IMPROVING PROPERTIES OF PASTILLE PRODUCTS BY MEANS OF ENRICHMENT WITH IODINE-CONTAINING RAW MATERIALS

GERYED

Authors

  • Antonina A. Ryadinskaya Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin
  • Ivan A. Koshchaev Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin
  • Sergey A. Chuev Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin
  • Kristina V. Lavrinenko Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.03.015

Keywords:

pastille products, applesauce, cranberries, blueberries, kelp, nori, trace elements, iodine.

Abstract

The influence of functional ingredients on the nutritional value, mineral and vitamin composition of the developed pastilles is considered. A high concentration (more than 15 %) of carbohydrates, potassium and iron was observed in the control sample - a pastille of baked apples, which ensured the optimal content of biologically active substances in the final products enriched with va­rious herbal supplements with bioavailable iodine.

According to the content of proteins, fats and energy value, fruit pastille with nori seaweed was distinguished:6,0 g/100 g and 350 kCal/100 g, respectively. Carbohydrates were more in the fruit pastille with seaweed la minaria: 83 g/100 g.

According to the accumulation of potassium, magnesium and iron, a fruit pastille with sea kelp was released: 1213.73, 127.97 and 14.32 mg/100 g, respectively.

Vitamin C was more in fruit and berry pastille with cranberries - 15.09 mg/100 g. According to the content of riboflavin (B2), fruit pastille with nori seaweed was distinguished - 0.29 mg/100 g.

According to the accumulation of iodine and copper, the fruit pastille with seaweed la minaria was distinguished: 476.36 mcg/100 g and 0.28 mg/100 g, respectively. There was more zinc in the fruit and berry pastille with blueberries - 0.27 mg/100 g.

The conducted research allowed us to obtain a finished product enriched with iodine, with functional properties and good consumer properties.

References

Савкина, К.Н. Проблема йододефицита в питании современного человека: обзор современных под-ходов к ее решению / К.Н. Савкина, Ю.В. Шокина // Известия высших учебных заведений. Арктический регион. 2022. № 1. С. 63–73. EDN HOXIZG.

Подкорытова А. В., Рощина А. Н. Морские бурые водоросли – перспективный источник БАВ для медицинского, фармацевтического и пищевого применения // Труды ВНИРО. 2021. Т. 186, № 4. С. 156–172. DOI: htpps://doi.org/10.36038/2307-3497-2021-186-156-172. EDN: OSXXMZ.

Волощенко Л.В., Шевченко Н.П. Ламинария как йодсодержащий компонент при производстве функционального продукта // Международный научно-исследовательский журнал. 2017. № 12–5(66). С. 68–72. DOI: 10.23670/IRJ.2017.66.143. EDN: TBVIQY.

Органолептические, физико-химические и антиоксидантные свойства снеков на основе черники (Vaccrniummyrtillus) / Е.А. Васильева, Е.А. Елисеева, Д.Ф. Игнатова, Н.В. Макарова // Хранение и переработка сельхозсырья. 2020. № 3. С. 102–117. DOI 10.36107/spfp.2020.226.EDN VRAGRK.

Изучение влияния функциональных ингредиентов на витаминный состав иммуностимулирующих пастиломармеладных изделий / Ю.Г. Пронина, Ж.С. Набиева, О.Д. Белозерцева, А.И. Самадун // Вестник Алматинского технологического университета. 2022. № 3. С. 177–185. DOI 10.48184/2304-568X-2022-3-177-185. EDN ILSMYX.

Разработка рецептуры и технологии производства пастилы, обогащенной виноградными выжимками / А.А. Тягущева, Т.В. Першакова, Е.С. Семиряжко, Е.Н. Карпенко // Научные труды Северо-Кавказского федерального научного центра садоводства, виноградарства, виноделия. 2021. Т. 33. С. 128–133. DOI 10.30679/2587-9847-2021-33-128-133. EDN XYIVNA.

Кинетика удаления воды в процессе сушки тыквенного и яблочного сырья при изготовлении бесклеевой пастилы / С.А. Соколова [и др.] // Агро-промышленные технологии Центральной России. 2019. № 3(13). С. 37–44. DOI 10.24888/2541-7835-2019-13-37-44. EDN NYZCVL.

Содержание пектиновых веществ в плодах яблони в условиях центрально-черноземной зоны России / М.А. Макаркин [и др.] // Сельскохозяйственная биология. 2010. Т. 45. № 5. С. 23–26. EDN MWMJXL.

Исследование технологических свойств яблок и пригодности их для переработки / А.А. Рядинская [и др.] // Технологии пищевой и перерабатывающей промышленности АПК – продукты здорового питания. 2021. № 1. С. 56‒64. EDN OQOQMP.

Лютикова М.Н., Ботиров Э.Х. Химический состав и практическое применение ягод брусники и клюквы // Химия растительного сырья. 2015. № 2. С. 5–27. EDN VCLMXZ.

Наумова Н.Л., Бец Ю.А. Изучение пищевой ценности вяленых ягод клюквы, малины, земляники // Вестник КрасГАУ. 2022. № 10(187). С. 179–186. DOI 10.36718/1819-4036-2022-10-179-186. EDN: XTIDWS.

Биологическая ценность плодов и ягод российского производства / М.Ю. Акимов [и др.] // Вопросы питания. 2020. Т. 89, № 4. С. 220–232. DOI: 10.24411/0042-8833-2020- 10055.

Горбунов А.Б., Кукушкина Т.А. Динамика химического состава ягод интродуцированных сортов и форм клюквы в условиях Центрального сибирского ботанического сада СО РАН // Химия растительного сырья. 2021. № 4. С. 241–249. DOI: 10.14258/jcprm. 2021048977.

Типсина, Н.Н., Яковчик Н.Ю. Исследование черники // Вестник КрасГАУ. 2013. № 11(86). С. 283–285. EDN: SCVJCR.

Никольская О.М., Степанов А.В. Использование растительных компонентов в рецептуре полуфабрикатов в тесте // Молодежь и наука. 2019. № 3. С. 78. EDN: JZTQRT

Published

2023-10-08

How to Cite

Ryadinskaya А. А. . ., Koshchaev И. А. ., Chuev С. А. ., & Lavrinenko К. В. . (2023). IMPROVING PROPERTIES OF PASTILLE PRODUCTS BY MEANS OF ENRICHMENT WITH IODINE-CONTAINING RAW MATERIALS: GERYED. Polzunovskiy VESTNIK, (3), 115–122. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.03.015

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY

Most read articles by the same author(s)