COMPUTER IMAGE PROCESSING AND THEIR INTERPRETATION IN THE ANALYSIS OF THE GRANULOMETRIC COMPOSITION OF OILSEED FLOUR

EDN: OXQWDE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2022.04.006

Keywords:

grain processing products, quality control, oilseed flour, technological properties, granulometric composi-tion, sieve analysis, image analysis, program «Granulometry».

Abstract

Computer image processing is used in various industries and activities, which is due to the versatility and expressiveness of such techniques. In the grain processing industry, computer image analysis is implemented in determining the vitreousness of wheat grain and the granulometric composition of wheat flour. Oilseed flour is characterized by the complexity of sieving, and therefore the purpose of the work was to assess the applicability of co-computer image processing for the analysis of the granulometric composition of oilseed flour. The analysis of the granulometric composition of 8 types of oilseed flour was carried out by the standard method of sieve analysis and in the program "Granulometry" developed at the Department Grain Storage and Processing Technology AltSTU. By the method of sieve analysis, it was found that from the studied list of names of oilseed flour, nut flour differs in the largest particles. Up to 40%, and for sesame and flax flour – more than 60% of the sample is represented by particles with linear dimensions in the range of 400...550 microns. Despite the presence of differences in the fractional composition of different types of oilseed flour, the average size of flour particles varies within fairly narrow limits: from 316 to 422 microns, with the largest ave­rage particle size in sesame and flax flour. The average particle diameter calculated according to the analysis data in the "Granulometry" program is also the largest for sesame seed flour. In general, the largest particle sizes according to the results of the analysis in the "Granulometry" program are samples of oilseed flour obtained without separating the seed shells. The results of the study allow us to consider the "Granulometry" program as a promising express method of production control of the size and uniformity of particles in batches of oilseed flour, including for deciding on the choice of sieve si­zes in order to give the finished product greater uniformity in granulometric composition

References

Хурэлчулуун, И. Повышение эффективно-сти рудоподготовки на основе применения не-прерывного визиометрического анализа грануло-метрического состава продуктов дробления и гро-хочения : дисс. ... канд. техн. наук. – М., 2019. – 125 с.

Чичко, А.Н., Лихоузов, С.Г., Сачек, О.А., Соболев, В.Ф., Чичко, О.И. Программное обеспе-чение для обработки изображений микроструктур железоуглеродистых сплавов // Наука и техника. – 2011. – № 3. – С. 13–18.

Чичко, А.Н., Сачек, О.А., Лихоузов, С.Г., Чичко, О.И. Компьютерная обработка изображений микроструктур серых чугунов как инструмент количественного анализа распределения графита // Литье и металлургия. – 2013. – № 2 (70). – С. 62–67.

Nikitin, A.V., Khanzhin, V.G. Prospects of Computer Measuring Systems of Image Analysis in Investigation of Composite Superconductors // Metal Science and Heat Treatment. – 2015. – V. 57. – Iss. 3–4. – P. 236–240, https://doi.org/10.1007/ s11041-015-9867-5.

Мусаев, Ф.Б., Солдатенко, А.В., Балеев, Д.Н., Прияткин, Н.С., Щукина, П.А. Исследование разнокачественности семян овощных культур с использованием компьютерного анализа изображений // Агрофизика. – 2019. – № 1. – С. 38–44. DOI: 10.25695/AGRPH.2019.01.05.

Прияткин, Н.С., Архипов, М.В., Гусакова, Л.П. [и др.]. Автоматический анализ и классификация цифровых рентгеновских и газоразрядных изображений семян пшеницы, поврежденных клопом вредная черепашка, для прогноза их посевных качеств // Известия СПбГЭТУ ЛЭТИ. ‒ 2018. ‒ № 6. ‒ С. 60‒67.

de Oliveira Morais, P.A., Madari, B.E., de Oliveira, A.E., de Souza, D.M. A computer-assisted soil texture analysis using digitally scanned images // Computers and Electronics in Agriculture. ‒ 2020. ‒ V. 174. ‒ P. 105435.

Харисова, З.И. Информационно-измерительная система для гранулометрического анализа жидких дисперсных сред на основе ви-деотехнических средств и нейросетевых техноло-гий : дисс. ... канд. техн. наук. ‒ Уфа, 2018. ‒ 136 с.

Лузев, В.С., Кладов, Е.А. Применение ме-тодов компьютерного анализа изображений для контроля технологического процесса переработ-ки зерна // Сборник материалов III Специализиро-ванного конгресса зернопереработчиков «Нивы России». ‒ Барнаул : ООО «Азбука», 2005. ‒ С. 77‒79.

Лузев, В.С., Кладов, Е.А. Гранулометри-ческий состав промежуточных продуктов размола зерна // Хлебопродукты. ‒ 2006. ‒ № 11. ‒ С. 48‒49.

Федотов, В.А., Курносова, А.Г., Воякина, К.В., Овчинникова, М.С. Современные методы проведения гранулометрического анализа зерно-продуктов // Евразийский Союз Ученых. ‒ 2014. ‒ № 7. ‒ С. 38‒40.

Черных, В.Я., Бердышева, О.Н., Жирно-ва, Е.В., Митин, В.Ю. Влияние дисперсности пше-ничной муки на её технологические свойства и параметры замеса теста // Хлебопродукты. – 2015. – № 7. – С. 56–58.

Невская, Е.В., Тюрина, И.А., Тюрина, O.E., Шулбаева, М.Т., Потапова, М.Н., Головачева, Я.С. Разработка хлебопекарных композитных смесей для здорового питания // Техника и технология пищевых производств. – 2019. – Т. 49. – № 4. – С. 531–544. DOI: 10.21603/2074-9414-2019-4-531-544.

Егорова, Е.Ю., Кузьмина, С.С. Потреби-тельские свойства хлебобулочных изделий с до-бавлением муки из семян тыквы // Ползуновский вестник. – 2017. – № 3. – С. 32–36.

Крикунова, Л.Н., Ульянова, Е.В., Ободее-ва, О.Н., Черных, В.Я., Капизова, Д.А. Методы оценки гранулометрического состава зерновых отрубей // Технология и товароведение иннова-ционных пищевых продуктов. – 2020. – № 3 (62). – С. 55–61. DOI:10.33979/2219-8466-2020-62-3-55-61.

Kaminski, S., Kaminski, P., Kaminska, D., Trzcinski, J. Granulometric composition study of mineral resources using opto-electronic devices and Elsieve software system // Web of Conferences MEC 2016. – 2016. – 8, 01057. DOI: 10.1051/e3sconf/20160801057.

Кладов, Е.А., Лузев, В.С. Определение гранулометрического состава пшеничной муки на анализаторе зернопродуктов «Гран» // Совре-менные проблемы техники и технологии пищевых производств : Сборник докладов 9 науч.-практ. конф. – Барнаул : Изд-во АлтГТУ, 2006. – С. 281–287.

Published

2022-10-14

How to Cite

Kladov Е. А. . ., Yesin С. Б. ., & Egorova Е. Ю. . . (2022). COMPUTER IMAGE PROCESSING AND THEIR INTERPRETATION IN THE ANALYSIS OF THE GRANULOMETRIC COMPOSITION OF OILSEED FLOUR: EDN: OXQWDE. Polzunovskiy VESTNIK, 1(4), 48–56. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2022.04.006

Most read articles by the same author(s)