VOLATILE COMPOUNDS OF FRESH PTERIDIUM AQUILINUM (L.) KUHN, GROWING IN THE KRASNOYARSK TERRITORY
EDN: FQKQUE
DOI:
https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2022.02.008Keywords:
bracken, VOLATILE COMPOUNDS, Pteridium Aquilinum (L.) Kuhn, chemical compositionAbstract
The results of a comparative analysis of the individual composition of volatile compounds of vegetative parts of fresh bracken growing in different regions of the Krasnoyarsk Territory are presented for the first time. The collection of samples was carried out in May 2021, using an unopened plant with a size of 30 cm. Using chromatography-mass spectrometric analysis, 43 volatile components were identified, of which 30 were identified. It was revealed that in the composition of volatile components, the largest number of 12 compounds belong to the class of aldehydes, slightly less than 11 substances are represented by alcohols, the remaining 7 components belong to different classes of compounds. It was found that the predominant components in the composition of the bracken in terms of content are benzaldehyde, which accumulates up to 44% and hexanal - up to 23% of the total amount of substances. It was determined that the vayi plants differ in a large number of volatile compounds and their content, compared with the stems. Among the studied samples, in terms of the content of volatile components 98% in the wars and 94% in the stems, the fern collected in the southern part of the western Sayans (Shushenskoye settlement) prevails. Phenanthrene was identified in volatile components in samples No. 1 and No. 2 in an amount from 0.2% to 0.9%. The technique used did not allow the identification of ptaquiloside in fresh bracken.
References
Растения и лишайники России и сопре-дельных стран: открытый онлайн атлас и определитель растений https://www.plantarium.ru/
Степанов, Н. В. Ботаника: систематика высших споровых растений / Н. В. Степанов ; Сибирский федеральный университет, Институт фундаметальной биологии и биотехнологии. – Красноярск : Сибирский федеральный универси-тет, 2017. – 203 с. – ISBN 978-5-7638-3684-4.
Новые возможности обогащения пищи природными растительными компонентами / М. В. Центроев, Б. А. Джамалдинова, И. У. Ушаева, Ш. И. Идилова // Горизонты науки: материалове-дение и металлургия : Материалы Международной научно-практической конференции, посвященной 100-летию ФГБОУ ВО "ГГНТУ им. М.Д. Миллионщикова", Грозный, 26–27 октября 2018 года. – Грозный: Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего профессионального образования "Грозненский государственный нефтяной технический университет имени академика М.Д. Миллионщикова", 2019. – С. 167-173.
Мельникова, Е. В. Получение пищевого порошка из папоротника орляк / Е. В. Мельникова // Инновационные тенденции развития россий-ской науки : Материалы VII Международной научно-практической конференции молодых ученых, Красноярск, 24–26 марта 2014 года. – Красноярск: Красноярский государственный аграрный университет, 2015. – С. 266-268.
Гориславская Л. И. Исследование и разра-ботка технологии производства мягких сыров с папоротником: дис. кандидата технических наук: 05.18.04 / Кемеров. технол. инт пищевой пром. - Кемерово, 1999. - 126 с.
Изменения потребительских свойств папоротника-орляка при использовании разных методов хранения / И. В. Шалиско, М. И. Дмитри-ченко, В. В. Пеленко, С. В. Шахов // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. – 2016. – № 3(69). – С. 151-158. – DOI 10.20914/2310-1202-2016-3-151-158.
Экспертиза дикорастущих плодов, ягод и травянистых растений : Качество и безопасность: учебно-справочное пособие для вузов / И. Э. Ца-палова, М. Д. Гутина, О. В. Голуб, В. М. Позняков-ский. – 3-е издание, исправленное и допол-ненное. – Новосибирск : Сибирское университетское издательство, 2005. – 216 с.
Shahin M, Smith BL, Prakash AS. Bracken carcinogens in the human diet. Mutat Res. 1999 Jul 15;443(1-2):69-79. doi: 10.1016/s1383-5742(99)00011-3. PMID: 10415432.
Hao, Jing-Wen, Xiao-Quan Liu, Nai-Dong Chen and An-ling Zhu. “Solid-phase extraction fol-lowed by direct TOF-MS-MS and HPLC analysis of ptaquiloside in Pteridium aquilinum from different places of China.” Journal of Food Composition and Analysis 98 (2021): 103845.
Ribeiro, Debora da Silva Freitas, Kelly Moura Keller and Benito Soto‐Blanco. “Ptaquiloside and Pterosin B Levels in Mature Green Fronds and Sprouts of Pteridium arachnoideum.” Toxins 12 (2020): n. pag.
Ферзаули, А. И. Особенности использования растительного сырья в технологии напитков / А. И. Ферзаули, М. В. Центроев, Ю. Ф. Якуба // Перспективные аграрные и пищевые инновации : Материалы Международной научно-практической конференции, Волгоград, 06–07 июня 2019 года / Под общей редакцией И.Ф. Горлова. – Волгоград: Общество с ограниченной ответственностью "СФЕРА", 2019. – С. 350-355.
Губаненко Г.А., Комплексная оценка но-вых видов растительного сырья Красноярского края и целесообразность его использования в производстве функциональных продуктов питания (монография) //Г.А. Губаненко, Л.А. Маюрникова, Л.П. Рубчевская, Красноярск, Сиб. федер. ун-т, 2013 - 260 с. ISBN 978-5-7638-2915-0
Гигиеническая оценка содержания поли-циклических ароматических углеводородов в про-дуктах питания и их поступления в организм населения / Н. И. Опополь, Р. Ф. Сырку, Ю. В. Пынзару [и др.] // Гигиена и санитария. – 2015. – Т. 94. – № 4. – С. 52-56.
Влияние фенантрена на некоторые метаболические процессы при длительном поступлении в организм / А. А. Ушков, И. С. Позняк, Т. И. Половинкина [и др.] // Актуальные проблемы транспортной медицины. – 2010. – № 4(22). – С. 80-84.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Дарья Андреевна Черемных, Галина Александровна Губаненко, Антонина Александровна Анискина, Екатерина Александровна Речкина , Ольга Владимировна Киселева
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.