RESEARCH OF THE ANTIOXIDANT COMPLEX OF PROMISING AND REGIONAL VARIETIES OF GOSEBERRY IN THE SVERDLOVSK REGION

EDN: KZSPSG

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2022.03.015

Keywords:

fruit and berry raw materials, antioxidant activity, food systems, processing and storage

Abstract

The article presents the results of a study of 10 varieties of promising and zoned gooseberries in the Sverdlovsk region. The values ​​of antioxidant activity in varieties released in the Sverdlovsk region are in the range from 4.726 ± 0.014 to 17.945 ± 0.054 mmol/dm3 eq (the highest value for the variety "Moon Night", the lowest value for the variety "Berill"); in promising varieties - in the range from 6.370 ± 0.019 to 9.552 ± 0.029 mmol/dm3 eq (the highest value in the variety "I-7-21", the smallest "II-12-4").

At the same time, the content of flavonoids in gooseberries is in the range from 326.428 ± 0.979 to 919.584 ± 2.759 mg / 100 g of the edible part (the highest value in the variety "Severyanin", the lowest in the variety "Berill"), in varieties, district- ionized in the Sverdlovsk region; in promising varieties - in the range from 292.182 ± 0.877 to 489.488 ± 1.468 mg / 100 g of the edible part (the highest value for the variety "I-7-21", the smallest for the variety "II-12-4").

The content of phenolic substances in gooseberries ranges from 163.722 ± 0.491 to 621.666 ± 1.865 mg of gallic acid / 100 g of edible part (the highest value is in the Lunar Night variety, the lowest in the Beryl variety), in varieties zoned in Sverdlovsk areas; in promising varieties - in the range from 220.675 ± 0.662 to 330.908 ± 0.993 mg of gallic acid / 100 g of the edible part (the highest value for the variety "I-7-21", the smallest for the variety "II-12-4").

And also, the content of anthocyanins in gooseberries ranges from 129.821 ± 0.389 to 692.941 ± 2.079 mg of cyanidin-3-glycoside / 100 g of the edible part (the highest value is in the Lunar Night variety, the lowest in the Beryl variety), in varieties released in the Sverdlovsk region; in promising varieties - in the range from 174.981 ± 0.525 to 262.389 ± 0.787 mg of cyanidin-3-glycoside / 100 g of the edible part (the highest value for the variety "I-7-21", the smallest for the variety "II-12-4").

In addition, such consumer characteristics of berries as the content of total and reducing sugars, as well as acidity, were studied. The data obtained will make it possible to more correctly calculate the nutritional value of diets and reasonably choose one or another variety for dietary correction of the diet in order to increase the overall antioxidant activity.

References

Акимов М. Ю. Роль плодов и ягод в обеспечении человека жизненно важными биологически активными веществами / М. Ю. Акимов, В. Н. Макаров, Е. В. Жбанова // До-стижения науки и техники АПК. – 2019. – Т.33. – № 2. – С. 56-60. DOI: 10.24411/0235-2451-2019-10214.

Акимов М.Ю. Биологическая цен-ность плодов и ягод российского производ-ства / М. Ю. Акимов, В. В. Бессонов, В. М. Коденцова, К. И. Эллер и др. // Вопросы пи-тания. – 2020. – Т. 89. – № 4. – С. 220-232. DOI: 10.24411/0042-8833-2020-10055.

Вяткин А. В. Обзор методов опре-деления общей антиоксидантной активности / А. В. Вяткин, Е. В. Пастушкова, О. В. Феофи-лактова // Современная наука и инновации. – 2018. – № 1 (21). – С. 58-66.

Галсанова И. Ц. Методы определе-ния антиоксидантной активности // Актуаль-ные вопросы фармацевтических и естествен-ных наук. – 2021. – С. 133-136.

Горбунова Н. В. Перспективы ис-пользования продуктов комплексной перера-ботки растениеводства в качестве источников получения антиоксидантов./ Н. В. Горбунова, А. В. Евтеев, А. В. Банникова, Е. И. Решетник //Дальневосточный агарный вестник. – 2017. – № 2 (42). – С. 120-126.

Ковешникова Е. Ю. Исследование антиоксидантного комплекса плодов крыжов-ника / Е. Ю. Ковешникова, Н. Н. Верховная // Плодоводство и ягодоводство России. – 2015. – Т.41. – С. 167-171.

Макаркина М. А. Итоги биохимиче-ской оценки плодов различных плодовых и ягодных культур во ВНИИСПК // Садоводство и виноградарство. – 2015. – № 3. – С. 33-37.

Макарова Н. В. Ягоды – исходное сырья с антиоксидантными свойствами/ Н. В. Макарова, А. Н. Дмитриева, Э. В. Мусифул-лина и др. // Пищевая промышленность. – 2013. – № 4. С. 25-27.

Почицкая И. М. Исследование анти-оксидантной активности и минерального со-става ягодного сырья / И. М. Почицкая, Н. В. Комарова, Е. И. Коваленко // Пищевая про-мышленность: наука и технологии. – 2017. – № 1. – С. 68-75.

Тарасов А. В. Потенциометрическая сенсорная система на основе модифициро-ванных толстопленочных электродов для определения антиоксидантной активности напитков / А. В. Тарасов, О. В. Чугунова, Н. Ю. Стожко // Индустрия питания|Food Industry. – 2020. – Т. 5. – № 3. – С. 85–96. DOI: 10.29141/2500-1922-2020-5-3-10.

Тринеева О. В. Методы определения антиоксидантной активности объектов расти-тельного и синтетического происхождения в фармации (обзор) // Разработка и регистра-ция лекарственных средств. – 2017. – № 4. – С. 180-197.

Чугунова О. В. Исследование анти-оксидантной активности и ее изменения при хранении плодово-ягодного сырья Сверд-ловской области / О. В. Чугунова, Н. В. За-ворохина, А. В. Вяткин // Аграрный вестник Урала. – 2019. – № 11 (190). – С. 59-64. DOI: 10.32417/article_5всв861у8у0053.57240026.

Яшин А. Я. Ягоды: химический со-став, антиоксидантная активность. Влияние потребления ягод на здоровье человека / А. Я. Яшин, А. Н. Веденин, Я. И. Яшин, Б. В. Немзер // Аналитика. – 2019. – Т. 9. – № 3. – С. 222-231.

Orsavová J. Contribution of phenolic compounds, ascorbic acid and vitamin E to an-tioxidant activity of currant (Ribes L.) and gooseberry (Ribes uva-crispa L.) fruits / J. Orsavová, I. Hlaváčová, J. Mlček et. al. // Food Chemistry. – 2019. – Vol. 284. – P. 323-333. DOI: 10.1016/j.foodchem.2019.01.072.

Laczkó-Zöld E. Extractability of poly-phenols from black currant, red currant and gooseberry and their antioxidant activity / E. Laczkó-Zöld, A. Komlósi, T. Ülkei et. al. // Acta Biologica Hungarica. – 2018. – Vol. 69. – P. 156-169. DOI: 10.1556/018.69.2018.2.5

Baby B. Antioxidant and anticancer properties of berries / B. Baby, P. Antony, R. Vijayan // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. – 2018. – Vol. 58. – P. 2491-2507. DOI: 10.1080/10408398.2017.1329198

Published

2022-09-16

How to Cite

Arisov А. В., Chugunova О. В., Vyatkin А. В., & Chebotok Е. М. . (2022). RESEARCH OF THE ANTIOXIDANT COMPLEX OF PROMISING AND REGIONAL VARIETIES OF GOSEBERRY IN THE SVERDLOVSK REGION: EDN: KZSPSG. Polzunovskiy VESTNIK, (3), 108–116. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2022.03.015

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY