MODELING AND MATHEMATICAL PROCESSING OF THE RE-SULTS OF EXPERIMENTS ON DRYING RAPESEED

JCZLSZ

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.02.017

Keywords:

drying; graindryer; rapeseed; seeds; quasi-isothermal; drying mode; recycling; mathematical model.

Abstract

The article describes the studies carried out to determine the optimal drying modes of rapeseed seeds. Within the framework of these studies, an analysis of the current state and problems associated with harvesting and subsequent storage of rapeseed seeds was carried out. The current state of grain drying equipment used for drying rapeseed seeds, as well as promising technologies for drying rapeseed seeds and other oilseeds, has been studied. The article presents the results of labo­ratory studies and production tests on modeling the drying process of rapeseed seeds under quasi-isothermal conditions. The influence of these modes on the quality indicators of dried seeds has been studied. The results of the study showed that the drying temperature of rapeseed seeds should not exceed 60 ºC, while the air flow rate has less influence on the drying process. Based on the results of mathematical processing of the data obtained during the experiments, a model has been formed, the use of which will allow to predict the course of the drying processes of rapeseed seeds at the specified parameters, as well as to select the optimal parameters of the drying process to obtain the expected result. The article may be useful to specialists in the field of agriculture and the food industry, as well as to research institutes engaged in the study of the processes of drying plant raw materials.

References

Кулистикова Т. Росстат уточнил данные по урожаю в 2022 году // Агроинвестор: Интернет-портал. URL : https://www.agroinvestor.ru/analytics/news/39916-rosstat-utochnil-dannye-po-urozhayu-v-2022-godu. (дата обращения: 31.05.2023).

Кулагин Я.В. Возможность применения микрогазотурбинных установок для мобильных зерносушилок // Инновации в сельском хозяйстве. 2013. № 2(4). С. 4‒8.

Рекомендации по возделыванию ярового рапса в Западно-Казахстанской области / Абуова А.Б. [и др.]. Уральск: Западно-казахстанский аграрно-технический университет им. Жангир хана, 2014. 43 с.

Обзор существующих методов сбора урожая, сушки и хранения масличного рапса / Армитедж Д.М. [и др.]. Йорк : Центральная научная лаборатория Сэнд Хаттон, 2005. 49 с.

Качель-Якубовска М., Шпрингель М. Влияние условий сушки на качественные свойства семян рапса // Агрофизика. 2008. № 22. С. 327‒331.

Гольтяпин В.Я. Современные технологии и комплекс машин для возделывания и уборки рапса: Научный аналитический обзор. Москва : ФГНУ «Росинформагротех», 2008. 96 с.

Урманов А.И., Щетинин М.П. Перспективы выращивания и переработки семян рапса // Стратегия современного научно-технологического развития: проблемы и перспективы реализации : сборник статей всероссийской научно-практической конференции. Петрозаводск : МЦНП «Новая наука», 2021. С. 44‒50.

ГОСТ 10583-76 ‒ Рапс для промышленной переработки. Технические условия. Москва, 1976, 9 с.

Сорочинский В.Ф. Проблемы хранения и сушки зерна на элеваторах / Инновационные процессы в пищевых технологиях : наука и практика : сборник статей международной научно-практической конференции. Москва : ВНИИЗ, 2019. С. 347‒356.

Ганеев И.Р. Повышение эффективности сушки семян рапса с применением электромагнитного излучения : автореф. дисс. к-та техн. наук. Уфа, 2011. 19 с.

Ширяева Т.В., Андрианов Е.А. Совершенствование процесса сушки масличных семян / Молодежный вектор развития аграрной науки: материалы 71 научной студенческой конференции. Часть 2. Воронеж : Воронежский ГАУ, 2020. С. 239‒243.

Моделирование диэлектрических свойств семян для улучшения математического моделирования сушки горячим воздухом с помощью микроволн / М. Хемис [и др.] // Журнал микроволновой энергии и электромагнитной энергии. 2021. № 2 (53). С. 94‒114. doi 10.1080/08327823.2019.1607491.

Published

2023-07-10

How to Cite

Shchetinin М. П. . ., & Urmanov А. И. . (2023). MODELING AND MATHEMATICAL PROCESSING OF THE RE-SULTS OF EXPERIMENTS ON DRYING RAPESEED: JCZLSZ. Polzunovskiy VESTNIK, (2), 131–135. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.02.017

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY