RESEARCH OF THE QUALITY OF CHOPPED SEMI-FINISHED PRODUCTS FROM RABBIT MEAT

IGPEDE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.01.017

Abstract

Meat dishes are basic in every person’s diet, as they can satisfy the body’s daily need for essential nutrients. The purpose of the work is to study the quality of minced semi-finished rabbit meat products in combination with hemp flour. The object of the study is chopped semi-finished rabbit meat with the addition of hemp flour. The subject of the study is organoleptic, functional and technological indicators: water absorption capacity and water binding capacity and adhesion; microbiological indicators of minced semi-finished products based on rabbit meat in combination with hemp flour. The quality of minced semi-finished rabbit meat products with hemp flour was studied. Breading ingredients have been selected to reduce the adhesive properties of the chopped semi-finished product. When breaded, the adhesive properties of chopped semi-finished products are reduced by 16.9-20.6 Pa compared to chopped semi-finished products without breading. The best organoleptic and adhesive properties are observed in semi-finished products breaded using amaranth, hemp and rice flour. Replacing the meat part with hemp flour in an amount of 15% leads to an increase in the water absorption capacity of the chopped semi-finished product (cutlets) by 4.7% and the water binding capacity by 5.5% compared to the control sample. The microbiological parameters of minced semi-finished rabbit meat products with hemp flour during storage were studied.

References

Попова Я.А. Пищевая и биологическая ценность крольчатины: особенности анатомических участков, совершенствование разделки тушек, ассортиментные линейки продуктов функционального назначения: дис. … канд. техн. наук: 05.18.04 / Воронежский гос. ун-т инж.-техн. Воро-неж, 2019. 190 с.

Продукты из мяса кролика для здорового питания: создание ассортиментных линий, пищевая и биологическая ценность / Л.В. Антипова, Я.С. Попова, А.В. Черкасова // Вестник ВГУИТ [Труды ВГУЭТ]. 2019. Том. 81. № 1. С. 225‒231. doi: 10.20914/2310-1202-2019-1-225-231.

Рынок мяса и мясопереработки в России: ключевые показатели и тенденции Источник: Росстат, анализ компании «ИМИТ» [Эл. ресурс]. https://meat-milk.ru/rynok-mjasa-i-mjasopererabotki-v-rossii-kljuchevye-pokazateli-i-tendencii.

Вайтанис М.А., Ходырева З.Р. Использование конопляной муки при производстве мясных рубленых полуфабрикатов // Вестник КрасГАУ. 2021. № 1. С. 126‒133. https://doi.org/10.36718/ 1819-4036-2021-1-126-133.

Петрунина И.В., Осянин Д.Н. Перспекти-вы развития производства мяса и мясных продуктов до 2030 года // Все о мясе. 2020. № 5S. С. 261‒264. DOI: https://doi.org/10.21323/2071-2499-2020-5S-261-264.

Impact of Dietary Supplementation with Goji Berries (Lycium barbarum) on Microbiological Quality, Physico-Chemical, and Sensory Characteristics of Rabbit Meat / М. Castrica, L. Menchetti, C. Balzaretti, R. Branciari, D. Ranucci, E. Cotozzolo, D. Vigo, G. Curone, G. Brecchia, D. Miraglia // Foods. 2020. № 9(10). 1480 р.

Effects of Garlic Powder and Salt on Meat Quality and Microbial Loads of Rabbit Burgers / S. Mancini, S. Mattioli, R. Nuvoloni, F. Pedonese, A. Dal Bosco, G. Paci // Foods. 2020. № 9(8). 1022 р.

Вайтанис М.А., Ходырева З.Р. Исследование качества мясорастительных фаршей на основе мяса кролика // Вестник КрасГАУ. 2023. № 9. С. 170–176. DOI: 10.36718/1819-4036-2023-9-170-176.

О безопасности пищевой продукции: технический регламент таможенного союза № 021/2011: [принят решением Комиссии Тамо-женного союза от 9 декабря 2011 года № 880]. Москва : Изд-во стандартов, 2011. 242 с.

О безопасности мяса и мясной продукции: технический регламент таможенного союза № 034/2013: [принят решением Комиссии Таможенного союза от 9 октября 2013 года № 68]. Москва : Изд-во стандартов, 2013. 77 с.

Методы исследования мяса и мясных продуктов / Л.В. Антипова, И.А. Глотова, И.А. Рогов. М. : Колос, 2001. 376 с.

МУК 4.2.1847-04. Методы контроля. Биологические и микробиологические факторы. Санитарно-эпидемиологическая оценка обоснования сроков годности и условий хранения пищевых продуктов. М. : Федеральный центр госсанэпиднадзора Минздрава России, 2004. 31 с.

Published

2024-03-29

How to Cite

Vaytanis М. А., & Khodyreva З. Р. . . (2024). RESEARCH OF THE QUALITY OF CHOPPED SEMI-FINISHED PRODUCTS FROM RABBIT MEAT: IGPEDE. Polzunovskiy VESTNIK, (1), 141–147. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.01.017

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY