TECHNOLOGICAL FUNCTIONS OF WHEY PROTEINS IN ENTERAL NUTRITION
JMFXGV
DOI:
https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.02.016Abstract
Basic enteral nutrition products, as a type of specialized food products, are intended for tube feeding and/or oral use as the only or additional source of nutrients and energy in case of malnutrition. Currently, the production of enteral nutrition products in Russia does not meet the state's needs for them and requires scaling. The most important macronutrient of enteral nutrition products is proteins. The standard for enteral nutrition products allows the use of a number of food proteins, including dry whey protein concentrate with a dry matter content of at least 80%. This definition corresponds to whey protein concentrates with a protein content of 80% (WPC-UF-80), 60% (WPC-UF-60) and 40% (WPC-UF-40), obtained by membrane methods with subsequent drying. The range of fat and carbohydrate content in these concentrates is very wide. The protein component of whey protein concentrates is represented mainly by two fractions: β-lactoglobulin and α-lactalbumin. The structural features of these proteins, their molecular weights and sizes determine the colloidal properties of systems with their participation. In this case, hydrophilicity, surface activity, thermolability and the ability to intermolecular interactions acquire the significance of technological functions on which the parameters of enteral nutrition products production will depend.
References
ГОСТ 35004-2023 Продукты пищевые энте-рального питания базовые. М. : ФГБУ «Институт стандартизации», 2023. 21 с.
Fabbro E.D., Shalini D., Bruera E. Symptom Control in Palliative Care – Part II: Cachexia/Anorexia and Fatigue. J Palliat Med 2006; 9(2): 409–421. 25. Co-togni P, Stragliotto S, Ossola M, Collo A, Riso S. The Role of Nutritional Support for Cancer Patients in Palliative Care. Nutrients. 2021 Jan 22;13(2):306.
Шестопалов А.Е., Дмитриев А.В. Сипинг как вид нутритивно-метаболической поддержки в клинической медицине. Современная Онкология. 2019; 21 (4): 35–44. DOI: 10.26442/18151434.2019.4.190702.
Инновации в питании для взрослых: Ежегодное издание с каталогом. Выпуск 1 / Под ред. В.А. Тутельяна, Д.Б. Никитюка, А.В. Погожевой, А.Е. Шестопалова, Т.С. Поповой. Москва : ООО «Медицинское информационное агентство», 2021. 176 с. : ил.
Доктрина продовольственной безопасно-сти Российской Федерации, утвержденная Указом Президента Российской Федерации от 21 января 2020 г. № 20.
О реализации Доктрины продовольствен-ной безопасности Российской Федерации. [Электронный ресурс]. URL: http://council.gov.ru/activity/documents/139304. (дата обращения 16.11.2023).
Технический регламент Таможенного союза 021/2011 «О безопасности пищевой продукции». Утвержден решением Комиссии Таможенного союза № 880 от 9 декабря 2011 г.
Технический регламент Таможенного союза 024/2011 «Технический регламент на масложировую продукцию». Утвержден решением Комиссии Таможенного союза № 883 от 9 декабря 2011 г.
Технический регламент Таможенного союза ТРТС027/2012 «О безопасности отдельных видов специализированной пищевой продукции, в том числе диетического лечебного и диетического профилактического питания». Принят Решением Совета Евразийской экономической комиссии № 34 от 15 июня 2012 г.
Технический регламент Таможенного союза 029/2011 «Требования безопасности пищевых добавок, ароматизаторов и технологических вспомогательных средств». Утвержден решением Комиссии Таможенного союза № 58 от 20 июля 2012 г.
ГОСТ Р 53456-2022 Концентраты сывороточных белков сухие. Технические условия. М. : Стандартинформ, 2022. 12 с.
Тепел А. Химия и физика молока / А. Тепел. Пер. с нем. под ред. канд. техн. наук, доц. С.А. Фильчаковой. СПб. : Профессия, 2012. 832 с., табл., ил.
Гурский И.А., Творогова А.А. Влияние концентратов и микропартикулятов сывороточных белков на физико-химические показатели кисломолочного мороженого // Ползу-новский вестник. 2024. № 1, С. 50–56. doi: 10.25712/ASTU.2072-8921.2024.01.007. EDN: https://elibrary.ru/RPZCMV.
Characterization of flavonoid-protein interac-tions using fluorescence spectroscopy: Binding of pel-argonidin to dairy proteins / Arroyo-Maya, Campos-Terán,Hernández-Arana, McClements / Food Chem. 2016. V. 6, р. 105.
Novokshanova A. [et al.]. The development of food module of high biological value enriched with phycocyanin // AIP Conference Proceedings. AIP Publishing, 2023. Т. 2777. № 1.
Novokshanova A., Bilyalova A., Aksenov I. Spectrometric study of the interaction of phycocyanins with egg proteins // E3S Web of Conferences. EDP Sci-ences, 2023. Т. 463. С. 01021.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Alla L. Novokshanova

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.











.
This work is licensed under a 