RESEARCH OF THE ANTIOXIDANT COMPLEX OF BLACKCURRANT VARIETIES UNDER THE CONDITIONS OF THE SVERDLOVSK REGION
YQZWXE
DOI:
https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.02.002Keywords:
fruit and berry raw materials, functional food systems, total antioxidant activityAbstract
The article presents the results of a study of the antioxidant complex of 15 varieties of black currant in the conditions of the Sverdlovsk region. According to the values and stability of indicators of total antioxidant activity and the content of phenolic compounds, flavonoids and anthocyanins, such varieties as Globus, Shaman and Gift of Astakhov can be distinguished. Thus, the values of the total antioxidant activity in these varieties range from 67.7 to 87.6% of the recommended daily intake in terms of ascorbic acid and provides the ability to use blackcurrant berries as an antioxidant component in the composition of functional food systems aimed at reducing negative impact of oxidative stress on the human body.
References
Аджиахметова С.Л. Изучение суммарного содержания антиоксидантов, полисахаридов, элементного состава и аминокислот растительного сырья смородины черной / Аджиахметова С.Л., Чер-вонная Н.М., Поздняков Д.И., Оганесян Э.Т. // Химия растительного сырья. 2021. № 3. С. 265–274.
Акимов М.Ю. Биологическая ценность плодов и ягод российского производства / Акимов М.Ю., Бессонов В.В., Коденцова В.М., Эллер К.И., Вржесинская О.А., Бекетова Н.А. [и др.] // Вопросы питания. 2020. Т. 89. № 4. С. 220–232.
Акимов М.Ю. Новые селекционно-технологические критерии оценки плодовой и ягодной продукции для индустрии здорового и диетического питания // Вопросы питания. 2020. Т. 89. № 4. С. 244–254.
Воронина М.С. Исследование химических характеристик ягод черной смородины в ходе обработки жидким азотом / Воронина М.С., Макарова Н.В., Игнатова Д.Ф., Гуляева А.Н., Голубева Т.С., Каткасова В.Г., Бабенкова А.А. // Химия растительного сырья. 2022. № 3. С. 301–308.
Вяткин А.В. Исследования перспективных сортообразцов черной смородины Уральской селекции / Вяткин А.В., Чеботок Е.М. // Промышленность и сельское хозяйство. 2023. № 6(59). С. 53–59.
Громова И.А. Исследование химических характеристик продуктов и отходов переработки ягод черники и черной смородины / Громова И.А., Воронина М.С., Макарова Н.В. // Химия растительного сырья. 2021. № 1. С. 251–257.
Егорова Е.Ю. Использование экстрактов лекарственно-технического сырья в рецептурах десертных ликеров и ликерных начинок конфет и карамели / Егорова Е.Ю., Ткачева А.Ю., Шохин Д.А. // Ползуновский вестник. 2021. № 3. С. 21–29.
Лазарев В.А. Пастильное изделие на основе изомальта и эритрита, обогащенное биологически активными веществами черной смородины / В.А. Лазарев, А.Р. Ершова // Индустрия питания. 2022. Т. 7, № 2. С. 37–43. DOI 10.29141/2500-1922-2022-7-2-4.
Михайлова И.В. Смородина черная как перспективный источник полифенольных антиоксидантов / Михайлова И.В., Филиппова Ю.В., Кузьмичева Н.А., Винокурова Н.В., Иванова Е.В., Воронко-ва И.П. // Международный научно-исследовательский журнал. 2021. № 7–2(109). С. 28–32.
Сайт «Свердловская селекционная станция садоводства – структурное подразделение ФГБНУ УрФАНИЦ УрО РАН» [Электронный ресурс]. URL : https://sados.ru/ (дата обращения: 01.06.2023).
Тарасов А.В. Определение антиоксидантной активности водных экстрактов некоторых растений Уральского региона / Тарасов А.В., Бухаринова М.А., Хамзина Е.И. // Индустрия питания. Food Industry. 2018. Т. 3. № 2. С. 31–38. DOI: 10.29141/2500-1922-2018-3-2-5.
Тринеева О.В. Методы определения антиоксидантной активности объектов растительного и синтетического происхождения в фармации (обзор) // Разработка и регистрация лекарственных средств. 2017. № 4. С. 180–197.
Яшин А.Я. Ягоды: химический состав, антиоксидантная активность. Влияние потребления ягод на здоровье человека / Яшин А.Я., Веденин А.Н., Яшин Я.И., Немзер Б.В. // Аналитика. 2019. Т. 9. № 3. С. 222–231.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Olga V. Chugunova, Anton V. Vyatkin, Vladislav M. Tiunov, Elena M. Chebotok, Alexander V. Arisov
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.