EFFECT OF MOISTURE-RETAINING AGENTS ON CONSUMER PROPERTIES AND SHELF LIFE OF GINGERBREAD

EDN: DTVETU

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2022.02.007

Keywords:

raw gingerbread, crumb hydrophilicity, moisture absorption, moisture-retaining agents, shelf life.

Abstract

The expediency of using food additives containing moisture-retaining agents to preserve the consumer advantages of raw gingerbread and prolong their shelf life is shown. It was found that the mass fraction of moisture during storage decreased in all samples, however, the rate of decrease in the mass fraction of moisture in the sample without the introduction of moisture-retaining additives was significantly higher and decreased by 20.3% on the 60th day of storage, while the introduction of moisture-retaining additives reduced the decrease in the mass fraction of moisture to 5.9-9.4 %. The analysis of the consumer advantages of gingerbread after 30 days of storage did not reveal a deterioration in organoleptic indicators, but after 40 days of storage, the consumer characteristics of the control sample significantly decreased, the gingerbread became dry and hard. At the end of the gingerbread shelf life, the hydrophilic properties of the crumb of the control sample decreased by 24.0 %, while the samples with the addition of the improver "Panifresh", improver "Surprise Plus", complex food additive TK-12 and glycerin decreased by 8.8 %, 9.4 %, 6.0 % and 7.8 %, respectively. It has been established that the use of moisture-retaining agents in the formulation of raw gingerbread, which actively bind free moisture, slows down the process of starch retrogradation, increases the hydrophilic properties of the gingerbread crumb, preserves the soft consistency of products during storage, which allows to increase their shelf life without loss of consumer goods.

References

Мошканова И.А., Новожилова Е.С., Васькина В.А. Современное производство пряников // Кондитерское и хлебопекарное производство. 2017. № 1–2. С. 44–47.

Кондратьев Н.Б., Федорко К.В., Крылова Э.Н., Пестерев М.А., Осипов М.В. К вопросу оценки факторов сохранности пряников с фруктовой начинкой // Техника и технология пищевых производств. 2019. Т. 49. № 3. С. 397–405. doi: 10.21603/2074-9414-2019-3-397-405.

Руденко О.С., Кондратьев Н.Б., Осипов М.В., Баженова А.Е., Пестерев М.А. Оценка факторов, влияющих на риск микробиологической порчи пряников с начинкой // Пищевая промышленность. 2019. № 12. С. 21–26. doi: 10.24411/0235-2486-2019-10201.

Кондратьев Н.Б., Савенкова Т.В., Руденко О.С., Осипов М.В., Белова И.А. К вопросу оценки скорости процессов влагопереноса в сырцовых пряниках для управления их сохранностью // Пищевая промышленность. 2019. № 11. С. 64–67. doi: 10.24411/0235-2486-2019-10180.

Cervenka L., Rezkova S., Kralovsky J. Mois-ture adsorption characteristics of gingerbread, a tra-ditional bakery product in Pardubice Czech Republic // Journal of Food Engineering. 2008. Vol. 84. № 4. P. 601–607. DOI: https://doi.org/10.1016/ j.jfoodeng.2007.07.006.

Иоргачева Е.Г., Макарова О.В., Хвостенко Е.В. Стабилизация качества сырцовых пряников при хранении // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. 2014. Т. 2. № 12 (68). С. 138–143.

Светличная О.В., Графова А.Е. Исследование изменений, происходящих в процессе хранения пряников // Innova. 2019. №1 (14). С. 6–13.

Санжаровская Н.С., Сокол Н.В., Храп-ко О.П. Использование нетрадиционного сырья в технологии сырцовых пряников // Вестник Красноярского государственного аграрного университета. 2018. № 1 (136). С. 147–154.

Наумова Н.Л. Изучение сохранности обогащающих компонентов в процессе производства и хранения модельных образцов заварных пря-ников // Техника и технология пищевых производств. 2015. Т. 4. № 39. С. 57–62.

Vignali G., Volpi А. Analysis and evaluation of cooking parameters for sweet bakery products // Advance journal of food science and technology. 2013. Vol. 5 (7). P. 843–854.

Кондратьев Н.Б., Казанцев Е.В., Петрова Н.А., Осипов М.В., Святославова И.М. Влияние свойств упаковки на изменение влажности сырцовых пряников с фруктовой начинкой // Пищевая промышленность. 2019. № 7. С. 16–18. doi: 10.24411/0235-2486-2019-10096.

Конева С.И., Провоторова Ю.А. Сырцовые пряники с добавлением ржаной муки и пшеничных отрубей // Наука и молодежь 2018 : Мате-риалы 15-ой Всероссийской научно-технической конференции студентов, аспирантов и молодых ученых. 2018. № 20. С. 33–36.

Published

2022-06-14

How to Cite

Koneva С. И. . (2022). EFFECT OF MOISTURE-RETAINING AGENTS ON CONSUMER PROPERTIES AND SHELF LIFE OF GINGERBREAD : EDN: DTVETU. Polzunovskiy VESTNIK, (2), 51–56. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2022.02.007

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY