ANTIOXIDANT PROPERTIES OF ANTHOCYANIN-CONTAINING PHYTOBIOTICS IN THE PRODUCTION OF A FUNCTIONAL DRINK BASED ON WHEY

XQPBSG

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.02.005

Keywords:

whey, wild-growing raw materials, phytobiotics, antioxidant properties, anthocyanins, lingonberries, cran-berries, rosehip

Abstract

In recent years, there has been a trend in the dairy market for the production of products and beverages that combine dairy raw materials with various vegetable additives. Wild plants are a source of micro- and macronutrients necessary for a person in everyday life. The study justifies the choice of vegetable raw materials for the development of a recipe for a soft drink based on whey (in cranberries and lingonberries, the vitamin C content reaches 15 mg/ 100 g, in rosehip – 650 mg/100 g, with a daily human need for this vitamin 90 mg). A comparative analysis of whey –subsurface serumand curd whey. The composition and physico-chemical parameters of a new whey drink with the addition of wild-growing raw materials were studied, an organoleptic analysis of the resulting product was carried out. The studied raw materials (cranberry puree, lingonberry puree, rosehip infusion) have a high content of phenolic compounds, including anthocyanins (945.0/543.0 mg/100g in lingonberry puree, 1215.0/513.0 mg/100g in cranberry puree, 1813.0/731.0 mg/100g in rosehip infusion, respectively), the content of ascorbic acid the amount of rosehip infusion was 1294.0 mg/100 g, which is more than 15% of the daily human need for flavonoids and vitamin C. The use of a by-product of processing dairy raw materials in the development of a new soft drink contributes to the organization of a waste-free technology for processing raw milk at the enterprises of the butter and cheese industry, which will increase production efficiency and reduce production costs.

References

Гуляева О.А. Разработка функционального напит-ка на сывороточной основе с добавлением клюк-вы и брусники для детского питания // Пищевые системы. 2021. № 4 (3S). С. 57–60. doi.org/10/21323/2618-9771-2021-4-3S-57-60.

Чугунова О.В., Пастушкова Е.В. Перспективы использования растительного сырья для производства безалкогольных напитков антиоксидантной направленности // Индустрия питания. 2019. Т. 4. № 1. С. 23–33. doi 10.29141/2500-1922-2019-4-1-3.

Скурихин И.М., Тутельян В.А. Таблицы химического состава и калорийности российских продуктов питания : Справочник. М. : ДеЛипринт, 2007. 276 с.

Методические рекомендации МР 2.3.1.2432-08 о нормах физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для раз-личных групп населения Российской Федерации от 18.12.2008 г.

Алексеенко Е.В., Быстрова Е.А., Дикарева Ю.М. Исследование влияния предварительной обработки ягод брусники c применением композиции ферментных препаратов на химический состав сока // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. 2017. Т. 79. № 1. С. 282–289.

Жилинская Н.В. Обогащенная молочная продукция – основной тренд коррекции дефицита микронутриентов: научные исследования и промышленное внедрение // Молочная промышленность. 2020. № 6. С. 32–34. doi: 10.31515/1019-8946-2020-06-32-34.

Research on the mineral composition of cul-tivated and wild blueberries and cranberries / A. Karlsons [et al.] // Agronomy Research. 2018. Т. 16. № 2. С. 454–463. doi: 10.15159/AR.18.039.

Research of biochemical composition and antioxidant activity of freeze-dried cranberry powder obtained on the basis of enzymatically processed berry pulp / E.V. Alekseenko [et al.] // Asian Journal of Pharmaceutics. 2018. Т. 12. С. S466–S476.

Исследование минерального состава в процессе переработки дикорастущих ягод / Л.П. Нилова [и др.] // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. 2018. № 80 (1). С. 151–156. doi.org/10.20914/2310-1202-2018-1-151-156.

Изучение фенольных соединений ягод трех видов растений рода Vaccinium, произрастающих в Ханты-мансийском автономном округе / Е.А. Белова [и др.] // Химия растительного сырья. 2020. № 1. С. 107–116. doi: 10.14258/jcprm. 2020014534.

Ефанов М.В. Инновационная кавитационная технология получения функциональных напитков из дикоросов // Международный журнал прикладных и фундаментальных исследований. 2021. № 2. С. 72–75. doi 10.17513/mjpfi.13182.

Relationships between food and diseases: What to know to ensure food safety / M. Gallo [et al.] // Food Research International. 2020. Vol. 137. doi: 10.1016/j.foodres.2020.109414.

Chokeberry (Aroniamelanocarpa) as a new functional food relationship with health: an overview / Yi. Zhang [et al.] // Journal of Future Foods. 2021. Vol. 1, Issue 2. P. 168–178. doi: 10.1016/j.jfutfo. 2022.01.006.

Кисломолочные продукты с экструдированными зерновыми основами / Д.А. Шаймерденова [и др.] // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. 2020. № 82(4). С. 179–187. doi.org/10.20914/2310-1202-2020-4-179-187.

Совершенствование рецептуры кисло-молочного напитка с повышенной пищевой ценностью / О.А. Ковалева [и др.]. // Ползуновский вестник. 2022. № 2. С. 7–14. doi: 10.25712/ASTU.2072-8921.2022.02.001.

Published

2023-07-10

How to Cite

Olga A. . Г. ., Oksana A. . К. ., Olga S. . К. ., & Natalia N. П. . (2023). ANTIOXIDANT PROPERTIES OF ANTHOCYANIN-CONTAINING PHYTOBIOTICS IN THE PRODUCTION OF A FUNCTIONAL DRINK BASED ON WHEY: XQPBSG. Polzunovskiy VESTNIK, (2), 37–46. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.02.005

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY