STUDY ON DURATION OF STORAGE OF FRESH FISH USING CARBON DIOXIDE
UPHHVG
DOI:
https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.02.012Keywords:
fish, pond fishing, snow-like carbon dioxide, food safety, consumer propertiesAbstract
In most modern studies, fish is considered as a valuable food product that has unique properties and is not inferior to cattle meat. Fish meat does not contain coarse connective tissue, so it is well absorbed by the human body. However, fish is a perishable food product and in recent years, great importance has been attached to modern methods of processing fish at low temperatures, which allows for maximum preservation of nutritional value. The object of the study is fish of the carp family as the most popular aquaculture in pond fish farming. One of the promising ways to preserve fish is freezing using carbon dioxide. When the temperature drops to minus 78 ºС, the sublimation process is activated, as a result of which carbon dioxide passes from a solid to a gaseous state. The method under consideration involves the use of snow-like carbon dioxide, both on the surface of the fish and placing it inside the carcass. When storing fresh fish, it is necessary to take into account not only the temperature regime, but also the packaging material for hermetically sealed storage, which can preserve the carbon dioxide environment inside and the presentation of fish products for up to 10 days. Based on the results of the study, in terms of safety indicators, it can be summarized that cooling carp with carbon dioxide leads to a significant slowdown in spoilage processes and increases storage capacity.
References
Указ Президента РФ от 21 января 2020 г. № 20 «Об утверждении Доктрины продовольственной безопасности Российской Федерации. Доступ из справ.-правовой системы «Консультант плюс» (дата обращения: 21.04.2024).
Официальный сайт Министерства здраво-охранения РФ. URL : https://minzdrav.gov.ru/ (дата обращения: 21.04.2024).
Официальный сайт Управления Федеральной службы по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека по Тюменской области. URL : https://72.rospotrebnadzor.ru/?ysclid=lwgr9m6g1r71430652 (дата обращения: 21.04.2024).
База данных «ФАОСТАТ». Официальный сайт «Продовольственной и сельскохозяйственной организации объединённых наций». URL: http://https://www.fao.org/ faostat/ru/#home (дата обращения: 21.04.2024).
Официальный сайт Федерального агентства по рыболовству РФ. URL : https://fish.gov.ru/ (дата обращения: 21.04.2024).
Официальный сайт Управления Федеральной службы государственной статистики по Тюменской области, Ханты-Мансийскому автономному округу – Югре и Ямало-Ненецкому автономному округу. URL : https://72.rosstat.gov.ru/?ysclid=lwgr63e45q312827343. (дата обращения: 21.04.2024).
Балабейкина О.А., Файбусович Э.Л. Уровень урбанизированности территории Российской Феде-рации: региональный разрез // Географический вестник, 1(44): 72–82. DOI : 10.17072/2079-7877-2018-1-72-82) Региональные геосистемы. 2023. Т. 47, № 3 (368–381).
Федеральный закон «Об аквакультуре (рыбоводстве) и о внесении изменений в отдельные законодательные акты Российской Федерации». До-ступ из справ.-правовой системы «Консультант плюс» (дата обращения: 21.04.2024).
Распоряжение Департамента агропромышленного комплекса Тюменской области от 12.03.2020 г. № 5 «Об утверждении перечня рыболовных участков в Тюменской области. Доступ из справ.-правовой системы «Консультант плюс» (дата обращения: 21.04.2024).
Исследование параметров процесса теплообмена при сублимации диоксида углерода / Е.Н. Неверов, И.А. Короткий, И.Б. Плотников [и др.] // Вестник Красноярского государственного аграрного университета. 2020. № 6(159). С. 215–222.
Studying the sublimation of carbon dioxide / E.N. Neverov, I.A. Korotkiy, E.V. Korotkaya, A.N. Ras-shchepkin // Periodico Tche Quimica. 2021. Vol. 18, № 37. P. 1–12.
Каширская О.А. Изучение влияния обогащенной диоксидом углерода среды на качество за-мороженного минтая / О.А. Каширская, Н.В. Беляева, И.В. Королева // Сибирский экологический журнал. 2020. № 4. С. 530–536.
ГОСТ 1368-2003. Межгосударственный стандарт. «Рыба. Длина и масса» ; введен в действие Постановлением Госстандарта РФ от 27.01.2004 г. № 36-ст. Доступ из справ.-правовой системы «Консультант плюс» (дата обращения: 21.04.2024).
ТР ЕАЭС 040/2016. Технический регламент Евразийского экономического союза. «О безопасности рыбы и рыбной продукции». Доступ из справ.-правовой системы «Консультант плюс» (дата обращения: 21.04.2024).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Irina V. Mozzherina, Vladimir G. Popov, Elena Y. Leonova

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.