DEVELOPMENT OF THE RECIPE AND TECHNOLOGY OF A CUPCAKE USING IRGI BERRIES

WBOEQL

Authors

  • Ekaterina V. Melnikova Krasnoyarsk State Agrarian University https://orcid.org/0000-0002-5889-6431
  • Alexey A. Belyakov Krasnoyarsk State Agrarian University
  • Nadezhda A. Velichko Krasnoyarsk State Agrarian University

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.01.020

Abstract

A healthy population and their emotional state depends on the component and qualitative composition of the food consumed. Every day a person consumes more than the norm of confectionery products, despite the recommendations of the Institute of Nutrition of the Russian Academy of Medical Sciences, where the norm of 50 grams per day is approved. Classic confectionery products have a high calorie content, a high content of sugars and fats, which causes an average minimum calorie content of such products in the range of 300 kcal and above. Modern developers of food products with specified properties strive to create a product with increased nutritional value, to balance its composition in accordance with the formula of balanced nutrition. Local berry raw materials can serve as an attractive raw material in this regard. Powder from irgi berries instead of granulated sugar in the recipe of cupcakes on chemical baking powder, reduces the content of carbohydrates, without adversely affecting the quality of the product. In the laboratory of the Institute of Food Production of the Krasnoyarsk State Agrarian University from

References

ГОСТ 6477-88 группа Н42. Карамель. Общие технические условия [Электронный ресурс] URL: https://docs.cntd.ru (дата обра-щения 03.02.2022 г.)

ГОСТ 15052-2014. Кексы. Общие тех-нические условия [Электронный ресурс] URL: https://docs.cntd.ru/document/1200114735 (да-та обращения 25.03.2022 г.)

Лисовец. Т.А., Мельникова Е.В. Полу-чение порошка из ягод ирги для использова-ния в кондитерских целях / Т.А. Лисовец., Е.В. Мельникова // Проблемы современной аграрной науки- 2015. - 41с.

Мельникова Е.В., Беляков А.А. Эко-номический эффект от создания производ-ства новых продуктов с использованием Pteridium aguilinum / Е.В. Мельникова, А.А. Беляков. Наука и образование: опыт, про-блемы, перспективы развития; мат-лы межд. научн.-практ. конф. Ч. 2. – Красноярск: Крас-ноярский ГАУ, 2019 г. – С. 140–142.

Мельникова Е.В., Беляков А.А. Разра-ботка мясорастительного рубленого полу-фабриката из мяса оленя для жителей край-него севера / Н.А. Величко, А.А. Беляков, Е.В. Мельникова. Вестник КрасГАУ. – Красноярск: Красноярский ГАУ, 2020. – № 12. – С. 177–183.

Мельникова Е.В., Величко Н.А., Беля-ков А.А. Паштет на основе мяса оленя с ис-пользованием ягодного сырья / Е.В. Мельни-кова, Н.А. Величко, А.А. Беляков. Научное обеспечение животноводства Сибири; мат-лы 5-й межд. научн.-практ. конф. – Красноярск: КраснНИИЖ ФИЦ КНЦ СО РАН, 2021 г. – С. 555–559.

Мельникова Е.В., Смольникова Я.В., Беляков А.А., Лисовец Т.А. Возможность ис-пользования семян рыжика в производстве халвы / Е.В. Мельникова, Я.В. Смольникова, А.А. Беляков, Т.А. Лисовец. Наука и образо-вание: опыт, проблемы, перспективы разви-тия; мат-лы межд. научн.-практ. конф. – Крас-ноярск: Красноярский ГАУ, 2021 г. – С. 305–309.

Покровский А.А. О биологической и пищевой ценности продуктов питания //Вопросы питания, 1975. - № 3. - 25-28 с.

Присухина Н.В, Мельникова Е.В. // Использование плодово-ягодных раститель-ных порошков в производстве ириса тира-женного// Н.В.Присухина, Е.В.Мельникова, Т.А.Лисовец, А.В.Полынская / [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://www.kgau.ru/vestnik/2021_5/content/27.pdf

Скурихин, И.М., Химический состав российских продуктов питания / И.М. Скури-хин, В.А. Тутельян. - М.: ДеЛи принт, 2001.

Published

2023-04-18

How to Cite

Melnikova Е. В., Belyakov А. А. ., & Velichko Н. А. . . (2023). DEVELOPMENT OF THE RECIPE AND TECHNOLOGY OF A CUPCAKE USING IRGI BERRIES: WBOEQL. Polzunovskiy VESTNIK, (1), 164–170. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.01.020

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY