INVESTIGATION OF TEMPERATURE REGIME OF BUCKWHEAT GRAIN STORAGE IN SLEEVES
RNSDSO
DOI:
https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.04.019Keywords:
buckwheat grain, humidity, polymer sleeve, storage, quality change, temperatureAbstract
The possibilities of storing buckwheat grains with different humidity and different content of weed admixture in polymer sleeves are considered. The technology of grain storage in the hands is based on storage without access to oxygen in the air. This goal is achieved by the process of respiration of the grain itself and microorganisms, as a result of which oxygen is converted into carbon dioxide. Since the air exchange with the external environment is closed, the grain is preserved in an environment of carbon dioxide, which is an ideal natural preservative. Aerobic microflora dies in the carbon dioxide environment, oxidation reactions slow down, which ensures high-quality storage. The factors that impose restrictions on the use of polymer storage hoses are shown. Such restrictions include the use of grain with a humidity exceeding the requirements of the ND, as well as a time limit associated with a low ambient temperature, at which grain acquires subzero temperatures. The analysis of grain samples stored in the sleeves allows us to confirm that with an increase in humidity when the grain is cooled below zero degrees, the number of spoiled grains increases. Spoiled grains included those that darken during GTO, these are grains with a loose (white) easily collapsing core when pressed and grains with a vitreous endosperm. Rotten, moldy, brown-colored kernels were not found in any of the stored sleeves.
References
Опыт хранения зерна пшеницы в рукавах на ХПП Акмолинской области / Г.А. Лоскутова, А.А. Шунекеева, О.В. Кольтюгина // Вестник Алтайской науки. 2015. № 1(23). С. 425–428.
Андреева Е.В. Анаэробное хранение свеже-убранного фуражного зерна в условиях северо-запада // Инженерно-техническое обеспечение АПК. Реферативный журнал. 2011. № 1. С. 253.
Повышение качества хранения кормов и сельскохозяйственной продукции в герметичных рукавах / Г.К. Рембалович, М.Ю. Костенко, Р.В. Безносюк, А.Д. Чернышев, А.И. Мартышов // Вестник Рязанского государственного агротехнологиче-ского университета им. П.А. Костычева. 2023. Т. 15. № 4. С. 152–157.
Оценка вариантов технологий механизиро-ванного хранения зерна в сибири / Г.Ф. Бахарев, Л.И. Дролова, В.А. Синицын // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2019. № 6 (176). С. 138–142.
Вартанова М.Л. Применение современных технологий в сельском хозяйстве как средство увеличения производительности и минимизации по-терь в условиях импортозамещения // Вестник Российского университета дружбы народов. Серия: Экономика. 2018. Т. 26. № 4. С. 585–597.
Караблин А.О., Тымчук С.В. Формирование инновационного подхода в сфере распределения ресурсов организации (на примере технологии полимерных рукавов) // Новая наука: Современное состояние и пути развития. 2016. № 6–1. С. 68–71.
Кирпа Н.Я. Научные принципы и промышленные технологии хранения зерновых масс // Зерновые продукты и комбикорма. 2013. Т. 51. № 3. С. 11–16.
Обзор существующих автоматизированных систем для хранения зерна / Т.Ю. Никонова, Г.С. Жетесова, О.М. Жаркевич, А.А. Калинин, Л.И. Дайч, М.М. Баймульдин // Труды университета. 2020. № 3 (80). С. 148–152.
Влияние состава газовой среды на качественные и физико-химические показатели комби-корма / А.Д. Чернышев, М.Ю. Костенко, И.А. Мурог [и др.] // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аг-рарного университета. 2023. № 189. С. 164–173.
Vliyanie sostava gazovoj sredy na kachestvennyei fiziko-himicheskie pokazateli kombi-korma / A.D. CHernyshev, M.YU. Kostenko, I.A. Murog [i dr.] // Politematicheskij setevoj elektronnyj nauchnyj zhurnal Kubanskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. 2023. № 189. S. 164–173. DOI: 10.21515/1990- 4665-189-018. EDN RLEGQN.
Шонтуков Б.З., Бекулов Х.М. Новая техноло-гия-хранение с/х кормов в полимерных рукавах // Экономика и социум. 2017. № 1–2 (32). С. 1030–1035.
Экономическое обоснование направлений инновационного развития технико-технологической базы производства и хранения продукции растениеводства / А.Р. Сайфетдинов, М.Е. Трубилин, Г.Г. Благодарный // Colloquium-Journal. 2018. № 8–5 (19). С. 59–62.
Влияние температуры обработки на минеральный состав зерна гречихи, перезимовавшей под снегом / В.А. Марьин, А.Л. Верещагин, Р.В. Ащеулов // Техника и технология пищевых производств. 2016. № 3 (42). С. 31–37.
Марьин В.А., Верещагин. А.Л. Изменение кислотного числа жира гречневой крупы ядрица в период гарантированного срока хранения. // Хлебо-продукты. 2015. № 7. С. 54–56.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Vasily A. Marin, Alexander L. Vereshchagin
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.