DEVELOPMENT OF RECIPES FOR DESSERT LIQUEURS BASED ON FRUIT AND BERRY RAW MATERIALS OF THE ALTAI REGION

BUXIDK

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.04.004

Keywords:

import substitution, liqueurs, formulations, technology, semi-finished products, fruit and berry raw mate-rials, nutritional value, polyphenolic compounds

Abstract

The article is devoted to the development of recipes for dessert liqueurs, as the main components of which the authors proposed fruit and berry syrups and water-alcohol extracts of the herb St. John's wort and mountain ash. It has been established that for this purpose, extracts can be obtained both from certain types of raw materials – the fruits of mountain ash or dried grass with St. John's wort flowers, and by using a combination of these two types of raw materials. For the combination "rowan + St. John's wort" (1 part+ 1.5 part): 15 part water-alcohol solution with a concentration of 40% vol. the maximum transition to the extract of dry and polyphenolic substances was recorded on the 4th day (1.8% of dry substances, including 1.1% of tannins). It was found that, in full compliance with the requirements of GOST 32071-2013, 20 cm3 of each of the two developed liqueurs provides 52-57% of the recommended daily intake of flavonols (the main source of which were fruit and berry syrups) and 90-100% of the recommended daily intake of hydrolyzable and concentrated tannins. The energy value of the liqueurs obtained is at the average level for dessert liqueurs and strong fruit wines. The results of the quality assessment and the analysis of the nutritional value of the liqueurs of the proposed composition confirm the feasibility of their introduction into industrial production and the possibility of partially solving the issues of import substitution of premium alcoholic beverages.

References

Global Liquors Market-Analysis. Liqueurs Market Outlook (2023 to 2033) [Эл. ресурс]. Режим доступа: https://www.futuremarketinsights.com/ re-ports/liqueurs-market.

NielsenIQ. Алкоголь стал самой динамично развивающейся категорией на рынке FMCG в 2021 году [Эл. ресурс]. Режим доступа : https://www.retail.ru/news/nielseniq-alkogol-stal-samoy-dinamichno-razvivayushcheysya-industriey-na-rynke-f-10-fevralya-2022-213783/.

Что происходит с алкоголем в России и как на этом заработать инвестору // Журнал Тинькофф. 21.04.2023 г. [Эл. ресурс]. Режим доступа : https://journal.tinkoff.ru/news/review-alcohol-market/.

Новые российские бренды джинов и ликеров резко нарастили продажи // AdIndex. 30.11.2022 г. [Эл. ресурс]. Режим доступа : https://adindex.ru/news/researches/2022/11/30/308239.phtml?ysclid=lkca1ykhcp474875683.

Martínez-Francés V., Rivera D., Obon C., Al-caraz F., Ríos S. Medicinal Plants in Traditional Herbal Wines and Liquors in the East of Spain and the Balearic Islands // Frontiers in Pharmacology. 2021. V. 12: 713414. doi: 10.3389/fphar.2021.713414. eCollection 2021.

Petrović M., Vukosavljević P., Đuro¬vić S., Antić M., Gorjanović S. New herbal bitter liqueur with high antioxidant activity and lower sugar content: innovative approach to liqueurs formulations // Journal of Food Science and Technology. 2019. V. 56(10). Р. 4465–4473. doi:10.1007/s13197-019-03949-6.

Egea T., Signorini M., Bruschi P., Rivera D., Obón C., Alcaraz F., Palazón J. Spirits and liqueurs in European traditional medicine: Their history and eth-nobotany in Tuscany and Bologna (Italy) // Journal of Ethnopharmacology. 2015. V. 175. Р. 241–255. doi:10.1016/j.jep.2015.08.053.

Батурина А.А. Разработка технологии и товароведная характеристика ликеров из растительного сырья Дальневосточного региона : дисс. … канд. техн. наук. Владивосток, 2017. 201 с.

Buglass A.J., Caven-Quantrill Dr.D. Applica-tions of natural ingredients in alcoholic drinks / Ed.D. Baines, R. Seal // In Woodhead Publishing Se-ries in Food Science, Technology and Nutrition, Nat-ural Food Additives, Ingredients and Flavourings. 2011. P. 358–416. doi :10.1533/9780857095725.2.358.

Егорова Е.Ю., Сысоева Д.Ю., Рожнов Е.Д., Мороженко Ю.В. Ароматические альдегиды экс-трактов растительного сырья, используемого в производстве ликероводочных изделий // Ползуновский вестник. 2014. № 4–2. С. 126–131.

Sokół-Łętowska A., Kucharska A., Wińs-ka K., Szumny A., Nawirska-Olszańska A., Mizgier P., Wyspiańska D. Composition and antioxidant activity of red fruit liqueurs // Food chemistry. 2014. V. 157. С. Р. 533–539. Doi :10.1016/j.foodchem.2014.02.083.

Cafieiro C., Tavares P., Oliveira de sou-za C., Cruz L., Mamede M. Elaboration of wild pas-sion fruit (Passiflora cincinnata Mast.) liqueur: a sen-sory and physicochemical study // Anais da Academ-ia Brasileira de Ciencias. 2022. V. 94. S. 3. e20211446. doi: 10.1590/0001-3765202220211446.

Sokół-Łętowska A., Kucharska A., Szumny A., Wińska K., Nawirska-Olszańska A. Phenolic Composition Stability and Antioxidant Activity of Sour Cherry Liqueurs // Molecules. 2018. V. 23 (9): 2156. doi:10.3390/molecules23092156.

Fascella G., D'Angiolillo F., Mammano M.M., Granata G., Napoli E. Effect of Petal Color, Water Status, and Extraction Method on Qualitative Characteristics of Rosa rugosa Liqueur // Plants. 2022. V. 11 (14): 1859. doi: 10.3390/plants11141859.

Фищенко Е.С., Палагина М.В., Батурина А.А., Текутьева Л.А., Золотова В.И. Разработка рецептуры алкогольных ликеров с использованием экстрактов из растительного сырья Дальнево-сточного региона // Пиво и напитки. 2018. № 3. С. 68–71.

Кох Ж.А., Кох Д.А. Bеrberis Sibirica Pall. как перспективное сырье для производства ликеров // Вестник КрасГАУ. 2017. № 1. C. 120–124.

Егорова Е.Ю., Ткачева А.Ю., Шохин Д.А. Использование экстрактов лекарственно-технического сырья в рецептурах десертных ликеров и ликерных начинок конфет и карамели // Ползуновский вестник. 2021. № 3. С. 21–29. doi: 10.25712/ ASTU.2072-8921.2021.03.003.

Егорова Е.Ю., Школьникова М.Н., Гернет М.В., Зайнуллин Р.А., Кунакова Р.В. Производство бальзамов и сиропов : учеб. пособие. СПб. : ИД «Профессия», 2011. 408 с.

ГОСТ 28499-2014. Сиропы. Общие технические условия. Введен 01.01.2016. М. : Стандарт¬информ, 6 с.

ГОСТ 32071-2013. Продукция алкогольная. Ликеры. Общие технические условия. Введен 01.07.2014. М. : Стандартинформ, 6 с.

Méthode OIV-MA-BS-09. Determination de l’extait sec total par gravimetrie. R2009. 5 р.

Nowak A., Duchnik W., Muzykiewicz A., Ku-charski Ł., Zielonka-Brzezicka J., Nowak A., Klimowicz A. The Changes of Antioxidant Activity of Three Varieties of ‘Nalewka’, a Traditional Polish Fruit Alcoholic Beverage during Long-Term Storage // Applied Sciences. 2023. V. 13 (2). 1114. doi: 10.3390/ app13021114.

Karabegovic S.I., Vukosavljević P.V., Nova-ković M., Gorjanović S., Dzamic A., Lazic M. Influ-ence of the storage on bioactive compounds and sensory attributes of herbal liqueur // Digest Journal of Nanomaterials and Biostructures. 2012. V. 7 (4). Р. 1587–1598.

MP 2.3.1.0253-21. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации. Утв. 22.06.21 г.

Published

2023-12-29

How to Cite

Egorova Е. Ю., & Shokhin Д. А. . . (2023). DEVELOPMENT OF RECIPES FOR DESSERT LIQUEURS BASED ON FRUIT AND BERRY RAW MATERIALS OF THE ALTAI REGION: BUXIDK. Polzunovskiy VESTNIK, (4), 29–37. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.04.004

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY

Most read articles by the same author(s)