MINCED MEAT PRODUCTS FOR FUNCTIONAL PURPOSES
BTHEQH
DOI:
https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.04.011Abstract
The article considers the possibility of creating minced meat products from rabbit meat for functional purposes. The aim of the work is to develop products (cutlets) from rabbit meat with hemp flour for functional purposes. The object of the study is rabbit meat cutlets with partial replacement of the meat part with hemp flour. The subject of the study is the nutritional and energy value of chopped rabbit meat products with hemp flour; physiological effects formed when eating cutlets; color indication on product labeling; indicators of microbiological safety of cooked cutlets during their storage. The formulation of chopped products (cutlets) from rabbit meat with partial replacement of the meat part with hemp flour, which has a functional orientation, is recommended. According to the results of the study, it was found that rabbit meat cutlets with the replacement of the meat part with 15% hemp flour in the amount of 100 g make it possible to replenish the daily norm in protein, in vitamins: A, B2, B3, B4, B5, B9, in macronutrients: sodium, phosphorus and trace elements: iron, copper, selenium, zinc and molybdenum. The microbiological safety of rabbit meat cutlets with hemp flour during storage was assessed.
References
Разработка технологических подходов к получению мясных систем на основе ресурсов кролиководства и растительных композитов / Е.С. Шенцова, А.В. Востроилов, Е.Е. Курчаева, И.В. Максимов // Вестник ВГУИТ. 2018. № 4. С. 259–268.
Cullere, M. & Dalle Zotte, A. (2018). Rabbit meat production and consumption: State of knowledge and future perspectives. Meat Science, 143, 137–146 pp.
Петрунина И.В., Осянин Д.Н. Перспективы развития производства мяса и мясных продуктов до 2030 года // Все о мясе. 2020. № 5S. С. 261–264. DOI: https://doi.org/10.21323/2071-2499-2020-5S-261-264.
Rabbit meat production and processing in China / S. Li, W. Zeng, R. Li, L.C. Hoffman, Z. He, Q. Sun & H. Li. Meat Sci. 2018. 145. 320–328 pp.
Рынок мяса и мясопереработки в России: ключевые показатели и тенденции Источник: Росстат, анализ компании «ИМИТ» [Эл. ресурс]. https://meat-milk.ru/rynok-mjasa-i-mjasopererabotki-v-rossii-kljuchevye-pokazateli-i-tendencii/.
Тутельян В.А. Химический состав и калорийность Российских пищевых продуктов питания: справочник. М. : Дели плюс, 2012. 284 с.
Вайтанис М.А., Ходырева З.Р. Использование конопляной муки при производстве мясных рубленых полуфабрикатов // Вестник КрасГАУ. 2021. № 1. С. 126–133. https://doi.org/10.36718/1819-4036-2021-1-126-133.
Вайтанис М.А., Ходырева З.Р. Исследование качества мясорастительных фаршей на основе мяса кролика // Вестник КрасГАУ. 2023. № 9. С. 170–176. DOI: 10.36718/1819-4036-2023-9-170-176.
О безопасности пищевой продукции: тех-нический регламент таможенного союза № 021/2011: [принят решением Комиссии Тамо-женного союза от 9 декабря 2011 года № 880]. Москва: Изд-во стандартов, 2011. 242 с.
О безопасности мяса и мясной продукции: технический регламент таможенного союза № 034/2013: [принят решением Комиссии Таможенного союза от 9 октября 2013 года № 68]. Москва: Изд-во стандартов, 2013. 77 с.
Методы исследования мяса и мясных продуктов / Л.В. Антипова, И.А. Глотова, И.А. Рогов. М. : Колос, 2001. 376 с.
ГОСТ Р 55577-2013. Продукты пищевые функциональные. Информация об отличительных признаках и эффективности. Введ. 2015.01.01. Москва : Стандартинформ, 2013. 9 с.
МР 2.3.0122-18. Цветовая индикация на маркировке пищевой продукции в целях информирования потребителя: утверждены руко-водителем Федеральной службы по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека – Главным санитарным врачом Рос-сийской Федерации А.Ю. Поповой от 28.02.2018. 18 с.
Патент № 2811139 Российская Федерация, МПК A23L 13/60 (2016.01), A23L13/60. Полуфабрикат рубленый из мяса кролика: № 2023126900; заявл. 19.10.2023; опубл. 11.01.2023 / Вайтанис М.А., Ходырева З.Р.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Marina A. Vaytanis, Zoja R. Khodyreva
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.