OPTIMIZATION OF CONDITIONS FOR MODIFICATION OF PECTIN SUBSTANCES IN PACKAGING MATERIAL TECHNOLOGY

NIVAOO

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.02.004

Keywords:

apple pectin, modification, ultrasound treatment, optimization, packaging material, biodegradable films, organoleptic properties, structural and mechanical properties

Abstract

In modern conditions, the technological industry is faced with a number of tasks that are aimed, on the one hand, at developing, implementing, bringing to market technologies for high-quality and safe domestic food products, including determining a long shelf life, and on the other hand, calculating the volume. Formation, level of danger and danger of disposal of waste generated in large volumes during processing of raw materials. The solution to these problems can ensure the development of new types of packaging materials that can affect the moisture exchange of products, taking into account possible consequences, prevent access to food products, pollutants, including sales, limit their life processes, provide acceptable structural and mechanical characteristics and not use negative methods. on the environment during use and disposal. This trend motivates manufacturers to expand the range and increase the production volumes of biodegradable packaging materials based on natural polymers, for example, heteropolysaccharide pectin, which predetermined the purpose of the study - to study the properties of thin films made of apple pectin modified under ultrasonic exposure. The objects of the study are experimental creations of pectin film made from native and modified apple pectin. In the process of work, standard methods can achieve organoleptic and structural-mechanical characteristics of thin films and constructions of predictive models that allow predicting the properties, including the main ones, of the film material depending on the conditions of ultrasonic exposure. In the conditions of the ex-experiment, the possibility of modifying pectin under controlled ultrasonic exposure was confirmed, which is especially important for the creation of new biopolymer materials with improved characteristics, including in the production of packaging materials and films for use in the food and related industries.

References

Об утверждении Доктрины продо-вольственной безопасности Российской Фе-дерации : указ Президента РФ от 21 января 2020 г. № 20 // Собр. законодательства РФ. – 2020. – № 4. – ст. 345.

PLASTINFO: [сайт]. – URL: https://plastinfo.ru/information/news/52747_01.02.2024/ (дата обращения: 03.09.2024). – Текст: электронный.

Statista: [сайт]. – URL: https://www.statista.com/chart/32385/global-plastic-waste-production-by-application/ (дата обращения: 05.09.2024). – Текст: электрон-ный.

ИМЭМО РАН: [сайт]. – URL: https://www.imemo.ru/publications/policy-briefs/text/the-international-community-is-determined-to-get-rid-of-plastic-waste (дата об-ращения: 05.09.2024). – Текст: электронный.

Об отходах производства и потреб-ления : федеральный закон от 24.06.1998 г. № 89-ФЗ // Собр. законодательства РФ. – 1998. – № 26. – ст. 3009.

Nair, Surya Sasikuma Edible packaging: a technological update for the sustainable future of the food industry / Surya Sasikuma Nair, Jo-anna Trafiałek, Wojciech Kolanowski // Applied Sciences. – 2023. – № 13. – P. 56-79.

Pectin-based active packaging: A critical review on preparation, physical properties and novel application in food preservation / Jiayin Huang, Zhiheng Hu, Lingping Hu [et al] // Trends in Food Science & Technology. – 2021. – Vol. 118, Part A. – P. 167-178.

Исследование структуры и свойств пищевых биоактивных пленок на основе пек-тина / О. В. Зинина, С. П. Меренкова, Е. А. Вишнякова, Д. М. Галимов // Вестник Крас-ГАУ. – 2024. – № 1(202). – С. 201-207.

Advanced pectin-based films: Enhanc-ing antioxidant, antibacterial, UV barrier, and physicochemical properties upon oligomeric limonene derivative incorporation / Jessé Van-zella Santana, Luís Marangoni Júnior, Geodriane Zatta Cassol [et al] // Food Hydrocolloids. – 2024. – Vol. 149. – P. 187-195.

Taotao, Qiang Biodegradable, high mechanical strength, and eco-friendly pectin-based plastic film, Edible films from pectin: Physical-mechanical and antimicrobial properties - A review / Taotao Qiang, Wenqi Ren, Liang Chen // Food Hydrocolloids. – 2023. – № 149(1). – P. 349-358.

Адыгезалова, С.Г. Основные функ-циональные свойства пектиновых полисаха-ридов в овощном сырье / С.Г. Адыгезалова // Бюллетень науки и практики. – 2022. – Т. 8, № 5. – С. 218-223.

Исследование свойств пребиотио-сорбционной композиции на основе яблочных выжимок / Е. И. Рябинина, Е. Е. Зотова, Т. Н. Никитина, С. В. Рябинин // Прикладные ин-формационные аспекты медицины. – 2023. – Т. 26, № 3. – С. 92-98.

Тунакова, Ю. А. Исследование эффективности биополимерных сорбентов на основе пектина для выведения избыточного содержания металлов из организма / Ю. А. Тунакова, Р. А. Файзуллина, Ю. А. Шмакова // Вестник Казанского технологического уни-верситета. – 2012. – Т. 15, № 12. – С. 71-73.

Химическое модифицирование пек-тина с целью повышения его сорбционных свойств / Л.А. Купчик, Н.Т. Картель, Е.С. Бог-данов [и др.] // Журнал прикладной химии. – 2006. – Т. 79. – № 3. – С. 464-467.

Получение и реологические свой-ства пектина, выделенного с использованием сверхвысокочастотного излучения / Л.Б. Азимова, А.В. Филатова, М.Ю. Мухамеджано-ва, А.С. Тураев // Химия растительного сы-рья. – 2023. – № 1. – С. 77-86.

Citrus pectin modified by microfluidi-zation and ultrasonication: Improved emulsifying and encapsulation properties / Wenjun Wang, Yiming Feng, Weijun Chen [et al] // Ultrasonics Sonochemistry. – 2021. – Vol. 70. – P.170-179.

Ultrasound effects on the degrada-tion kinetics, structure and rheological properties of apple pectin / Lifen Zhang, Xinqian Ye, Tian Ding // Ultrasonics Sonochemistry. – 2013. – Vol. 20, № 1. – P. 222-231.

Аверьянова, Е.В. Изучение свойств пектина, полученного из вторичных сырьевых ресурсов ягодного сырья алтайского края / Е.В. Аверьянова, М.Н. Школьникова, И.А. Ча-плыгина // Вестник КрасГАУ. – 2016. – № 12 (123). – С 118-127.

Published

2025-06-23

How to Cite

Boldinov Д. И., Averyanova Е. В. ., Zenin М. Н. ., & Anan’eva Е. С. . (2025). OPTIMIZATION OF CONDITIONS FOR MODIFICATION OF PECTIN SUBSTANCES IN PACKAGING MATERIAL TECHNOLOGY: NIVAOO. Polzunovskiy VESTNIK, (2), 27–33. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.02.004

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY