DEVELOPMENTS IN FIELD OF SPECIALIZED NUTRITION USING RAW DAIRY

NVZMZP

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.04.001

Keywords:

specialized nutrition, raw milk, buttermilk, skim milk, whey, milk protein concentrates, functional food ingredient.

Abstract

The production of specialized food products in Russia does not meet all the needs of the population and accounts for only 0.2% of traditional food products, while in global production specialized food products account for 5% of the total volume of food products produced. Developments in the field of specialized nutrition using dairy raw materials are aimed at eliminating dependence on imported products and are intended to optimize the nutrition of the population. Of greatest importance are innovative products for baby food, for increasing people’s immune protection, for the prevention of socially significant diseases of the population, as well as products intended for target audiences, for example, for athletes. In the production of specialized food products, the greatest demand is for dry ingredients from dairy raw materials: buttermilk, skim milk, whey and dry milk protein concentrates. The introduction of these ingredients into the recipe can significantly improve the nutritional value of the finished product, especially in terms of protein content and changing the ratio between proteins, fats and carbohydrates. Milk proteins can also act as carriers of food ingredients, preventing their destruction. Whole milk and/or whole secondary dairy raw materials such as buttermilk, skim milk and whey also hold great promise for the production of specialized products.

References

Попова А.Ю., Тутельян В.А., Никитюк Д.Б. О новых нормах физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации // Вопросы питания. 2021. Т. 90, № 4. С. 6–19.

Технический регламент Таможенного со-юза 021/2011 «О безопасности пищевой продук-ции». Утвержден решением Комиссии Таможенного союза № 880 от 9 декабря 2011 г.

Strategyrisatrademark of Global Industry Analysts, Inc. USA. Обновляется в течение суток. URL: https://www.strategyr.com.

Доктрина продовольственной безопасности Российской Федерации, утвержденная Указом Президента Российской Федерации от 21 января 2020 г. № 20.

О реализации Доктрины продовольственной безопасности Российской Федерации. URL: http://council.gov.ru/activity/documents/139304/ (дата обращения 16.11.2023).

Технический регламент Таможенного союза ТРТС027/2012 «О безопасности отдельных видов специализированной пищевой продукции, в том числе диетического лечебного и диетического профилактического питания». Принят Решением Совета Евразийской экономической комиссии № 34 от 15 июня 2012 г.

ТР ТС 022/2011 Технического регламента таможенного союза «Пищевая продукция в части ее маркировки»: принят решением Комиссии Таможенного союза от 9 декабря 2011 года № 881. Москва : Изд-во стандартов, 2011. 29 с.

Инновации в питании для взрослых: Ежегодное издание с каталогом. Выпуск 1 / Под ред. В.А. Тутельяна, Д.Б. Никитюка, А.В. Погожевой, А.Е. Шестопалова, Т.С. Поповой. Москва : ООО «Медицинское информационное агентство», 2021. 176 с.

Комплексный подход по реализации пол-ного инновационного цикла производства отечественных адаптированных смесей и лечебного питания / И.М. Донник, С.В. Кузьмин, С.Г. Майзель, С.В. Симоненко, Е.С. Семенова, Е.С. Симоненко // Пищевая промышленность. 2022, № 11. С. 16‒18.

Исследование параметров процесса гидролиза белков молока с использованием ферментных препаратов отечественного производства / Е.С. Семенова, Е.С. Симоненко, С.В. Симо-ненко, С.Н. Зорин, Н.А. Петров, В.К. Мазо // Пище-вые системы. 2023. Т. 6. № 2. С. 224‒232.

Novokshanova A. [et al.]. The development of food module of high biological value enriched with phycocyanin // AIP Conference Proceedings. AIP Publishing, 2023. Т. 2777. № 1.

Novokshanova A., Bilyalova A., Aksenov I. Spectrometric study of the interaction of phycocya-nins with egg proteins // E3S Web of Conferences. EDP Sciences, 2023. Т. 463. С. 01021.

Технический регламент Таможенного со-юза ТРТС033/2013 «О безопасности молока и молочной продукции». Принят Решением Совета Евразийской экономической комиссии № 67 от 9 октября 2013 года.

Published

2024-12-24

How to Cite

Novokshanova А. Л. . (2024). DEVELOPMENTS IN FIELD OF SPECIALIZED NUTRITION USING RAW DAIRY: NVZMZP. Polzunovskiy VESTNIK, (4), 7–11. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.04.001

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY