.

Published

2022-10-14

How to Cite

Kruchinin А. Г., Bigaeva А. В., Turovskaya С. Н., & Illarionova Е. Е. (2022). CURRENT STATE OF THE MARKET OF SECONDARY RAW MATERIAL RESOURCES OF THE DAIRY INDUSTRY: EDN: UHSMMD. Polzunovskiy VESTNIK, 1(4), 140–148. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2022.04.018