NEW INGREDIENTS IN THE TECHNOLOGY OF BOILED SAUSAGES
ZMBJDB
DOI:
https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.03.023Keywords:
pomace, redcurrant, sausages, formulation, powder, quality indicatorsAbstract
The article presents recipes for boiled meat products – sausages with the addition of berry pomace of red currant in various dosages. 4 samples of sausage products were made: a control and 3 prototypes with the addition of a vegetable component - a powder of berry pomace of red currant 1, 2, 3% by weight of minced meat. Experimental sample No. 2, in which the addition of the vegetable component is 2%, i.e. 20 g. per 1 kg of meat raw materials, compared with other experimental samples, had the best organoleptic characteristics. The stages of obtaining a meat product with berry extracts of red currant have been developed. Powder from berry pomace of red currant was introduced at the stage of preparation of minced meat. The addition of red currant berry powder will help expand the range of this type of meat products, increase the nutritional value of the product due to the content of physiologically significant compounds in the berry component, and reduce the cost of production.
References
Липатова Л.П., Егорова В.А. Пути улучшения изделий из мяса для получения функциональных продуктов / Л.П. Липатова, В.А. Егорова / Учредители: Российский эко-номический университет имени Г.В. Плеханова (Москва). 2015. № 4 (22). С. 297-313.
Величко Н.А., Мельникова Е.В., Аёшина Е.Н. Использование выжимок брусники в рецептурах рубленых полуфабрикатов из мяса птицы /Н.А. Величко, Е.В. Мельникова, Е.Н. Аёшина// Ползуновский вестник 2023. №3 С. 53-57.
Карапетян А.М., Величко Н.А. Перспек-тивы применения растительного компонента ALLIUM SATIVUM в рецептурах мясных по-луфабрикатов/А.М. Карапетян, Н.А. Величко// Вестник КрасГАУ. 2022. №5. С.185-191.
Рыгалова Е.А.,Шароглазова Л.П., Ве-личко Н.А., Применение выжимок морошки в производстве мясных хлебов /Е.А. Рыгало-ва,Л.П. Шароглазова, Н.А. Величко //Вестник КрасГАУ. 2022. №3 С .190-198.
Вайтанис М.А., Ходырева З.Р. Иссле-дование качества мясорастительных фаршей на основе мяса кролика/М.А. Вайтанис, З.Р. Ходырева// Вестник КрасГАУ. 2023. №9. С.170-175.
Айрапетян А.А. Применение расти-тельных компонентов в технологии вареной колбасы / Айрапетян А.А., Манжесов В.И. // Технологии и товароведение сельскохозяйственной продукции. – Воронеж: ФГБОУ ВО Воронежский ГАУ, 2021. №1(16). С. 89-94.
Божкова, С.Е. Разработка рецептуры и технологии вареного мясного рулета с расти-тельными ингредиентами / С. Е. Божкова, А. М. Синельник, Д. Н. Пилипенко [и др.] // Аграрно-пищевые инновации. 2020. № 1(9). С. 56-65.
Hayrapetyan, A. A. The development of technology for functional food products on based on combination of raw materials of vegetable and meat origin / A. A. Hayrapetyan, V. I. Manzhesov, S. Yu. Churikova // IOP Conference Series: Earth and Environmental Science : 6th International Conference on Agriproducts Processing and Farming, Voronezh, 17–18 октября 2019 года. – Voronezh: Institute of Physics Publishing, 2020. P. 012040.
Бузова, В.В. Изделия колбасные вареные с использованием кабачковой муки / В.В Бузова, О.А. Княжеченко, С.В. Шинкарева, Е.А. Селезнева // Сборник научных трудов по итогам международной научно-практической конференции. 2017. № 4.-С . 39-41.
Сычева, О.В. Использование продук-тов переработки растительного сырья в технологии мясных полуфабрикатов / О.В. Сы-чева, Е.А. Скорбина, И.А. Трубина, С.А. Из-майлова, Д.А. Измайлова // Технологии пищевой и перерабатывающей промышленно-сти АПК – продукты здорового питания.- 2017. № 4. С. 43-48.
Емельянов А.А., Шалимова О.А. Па-тент №2398478 «Биологически активная пи-щевая добавка красносмородиновая», - 2010.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Natalia V. Shchukina, Nadezhda A. Velichko, Ekaterina N. Ayoshina

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.











.
This work is licensed under a 