IMPROVING THE TECHNOLOGY OF OBTAINING CHIPS FROM PORK, LIFETIME ENRICHED WITH SELENIUM AND IODINE
KBHNOI
DOI:
https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.03.001Abstract
Relevance. Currently, there is an increase in the number of thyroid diseases in the Krasnodar Territory, as well as a lack of selenium. Chips, as a seasonal product, the consumption of which increases in the summer, can be used to enrich the human diet with iodine and selenium. Four types of chips have been developed in production conditions.
Objects and methods of research. Pork, lifetime enriched with selenium and iodine, various seasonings and spice sets: soy sauce, sodium nitrite, paprika, butcher's salt, nutmeg, black pepper, table salt, fat antioxidant. The main indicators characterizing the quality and value of new types of chips are standard physico-chemical and organoleptic, as well as indicators characterizing nutritional value and microbiological indicators.
Conclusions. According to the research results, four new technologies for producing high-quality meat chips from various raw materials have been developed. The finished meat chips turned out to be resistant to fat oxidation and have low water activity, due to these facts, it can be assumed that the products obtained have a long shelf life. As a result, meat chips can be used in the diet of the military or people on an expedition in difficult climatic conditions, where the delivery of adequate nutrition is difficult. Additionally, the shelf life of the product can be increased by using a vacuum during packaging.
The developed methods make it possible to obtain a high-value product, while spending less resources on obtaining the product. At the end of the main work, the technological method for the production of meat chips was worked out in production conditions.
References
Лукин Д.Е., Утянов Д.А., Милушев Р.К., Вострикова Н.Л., Князева А.С. Влияние органически связанного йода в кормах крупного рогатого скота на показатели здоровья. Теория и практика переработки мяса. 2023;8(1):26-33. https://doi.org/10.21323/2414-438X-2023-8-1-26-33.
Редакционный. (2008). Дефицит йода – путь еще не пройден. (2008). The Lancet, 372(9633), 88. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(08)61009-0.
Смолень С., Ковальска И., Скочилас Л., Табашевская М., Питала Дж., Мрожек Дж. [и др.]. (2022). Эффективность обогащения салата йодом с использованием 5-йодсалициловой и 3,5-дийодсалициловой кислот и химический состав растений в зависимости от типа почвы в горшечном эксперименте. Пищевая химия, 382, артикул 132347. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132347.
Дежаткина С.В., Феоктистова Н.А., Шарони-на Н.В., Исайчев В.А., Дежаткин М.Е., Григорьев В.С. Пути повышения качества продукции животноводства за счет скармливания натуральной БУМВД. Аграрная наука. 2022;(2):37-42. https://doi.org/10.32634/0869-8155-2022-356-2-37-42.
Кухаренко A.A., Богатырев А.Н., Короткий В.М., Дадашев М.Н. Научные принципы обогащения пищевых продуктов микронутриентами. Пищевая промышлен¬ность. 2008; 5:62–66.
Тихомирова Н.А., Бакулина О.Н. Пищевые ингредиенты: полезное новое. Пищевые ингредиенты. Сырье и добавки. 2002; 1: 56–57.
Свинина получила гандикап: Электрон. ресурс // РБК. URL: https://www.rbc.ru/newspaper/2023/02/14/ 63ea294d9a79471fe72ea2d7/.
ГОСТ 9793-2016 «Мясо и мясные продукты. Методы определения влаги». Москва : Стандартинформ, 2018. 5 с.
ГОСТ 25011-2017. «Мясо и мясные продукты. Методы определения белка». Москва : Стандартинформ, 2018. 13 с.
ГОСТ 23042-2015 ГОСТ 23042-2015 «Мясо и мясные продукты. Методы определения жира». Москва : Стандартинформ, 2017. 8 с.
ГОСТ ISO 21807-2015. «Микробиология пище¬вой продукции и кормов». Москва : Стандартинформ, 2017. 8 с.
ГОСТ 34815-2021 «Продукты пищевые. Ускоренный тест на окисление с использованием окислительного испытательного реактора». Москва : Российский институт стандартизации, 2022. 11 с.
ГОСТ 9959-2015 «Мясо и мясные продукты. Общие условия проведения органолептической оценки». Москва : Стандартинформ, 2017. 10 с.
ГОСТ Р 54354-2011 «Мясо и мясные продукты. Общие требования и методы микробиологического анализа». Москва : Стандартинформ, 2013. 36 с.
Пат. 2470529 Российская Федерация, МПК A23L 1/31. Способ изготовления мясных снеков (варианты) / М.Ф. Хайруллин ; заявитель и патентообладатель ЮУрГУ. № 2011128150/13 ; заявл. 07.07.11 ; 27.12.12, Бюл. № 36.
Патент № 2814616 C1 Российская Федерация, МПК A23L 13/40, A23B 4/03. Способ получения чипсов из свинины : № 2023106896 : заявл. 22.03.2023 : опубл. 01.03.2024 / В.В. Востриков, А.А. Нестеренко, Н.Н. Забашта, Н.В. Кенийз ; заявитель Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования "Кубанский государственный аграрный университет имени И.Т. Трубилина". EDN EGVGGZ.
Галкин А.В. Об измерении активности воды мяса и мясных продуктов / А.В. Галкин, Е. Трепалина // Мясной ряд, 2017. № 4 (70). с. 38.
Контроль роста микроорганизмов с помощью показателей активности воды и pH : Электрон. ресурс // Decagon Devices. URL: https://decagon.ru/aw/aw-and-ph/.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Vladimir V. Vostrikov, Anton A. Nesterenko

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.











.
This work is licensed under a 