DETERMINING OPTIMAL PARAMETERS OFPRE-TREATMENT OF VEGETABLES BEFORE DRYINGBY ELECTROMAGNETIC FIELDS OF EXTREMELY LOW FREQUENCIES
YKRLGO
DOI:
https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.03.021Abstract
Annotation. Currently, one of the methods of preserving agricultural plant raw materials is drying, which results in long-term preservation of the native properties of the product. Previously conducted studies have shown that preliminary treatment of plant raw materials with ELF EMF has a beneficial effect on the preservation of its physicochemical and microbiological indicators, and the selection of optimal parameters for processing with ELF EMF is an important stage of this process, as a result of which the processing parameters must be selected individually for each product. This is due to several factors. Firstly, different types of vegetables have different structures and compositions of biologically active substances. Secondly, different types of vegetables have different degrees of sensitivity to electromagnetic fields. Thirdly, the use of certain frequencies and field intensities can contribute to more uniform and efficient drying of products, as well as improving the structure and texture of raw materials. The paper presents the results of a study of the effect of preliminary treatment with ELF EMF of table carrots, white cabbage and zucchini of various varieties, zoned in the Krasnodar Territory, on changes in external damage, weight loss, analysis of the loss of such biologically active substances as acids, vitamin C, sugars during storage in provoking conditions. After mathematical processing of the research results, individual optimal parameters of ELF EMF treatment were selected for each variety of the studied vegetable species.
Keywords: carrots, white cabbage, zucchini, extremely low frequency electromagnetic fields, weight loss, surface damage index, hardness, physical and chemical parameters, optimal conditions
References
Указ Президента Российской Федерации от 1.12.2016 № 642 (ред. от 15.03.2021) «Стратегия научно-технологического развития Российской Федерации до 2030 года» // Собрание законодательства Российской Федерации, 05.12.2016, № 49 ст. 6887 // URL : https://base.garant.ru/71551998/?ysclid=m4ve497ccp314880837. (дата обращения 02.09.2024).
Прогноз научно-технологического развития агропромышленного комплекса Российской Федерации до 2030 года. Утв. приказом Минсельхоз Рос-сийской Федерации от 12 января 2017 года. № 3 // URL: https://www.garant.ru/products/ipo/prime/doc/71499570/?ysclid=m4ve29qwk182057344. (дата обращения 02.09.2024).
Федеральная научно-техническая программа развития сельского хозяйства РФ на 2017–2025 годы. утв. Указом Президента Российской Федерации от 25 августа 2017 г. № 996 // URL: file:///C:/Users/ЯкТатВик/Downloads/ Программа-развития-2022-г.-1.pdf. (дата обращения 02.09.2024).
Распоряжение Правительства Российской Федерации от 29.06.2016 г. № 1364-р «Стратегия по-вышения качества пищевой продукции в Российской Федерации до 2030 года» // URL: https://www.consultant.ru/document/ cons_doc_LAW_200636/. (дата обращения 02.09.2024).
Указ Президента Российской Федерации от 21.01.2020 г. № 20 (ред. от 22.01.2020) «Доктрина продовольственной безопасности Российской Федерации» // Официальный интернет-портал правовой информации. URL: www.pravo.gov.ru. (дата обращения 02.09.2024).
Программа фундаментальных научных исследований в Российской Федерации на долгосрочный период (2021–2030 годы), утв. Распоряжением Правительства РФ от 31.12.2020 г. № 3684-р // URL: file:///C:/Users/ЯкТатВик/Downloads/skzO0DEvyFOIBtXobzPA3zTyC71cRAOi%20(1).pdf. (дата обращения 02.09.2024).
Usall J., Ippolito A., Sisquella M., Neri F. Phys-ical treatments to control postharvest diseases of fresh fruits and vegetables // Postharvest Biology and Tech-nology. 2016. № 122. P. 30–40.
Ojaghian M.R., Zhang J., Xie G., Wang Q. Efficacy of UV-C radiation in inducing systemic acquired resistance against storage carrot rot caused by Sclerotinia sclerotiorum // Postharvest Biology and Technology. 2017. № 130. P. 94–102.
Купин Г.А., Викторова Е.П., Алёшин В.Н., Михайлюта Л.В. Исследование влияния электромагнитного поля на изменение микробиальной обсеменности корнеплодов моркови в процессе хранения // Аграрный вестник Северного Кавказа. 2015. № 4 (20). С. 231–236.
Першакова Т.В., Купин Г.А., Тягущева А.А., Алёшин В.Н. Влияние обработки электромагнитными полями на активность пероксидазы и содержание полифенолов в капусте при хранении // Изве-стия высших учебных заведений. Пищевая техноло-гия. 2021а. № 5–6 (383–384). С. 21–25.
Першакова Т.В., Купин Г.А., Горлов С.М., Тя-гущева А.А., Алёшин В.Н. Влияние электромагнитных полей крайне низкой частоты на содержание воды, клетчатки, растворимых углеводов, белка и витамина С в цветной капусте при хранении // Плодовод-ство и виноградарство Юга России. 2021b. № 68 (2). С. 287–296.
Pershakova T.V., Kupin G.A., Mihaylyuta L.V., Babakina M.V., Gorlov S.M., Lisovoy V.V. Investigation of the influence of an extremely low-frequency electromagnetic field on carrot phytopathogens in-vivo and in-vitro // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. 2018. № 8. P. 1897–1901.
Патент № 182572 Российская Федерация, МПК A23B 7/00(2006.01). Установка для обработки фруктов или овощей перед закладкой на хранение : № 2018115940 : заявл. 2018.04.26 : опубл. 2018.08.23 / Купин Г.А., Першакова Т.В., Алешин В.Н., Панасенко Е.Ю., Горлов С.М. ; заявитель Федеральное государственное бюджетное научное учреждение "Северо-Кавказский федеральный научный центр садовод-ства, виноградарства, виноделия" (ФГБНУ СКФНЦСВВ). 5 с.
ГОСТ ISO 2173-2013. Межгосударственный стандарт. Продукты переработки фруктов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ. М. : Стандартинформ, 2014. 7 с.
Бурштейн А.И. Методы исследования пищевых продуктов / А.И. Бурштейн. Определение витамина С (Прокошев) // Под ред. А.И. Бурштейн. К. : Государственное медицинское издательство УССР, 1963. 372 с.
ГОСТ 8756.13-87. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сахаров. М. : Стандартинформ, 2010. 11 с.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Grigory A. Kupin, Tatyana V. Pershakova, Anna A.Tyagushcheva, Elizaveta S. Semiryazhko

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.











.
This work is licensed under a 