FEASIBILITY OF PRODUCING CHEESE USING BUTTERMILK

OCXQRL

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.02.016

Abstract

The paper considers the expediency of using buttermilk obtained during the manufacture of sweet butter in the production of soft cheese "Monarch", both for the preparation of a normalized mixture and as the main raw material.

Recently, practitioners and researchers have been paying increasing attention to expanding the range of soft cheeses and to the production of low-calorie products with high biological value. Buttermilk is a promising secondary dairy raw material for cheese production. In terms of the content of biologically valuable components, buttermilk is not inferior to whole milk.

In the course of the study, control and experimental samples of soft cheese were developed, control and experimental 1 from a normalized mixture, for the control normalization was carried out with skimmed milk, in the experimental skimmed milk was replaced with buttermilk, normalization was carried out to a fat content of 3.2%. The raw material for the prototype 2 was buttermilk. The total score for the organoleptic parameters of the cheese samples was 48-49 points out of 50 possible. The dry matter content in the cheese from the normalized mixture was almost at the same level and amounted to 50.6-50.65%, in the sample of cheese made from buttermilk, this indicator was 17.7% less. The moisture content of the cheese from the normalized mixture corresponded to the norm - 60%, and the buttermilk cheese had 7% more requirements. In terms of protein content, there was a slight fluctuation from 19.73 to 20.33%.

References

Рожкова Д.В. К вопросу о проблемах функционирования молочной промышленности Алтайского края // Вестник АГАУ. 2014. № 5 (115). С. 170‒172.

Гетманец В.Н., Мотненко Е.О. Изменения неко-торых параметров в технологии производства сыра Камамбер // Инновации и продовольственная безопасность. 2023. № 4 (42). С. 9‒17.

Сурай Н.М., Язев Г.В., Фасенко Т.Е. Развитие регио-нального рынка молока и молочной продукции // Алтайский вестник Финуниверситета. 2017. № 2. С. 68‒70.

Дорошко К.И., Бодрякова Н.П. Особенности образования и утилизации отходов молочной промышленности // Актуальные вопросы зоологии, экологии и охраны природы. Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования «Московская государственная академия ветеринарной медицины и биотехнологии ‒ МВА имени К.И. Скрябина»; Евроазиатская региональная ассоциация зоопарков и аквариумов; Союз зоопарков и аквариумов России; Московский государственный зоологический парк. Москва, 2023. С. 67‒73.

Шувариков А.С., Жукова Е.В., Пастух О.Н. Использование ресурсосберегающих технологий при переработке молока. В сборнике : Ресурсосберегающие технологии при хранении и переработке сельскохозяйственной продукции. Материалы XV Всероссийского (с международным участием) научно-практического семинара. Орёл, 2021. С. 163–168.

Автандилян Н.Г., Лодыгин А.Д. Производства продуктов функционального назначения на основе вторичного молочного сырья : Материалы VIII (65-й) ежегодной научно-практической конференции, Ставрополь, 15–30 апреля 2021 года. Ставрополь : Северо-Кавказский федеральный университет, 2021. С. 32–36.

Бережная Е.А. Современное состояние и пер-спективы переработки молочной сыворотки // Вестник науки. 2021. № 1 34. С. 132–134.

Кривенко Е.И. Ресурсосберегающие управленческие решения как фактор инновационного развития отраслевой промыш-ленной сферы // Региональные проблемы преобразования экономики. 2021. № 7. С. 23–36. doi :10.26726/1812-7096-2021-7-23-36.

Современное состояние рынка вторичных сырьевых ресурсов молочной промышленности / А.Г. Кручинин [и др.]. // Ползуновский вестник. 2022. № 4. т. 1. С. 140‒148. doi : 10.25712/ASTU.2072-8921.2022.04.018. EDN: https://elibrary.ru/UHSMMD.

Безотходная переработка молочного сырья / К.М. Степанов [и др.] // Молочная промышленность. 2020. № 2. С. 43–44.

ТР ТС033/2013. О безопасности молока и молочной продукции. Режим доступа : URL. https://mosrst.ru/wp-content/uploads/2020/02/tr-ts-033-2013.pdf (дата обращения 19.05.2023).

ТУ 9225-003-56003329-2003 «Монарх», зарегистрировано 16 мая 2018.

Published

2024-07-10

How to Cite

Getmanets В. Н. . (2024). FEASIBILITY OF PRODUCING CHEESE USING BUTTERMILK: OCXQRL. Polzunovskiy VESTNIK, (2), 124–129. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.02.016

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY