ENSURING FOOD SECURITY AS A FACTOR OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT

PMYMYC

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.04.005

Abstract

The development strategy of Russia for the near future is set out in a number of doctrinal documents and includes various aspects of society. At the same time, almost all of them reflect tasks aimed at forming the country’s human and intellectual capital. One of the mandatory components of the designated capital is nutrition, as the main contribution to the formation of human health. This determines the importance of issues related to ensuring food security and food independence when addressing the problem of internal and external threats to national security. However, as the authors of many scientific articles argue, the concept of “security” has a socio-philosophical aspect, in which the emphasis is placed taking into account the stage of development of society, the current political and socio-economic situation, etc. In this regard, it is of interest to consider the term “safety” as a component of the term “food security” in many of its manifestations in the conditions of innovative development of the agro-industrial complex in relation to the “Science and education - production - market” system. The analysis and systematization of the definitions of “safety” showed the breadth and depth of the issue of ensuring food security, the advisability of joint participation in resolving this issue by scientists and production workers with the involvement of food consumers. A systematic approach to solving the problem creates the need to train a new generation of personnel who have a set of knowledge and skills in the field of ensuring food safety at all stages: design, production, sales, consumption.

References

Указ Президента РФ от 30 января 2010 г. № 120 «Об утверждении Доктрины продовольствен-ной безопасности Российской Федерации». – URL: https://www.garant.ru/products/ipo/prime/doc/12072719/ (дата обращения: 16.07.2024).

Власов В.А, Жикулина А.С., Рахвалова Н.А. Доктрина продовольственной безопасности 2010 года по сравнению с доктриной продовольственной безопасности 2020 года / Международный журнал гуманитарных и естественных наук. 2020. № 12-3 (51). С. 71–75. DOI: 10.24411/2500-1000-2020-11442.

Левина Е.И. Понятие «устойчивое развитие». Основные положения концепции / Вестник Тамбов-ского университета. Серия: гуманитарные науки. 2009. № 11 (79). С. 113–119.

Орлов А.И. Современный капитализм исчерпал себя: о новой парадигме экономической науки / Россия: тенденции и перспективы развития : материалы XXI Национальной научной конферен-ции с международным участием. Вып. 17, ч. 1. Москва, 2022. С. 848–852.

2020–2030: Десятилетие действий для ЦУР в России. Вызовы и решения. Москва, 2020. 142 с.

Чикунова И.А., Сербиновская Н.В. Анализ дефиниции термина «безопасность» / Вестник науки и образования Северо-Запада России. 2021, Т. 7, № 1. С. 53–59.

Ковзунова Е.С. Подходы к трактовке понятия «Продовольственная безопасность»: анализ отечественного и зарубежного опыта / Менеджмент соци-альных и экономических систем. 2019. №2. С. 22–28.

Бабкина Е.В., Сергеев В.А. Тройная спираль инновационного развития: опыт США и Европы, возможности для России / Инновации. 2011. № 12 (158). С. 68–78.

Новоселов С.В., Маюрникова Л.А. Теоретическая инноватика: научно-инновационная деятель-ность и управление инновациями: учеб. пособие. Санкт-Петербург : ГИОРД, 2017.416 с.

Положение о государственном надзоре в области использования и охраны водных объектов (утв. постановлением Правительства РФ от 05.06.2013 № 476). – URL: https://base.garant.ru/70394016/ (дата обращения: 16.07.2024).

Новые международные инициативы в создании систем эффективного прогнозирования рис-ков и обеспечения безопасности пищевых продук-тов / Н.Р. Ефимочкина [и др.] / Вопросы питания. 2016. Т. 85, № 2. С. 92–103.

Петров А.Н., Ханферьян Р.А., Галстян А.Г. Актуальные аспекты противодействия фальсификации пищевых продуктов / Вопросы питания. 2016. Т.85, № 5. С. 86–93.

Баканова И.Г., Капустина Л.В. Парадигмы современного общества как вызов компетенциям преподавателя высшей школы XXI века / Научно-методический электронный журнал «Концепт». 2022. № 7. С. 42–55. DOI: 10.24412/2304-120X-2022-11053.

Иванова А.А. Анализ методологических подходов к оценке продовольственной безопасности / Продовольственная политика и безопасность, 2024. Т.11, № 2.С. 229–244. DOI: 10.18334/ppib.11.2.121114.

Published

2024-12-24

How to Cite

Mayurnikova Л. А., & Dril А. А. . (2024). ENSURING FOOD SECURITY AS A FACTOR OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT: PMYMYC. Polzunovskiy VESTNIK, (4), 35–43. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.04.005

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY