BETULIN IS A PROMISINGINGREDIENT FOR DAIRY INDUSTRY

KVQFDF

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.02.018

Abstract

During milk storage, the fat phase undergoes undesirable changes due to the destruction of the membranes of fat globules, leading to a deterioration in its quality. To slow down this process, it is proposed to use betulin, which is extracted from birch bark. Betulin contains triterpene compounds, a class of biologically active substances that have been shown to have a positive effect on the state of milk fat. In a study, the effect of betulin on fat in inhomogeneous whole milk was investigated. In the control samples, fat globules were large and irregularly rounded. Large fat droplets were also present. In contrast, milk samples treated with betulin contained fat globules that were smaller, with thicker walls and a more regular, rounded shape. The results of the study indicate that betulin has a positive effect on milk fat, allowing for the production of uniform fat globules with strong shells in the milk mix without the need for homogenization. This helps to preserve milk fat better and protect it from spoilage. The study aimed to investigate the dynamics of active and titrated acidity in inhomogeneous milk samples during storage for 20 days at 4 °C. Betulin was found to have a significant positive impact on the shelf life of samples, as samples with betulin had lower recommended acidity and higher active acidity than the control throughout the entire storage period. An increase in betulin content was negatively correlated with titrated acidity but positively correlated with active acidity. Signs of spoilage in the control sample were observed after 10 days, while samples with betulin remained fresh until 20 days. The findings on acidity are consistent with the organoleptic characteristics of the samples. Betulin can be recommended as a combination with milk and dairy products. It serves as a biologically active substance, emulsifier, and helps to extend the shelf life of the products. Betulin, in the form of a 10% aqueous solution, can be added to chilled milk. Dry betulin, on the other hand, is best applied at temperatures above 40°C.

References

Мусина О.Н. Современное состояние био-технологии комбинированных молочных продуктов (обзор). 1. Предпосылки и принципы создания ком-бинированных молочных продуктов // Хранение и переработка сельхозсырья. 2008. № 3. С. 59‒63.

Глицирризиновая кислота / Г.А. Толстиков [и др.] // Биоорганическая химия. 1997. Т. 23. № 9. С. 691‒709.

Белякова А.Ю., Погребняк А.В., Погребняк Л.В. Физико-химические и биологические свойства компонентов внешней коры березы // Современные проблемы науки и образования. 2015. № 2 (часть 2). С. 492.

Ботаника. Энциклопедия «Все растения мира»: пер. с англ. / Под ред. Д. Григорьева [и др.]. М. : Könemann, 2006. 1020 с.

Бетулин и его производные. URL: https://knowledge.allbest.ru/chemistry/2c0a65625b2ad68a4d53a89421216c37_0.html. (дата обращения 10.04.2025).

Pasich J., Pojda M. Naturaline i polsyntetyczne tenzydy. Cz. VII. Prosty sposob otrzymywania betuliny // Farmac pol. 1974. Vol. 30. № 8. P. 771–772.

Преснова Г.А., Тюрина Н.А. Новая натураль-ная добавка – бетулинсодержащий экстракт бересты // Переработка молока. 2010. № 6. С. 10–11.

Похило Н.Д., Уварова Н.И. Изопреноиды различных видов рода Betula // Химия природных соединений. 1988. № 3. С. 325–341.

Изучение состава и антиоксидантных свойств гексанового и этанольного экстрактов бересты / С.А. Кузнецова [и др.] // Вестник Красноярского государственного университета, Естественные науки. 2005. № 2. С. 113–118.

Бетулин. Полезные свойства и применение бетулина. URL : https://birchworld.ru/betulin-poleznye-svojstva-i-priemenie-betulina (дата обращения 10.04.2025).

Единые санитарно-эпидемиологические и гигиенические требования к продукции (товарам), подлежащей санитарно-эпидемиологическому надзору (контролю). URL : https://docs.cntd.ru/document/902249109 (дата обращения 10.04.2025).

Рекомендуемые уровни потребления пищевых и биологически активных веществ : Методические рекомендации. М. : Федеральный центр госсанэпиднадзора Минздрава России, 2004. 46 с.

Единые санитарно-эпидемиологические и гигиенические требования к товарам, подлежащих санитарно-эпидемиологическому надзору (контро-лю). URL : http://www.tsouz.ru/db/techregulation/sanmeri/Documents/PishevayaCennost-1.pdf. (дата обращения 10.04.2025).

Патент РФ № 2308837 A23C 3/08. Способ консерви-рования молока и молочных продуктов / Ткаченко Ю.А., Клабу-кова И.Н., Кислицын А.Н., Трофимов А.Н. ; опубл. 27.10.2007.

Published

2025-06-23

How to Cite

Musina О. Н. ., Usatyuk Д. А. ., & Bondarenko Н. И. . (2025). BETULIN IS A PROMISINGINGREDIENT FOR DAIRY INDUSTRY: KVQFDF. Polzunovskiy VESTNIK, (2), 121–126. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2025.02.018

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY

Most read articles by the same author(s)