MODERN APPROACHES TO EXPANSION PRODUCT RANGE BY THE METHOD OF DESIGN

KLHMHF

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.03.019

Keywords:

children's diet, lactose intolerance, food allergies, development of dishes by the design method

Abstract

The article raises the issue of modern approaches to the stage of product development for the nutrition of children, including those with food allergies in organized collections using design methods. To date, the number of children with food allergies is quite high, each group of food deviations needs an individual approach to nutrition, including the preparation of diets. The development of the product is based primarily on nutrition standards, for which the adaptation of existing daily food packages and norms of physiological need for food substances and energy for children with lactose intolerance aged from 3 to 7 years was carried out. The obtained norms show that such an approach to their formation is quite real, but for the closest to the existing norms it requires additional introduction of lactose-free high-protein products. The article provides an example of the development of a lactose-free cereal dish to replace a lactose-containing dish in the existing breakfast diet for children from 3 to 7 years old, the developed approach allows using an already developed base of ready-made balanced diets and point-by-point replacing allergenic dishes and products.

Author Biography

Dmitry V. Grashchenkov, Ural State University of Economics

Department of nutrition technology, associate professor, candidate of technical sciences

References

Росстат Федеральная служба государ-ственной статистики. Заболеваемость детей в возрасте 0-14 лет по основным классам болез-ней. – URL: https://rosstat.gov.ru/storage/mediabank/zdr3-5.xls (дата обращения: 28.10.2022)

ВОЗ. Информационный бюллетень. Здоровое питание. август 2018 // Социальные аспекты здоровья населения. – 2018. – № 6(58). – С. 13. – EDN YLXGFQ.

ГОСТ 31987-2012. Услуги общественного питания. Технологические документы на продукцию общественного питания. Общие требования к оформлению, построению, содержанию: введ. 2015.01.01. Москва, 2019, 12 с.

Федеральное бюджетное учреждение науки «Екатеринбургский медицинский-научный центр профилактики и охраны здоровья рабочих промышленных предприятий» Федеральной службы по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека. – URL: https://www.ymrc.ru/ (дата обращения: 28.10.2022)

Система расчетов для общественного питания. Cвидетельство о регистрации программы для ЭВМ № 2002610284, свидетельство об экспертизе в Роспотребнадзоре № 32

Санитарно-эпидемиологические правила и нормы СанПиН 2.3/2.4.3590-20 "Санитарно-эпидемиологические требования к организации общественного питания населения": утвержден постановление Главного государственного санитарного врача Российской Федерации от 27.10.2020 № 32.

Тутельян В.А. Химический состав и калорийность российских пищевых продуктов: Спра-вочник. Москва: ДеЛи плюс, 2012. 284 с.

Методические рекомендации МР 2.3.1.0253-21 "Нормы физиологических потребно-стей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации". Введ 2021.06.22

Сборник технических нормативов для пи-тания детей в дошкольных организациях. Екатеринбург, УрГЭУ, 2008-2011 г. Экспертное заключение №02-01-12-13-01/276

Методические рекомендации по питанию детей в организованных коллективах. Часть I. Подходы к составлению рационов питания для детей, проживающих в условиях неблагоприятно-го воздействия окружающей среды. Часть II. Технические документы для организации питания детей. Часть III Сборник технологических карт для питания детей [Текст] /– Екатеринбург: ФБУН ЕМНЦ ПОЗРПП Роспотребнадзора, ФГБОУ ВО УрГЭУ, ФБУЗ ЦГиЭ в Свердловской области 2018. – 660 с.

Published

2023-10-08

How to Cite

Grashchenkov Д. В., & Werner А. В. (2023). MODERN APPROACHES TO EXPANSION PRODUCT RANGE BY THE METHOD OF DESIGN: KLHMHF. Polzunovskiy VESTNIK, (3), 142–149. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.03.019

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY