IMPROVING THE QUALITY CHARACTERISTICS OF LIGHT BEER WHEN USING MOLT-FREE ROASTED BUCKWHEAT
EDN: HHNGCG
DOI:
https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2022.02.010Keywords:
buckwheat, buckwheat beer, gluten, celiac disease, special beer, light beer, fermentation, brewer's yeast, hopping, barley malt, free-malt materials, roasted buckwheat, beer wort, infusion mashing, mellanoidins, extractives, beer.Abstract
The possibilities of using vegetable raw materials to increase the organoleptic, physico‑chemical and microbiological qualities of light beer are presented. Investigation of the effect of enrichment of beer with unsalted buckwheat in the production process on the dynamics of changes in the mass fraction of dry substances, on the dynamics of changes in the volume fraction of ethyl alcohol, as well as the physiological state of brewing yeast during the main fermentation. Based on the organoleptic evaluation, a positive result was revealed when adding unsalted buckwheat to beer
References
Аверина О.В., Тульская Н.С. Особенности российского рынка пива // Пиво и напитки. 2003. №2. С. 4–5.
Токаев Э.С., Баженова Е.Н. Обзор современного рынка функциональных напитков// Пиво и напитки. 2007. №4. С. 4–5.
Елонова Н.М. Разработка специального пива повышенной пищевой ценности с использованием растительных добавок : 05.18.07 : дис. … канд. техн. наук / Елонова Наталья Николаевна. Кемерово, 2004. 145 с.
Применение пряно-ароматических и лекарственных растений в пищевой промышленности / Г.И. Касьянов, И.Е. Кизим, М.А. Холодцов // Пищевая промышленность. 2000.№5. С. 33–36.
ГОСТ 31711-2012. Пиво. Общие технические условия. М.: Стандартинформ, 2013. 11 с.
ГОСТ 12787-81. Пиво. Методы определения спирта, действительного экстракта и расчет сухих веществ в начальном сусле. М.: Стандартинформ, 2011. 13 с.
Экспертиза напитков / В.М. Поздняковский, В.А. Помозова, Т.М. Киселева, Л.В. Пермякова. Новосибирск: Изд-во НГУ, 1999. 276 с.
ГОСТ 29294-2014 Солод пивоваренный. Технические условия. М.: Стандартинформ, 2014. 25 с.
ГОСТ 12788-87 Пиво. Методы определения кислотности. М.: Стандартинформ. 1989. 6 с.
Кунце В. Технология солода и пива: учеб-ник. СПБ.: Профессия, 2001. 912 с.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Roman V. Gruschin, Marina N. Kolesnichenko, Inna B. Dvoryatkina
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.