DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY OF CHEESE ENRICHED WITH BERRIES OF THE SIBERIAN REGION

EDN: CGHJIC

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2022.02.002

Keywords:

cow's milk, starter cultures, enrichment, cranberries.

Abstract

Dairy products, and especially cheese, occupy an important place in the diet of all categories of the population: children, adolescents, youth, and older people. Any organism needs biologically active substances, easily digestible milk proteins and fats, as well as the systematic consumption of such functional substances as probiotics, prebiotics, vitamins, macro- and microelements, dietary fiber, etc.

Currently, cheesemaking is developing very rapidly. At the moment, the bulk of Russian cheeses produced are in regions with a high level of agriculture, such as: Tatarstan, Udmurtia, Altai Territory, Krasnodar Territory. In Russia, according to Rosstat, the leading place is occupied by the Altai Territory, which produces about 420 tons of cheese per year. The Altai Territory has unique natural and climatic conditions, a powerful resource base and extensive experience in production technologies [1].

This scientific article discusses the technology of making cheese enriched with berries of the Siberian region

References

Технология и оборудование для производства натурального сыра : учебник / И. Раманаускас, А.А. Майоров, О.Н. Мусина [и др.]. 2-е изд., стер. Санкт-Петербург : Лань, 2019. 508 с. ISBN 978-5-8114-4387-1. Текст : электронный // Лань : электронно-библиотечная система. URL: https://e.lanbook. com/book/119610 (дата обращения: 10.12.2020). Режим доступа: для авториз. пользователей.

ГОСТ Р 52054-2003. Молоко коровье сы-рое. Технические условия: дата введения 2004-01-01. Москва : Стандартинформ, 2003. 6 с.

Астафьева А.Н., Сорокопуд В.В. Физико-химические свойства экстрактов ягод брусники // Техника и технология пищевых производств. 2012. № 2 (25), с. 11-14.

Щетинин М.П., Кольтюгина О.В., Бычкова М.В. Применение плодово-ягодного сырья для получения термокислотного сырного продукта и напитка // Современные проблемы техники и технологии пищевых производств : Пятая Всерос. науч.-практ. конф. : [сб. материалов Пятой Всерос. науч.-практ. конф. «Исследования и достижения в обл. теорет. и прикладной химии. Экология. Про-дукты питания», секция «Соврем. проблемы тех-ники и технологии пищевых пр-в» : в 2 ч. / под общ. ред.: М.П. Щетинина, Л.Е. Мелешкиной]. Барнаул : Изд-во АлтГТУ, 2011. Ч. 2. С. 211–215.

Гаврилова Н.Б. Современные технологии производства мягких сыров // Переработка молока. 2016. № 9. С. 12–15.

Published

2022-06-14

How to Cite

Medvedeva К. А., Shchetinina Е. М., Zolotukhina Н. С. ., & Shchetinin М. П. (2022). DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY OF CHEESE ENRICHED WITH BERRIES OF THE SIBERIAN REGION: EDN: CGHJIC. Polzunovskiy VESTNIK, (2), 15–19. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2022.02.002

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY

Most read articles by the same author(s)