IMPROVEMENT OF JUNIPER ESSENTIAL OIL PRODUCTION TECHNOLOGY
EDN: XZTJBU
DOI:
https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2022.03.026Keywords:
Key words: study, essential oils, distillation, patent, equipment, Juniperus communis, Juniperus sibirica, Juniperus sabina, refractive index, relative density.Abstract
. For the production of essential oils in Russia there is a large list of essential oil raw materials that can be used for the industrial production of essential oils. Essential oils are used in medicine, cosmetology and food industry. Many types of oils are used as flavorings and food additives. The high cost of imported raw materials and the conditions of sanctions force us to look for sources of essential oils inside the country. Juniper is the second most diverse among conifers. Juniperus herbs are used extensively in medicine due to the abundance of specialized metabolites such as coumarins, flavonoids, lignans, sterols and terpenoids that make Juniperus plants of pharmaceutical value. The production of Juniperus essential oil using distillation technology at high temperatures (distillation, steam distillation, etc.) leads to the loss of some volatiles and decomposition of unsaturated or ester compounds through thermal or hydrolytic effects The aim of the study was to improve the production technology of essential oil from Juniperus herbs and fruits, using new technological equipment The object of the study was Juniperus herbs (Juniperus communis, Juniperus sibirica, Juniperus sabina) harvested in Bratsk district of Irkutsk region in September 2021. The results of this research showed that the production of essential oil from Juniperus plants is a complex technological process because of the complexity of the structural destruction of the cells with the existing technology and is time-consuming. Development of new technology and equipment have provided an increase in productivity of the device and reduction of duration of technological processing of raw materials of one load is reached due to intensification of process of steam processing of essential oil raw materials by water steam which, passing through the crushed raw materials, mixes with essential oil particles, taking them behind in the refrigerator and further to Florentina where separation of condensate on oil-raw and Florentine water takes place.
References
Ткаченко К.Г. Флора России – потенци-альный источник перспективных эфиромаслич-ных растений // Научный и инновационный по-тенциал развития производства, переработки и применения эфиромасличных и лекарственных растений. Материалы Международной науч.-практ. конференции. 2019. С. 7 – 144.
Сокращение сброса пихтового масла при его производстве / Т.В. Невзорова [и др.]. // Вестник КрасГАУ. 2011. № 10(61). С. 201-204.
Невзоров, В. Н., Кох Ж. А., Мацкевич И. В. Совершенствование процесса отгонки эфирно-го масла из семян черной смородины // Наука, образование и бизнес: новый взгляд или страте-гия интеграционного взаимодействия. – г. Наль-чик: ФГБОУ ВО "Кабардино-Балкарский государ-ственный аграрный университет имени В.М. Коко-ва", 2021. С. 148-152.
Эфирные масла хвойных сибирских растений Красноярского края как объект регио-нального экспорта / В.Н. Невзоров [и др.]., // Прио-ритетные направления развития регионального экспорта продукции АПК: Мат-лы Междунар. науч.-практ. конференции, Красноярск, 13–20 но-ября 2019 года. – Красноярск: Красноярский гос-уд. Аграр.ун- тет, 2019. С. 102-106.
Ткаченко К. Г., Варфоломеева Е. А. Эфирные масла – репелленты и/или инсектици-ды. Перспективы использования для защиты рас-тений // Инновационное развитие экономики. Ма-териалы второго Крымского инвестиционного фо-рума. ФГБУН «НИИСХ Крыма, Науч.-техн. Союз Крыма. 2020. С. 109 – 114.
Ткаченко К. Г., Зенкевич И. Г., Коробова М. М. Особенности переработки растительного сырья для увеличения выхода эфирных масел // Растительные ресурсы. 1998. Т. 34. Вып. 3. С. 129-137.
Ткаченко К. Г. Эфирномасличные рас-тения и эфирные масла: достижения и перспек-тивы, современные тенденции изучения и приме-нения // Вестник Удмуртского университета. Био-логия: науки о земле. 2011. Вып. 1. С. 88-100.
ГОСТ ISO 8897-2017. Масло эфирное можжевеловое (Juniperus communis L.). Техниче-ские условия: введ. 2018.07.01. Москва, 2019. 8 с.
ГОСТ ISO 280 – 2014. Масла эфирные. Метод определения показателя преломления: введ. 2016.01.01. Москва, 2016. 8 с.
ГОСТ ISO 279 – 2014. Масла эфирные. Метод определения относительной плотности при температуре 20°С: введ. 2016.01.01. Москва. 2016. 8 с.
Импульсный аппарат для переработ-ки эфиромасличного сырья: пат. 2465308 Рос. Федерация № 2011120642/13; заявл. 20.05.2011; опубл. 27.10.2012, Бюл. № 30.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Igor V. Matskevich, Viktor N. Nevzorov, Zhanna A. Koch
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.