MODELING OF A COMPLEX FOOD SUPPLEMENT FROM ARCTIC PLANT RAW MATERIALS WITH ANTIOXIDANT AND IMMUNO-CORRECTING PROPERTIES

BHJURM

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.03.005

Abstract

The study of the micronutrient composition of the Arctic plant raw materials showed the presence of a large number of biologically active substances, as well as the possibility of including them in the composition of functional foods as functional ingredients. Many wild plants are marked by the fact that the composition includes a large amount of dietary fiber, a large number of flavonoids that are not synthesized in the human body, which are well known for their antioxidant activity.

During the period of economic sanctions against Russia, there is a shortage of food additives at catering enterprises for the production of quality products. One of the ways to solve this problem is the modeling of complex functional food supplements from valuable arctic vegetable raw materials.

This paper presents the development of a complex food additive from arctic plant raw materials containing a significant amount of valuable biological substances and, above all, dietary fiber. The developed supplement in the form of microcapsules has better bioavailability, contains more nutrients due to the presence of a capsule shell. It has antioxidant and immunocorrective properties and is intended to improve consumer properties, have a beneficial effect on the body, and increase resistance. Functional meals containing this nutritional supplement can be used primarily for the indigenous and visiting population of the Arctic zone. The presence of phenolic compounds in the composition contributes to the regulation of the protective and adaptive potential of the body.

References

Григорьева E. A. Климатическая дискомфортность Дальнего Bостока России и заболеваемость населения // Региональные проблемы. 2018. Т. 21, № 2. С. 105–112. DOI: 10.31433/1605-220X-2018-21-2-105-112.

Применение растительного сырья арктической территории российской федерации для производства пряничных изделий / И.Т. Галина, Н.И. Кисвай, И.П Корниенко [и др.] // Вестник КрасГАУ. 2021. № 8. С. 188–195.

Продукты функционального назначения / Г.К. Альхамова, А.Н. Мазаев, Я.М. Ребезов, И.А. Шель, О.В. Зинина // Молодой ученый. 2014. № 12 (71). С. 62–65.

Андреева Н.В., Малогулова И.Ш. Виды шикши как перспективный источник БАВ в условиях Якутии // Современные наукоемкие технологии. 2013. № 9. С. 51–52.

Мацейчик И.В., Лебедева Т.А. Использование продуктов растительного происхождения Сибирского региона при производстве блюд функционального назначения // Кухня Сибири : сб. материалов регион. науч.-практ. конф. Красноярск, 2004. С. 52–55.

Филатова С.Н. Сравнительный анализ содержания биологически активных веществ в дикорастущих сосудистых растениях севера Средней Сибири // Биологические ресурсы Крайнего Севера: изучение и использование : сб. науч. тр. СПб. : ГУАП, 2009. С. 143–150.

Ангиопротекторное и стресслимитирующее действие фитопрепаратов / О.Д .Барнаулов, М.Л. Поспелова, С.О. Барнаулова // Психофармакология и биологическая наркология. 2005. Т. 5, № 1. С. 844–849.

Барнаулов О.Д. Сравнительная оценка влияния фитопрепаратов из растений флоры России на концентрацию инсулина и глюкозы в крови крыс с экспериментальным аллоксановым диабетом // Психофармакология и биологическая наркология. 2008. Т. 8, Вып. 3-4. С. 2484–2490.

Серба Е.М., Волкова Г.С., Соколова Е.Н., Фурсова Н.А., Юраскина Т.В. Плоды брусники – перспективный источник биологически активных веществ // Теоретические аспекты хранения и переработки сельхозпродукции. 2018. № 4. С. 48–58.

Лютикова М.Н. Изучение состава биологически активных компонентов дикорастущих ягод Vacciniumvitisidaea и Oxycoccuspalustris в зависимости от степени их зрелости и условий хранения : дисс. … канд. хим. наук. Сургут, 2013. 124 с.

Применение водных растворов неорганических солей для выделения склероций спорыньи / В.Е. Саитов, И.А. Устюжанин, А.В. Саитов // Успехи современного естествознания. 2017. № 2. С. 38-42;

Лецитины в технологиях продуктов питания: монография / И.М. Жаркова, О.Б. Рудаков, К.К. Полянский, Ю.Ф. Росляков. Воронеж : ВГУИТ. 2015. 256 с.

Published

2023-10-08

How to Cite

Belina С. А. (2023). MODELING OF A COMPLEX FOOD SUPPLEMENT FROM ARCTIC PLANT RAW MATERIALS WITH ANTIOXIDANT AND IMMUNO-CORRECTING PROPERTIES: BHJURM. Polzunovskiy VESTNIK, (3), 41–46. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.03.005

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY

Most read articles by the same author(s)