EVALUATION OF FUNCTIONAL COOKIES BY QUALIMETRY METHODS

FIONPG

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.04.006

Keywords:

qualimetric methods, quality, functional products, generalized indicator

Abstract

Annotation. Currently, the development and production of products with a therapeutic effect that can prevent the development of alimentary-dependent diseases is an important task for many food industry enterprises. However, not all of these products have competitiveness and high consumer properties in relation to traditional products. To achieve the necessary result, it is necessary to understand the quality level of the products from the consumer's point of view. Qualimetric methods are used to evaluate the product from this point of view. In the work to study the quality level of cookies for the prevention of the development of diseases of the visual system. In the article, a "tree of properties" was formed, on the basis of which a sociological survey was conducted to establish the most important indicators for the consumer, taking into account his understanding of the functional properties of the product. Based on the results, weight coefficients were calculated for the most significant characteristics. As a result of expert evaluation.

References

Тутельян В.А. Здоровое питание для общественного здоровья. // Общественное здоровье. 2021. № 1. С. 56-64. DOI: 10.21045/2782-1676-2021-1-1-56-64

Стратегия повышения качества пищевой продукции в Российской Федерации до 2030 года. – Москва. - URL: http://static.government.ru/media/files/9JUDtBOpqmoAatAhvT2wJ8UPT5Wq8qIo.pdf (дата обращения: 19.01.2023).

ГОСТ Р 52349-2005. Продукты пищевые. Продукты пищевые функциональные. Термины и определения: введ. 2006-07-01. Москва, 2006 г. 4 с.

Пащенко Л.П., Никитин И.А., Парченко О.С. Экструдированная композиция как компонент питательной смеси жидких биологических разрыхлителей // Хлебопечение России. 2004. №5. С. 26-28.

Комбинированная смесь для выработки хлебобулочных изделий / Л.П. Пащенко [и др.]. // Хлебопечение России. 2004. №4. С.19-21.

PROTEIN AI Advisor: A Knowledge-Based Recommendation Framework Using Expert-Validated Meals for Healthy Diets / Kiriakos Stefanidis [и др.] // Nutrients. 2022. №14. Р. 1-28. DOI: 10.3390/nu14204435.

Янковская В.С. Квалиметрические методы при управлении качеством и разработке продуктов здорового питания // Управление качеством в образовании и промышленности: сборник статей Всероссийской научно-технической конференции. Севастополь.: СевГУ. 2020. С. 468-474.

Bondar N. Functionl products, their properties and functions // The Scientific Heritage. 2020. №56. С. 6-15.

Чубарова М.В., Орловцева О.А., Тефикова С.Н. Разработка рецептуры сахарного печенья для потребителей с предрасположенностью к возрастной макулярной дегенерации // Ползуновский вестник. 2022. № 1. С. 86-94. DOI: 10.25712/ASTU.2072-8921.2022.01.012

Квалиметрическая оценка продуктов питания / Л.Э. Глаголева [и др.]. // Молочная промышленность. 2018. № 7. С. 20-23. DOI: 10.31515/1019-8946-2018-7-20-23

Published

2023-12-29

How to Cite

Orlovtseva О. А., Chubarova М. В. ., Nikitin И. А. ., Tefikova С. Н. ., & Klokonos М. В. . (2023). EVALUATION OF FUNCTIONAL COOKIES BY QUALIMETRY METHODS: FIONPG. Polzunovskiy VESTNIK, (4), 45–53. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.04.006

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY