STUDY OF THE POSSIBILITY OF USING FUNCTIONAL FOOD INGREDIENTS IN DAIRY PRODUCTS FOR CONSUMPTION IN METABOLIC SYNDROME

HPYXGO

Authors

  • Alla L. Novokshanova Federal State Budgetary Institution of Science "Federal Research Center for Nutrition and Biotechnol-ogy"
  • Elena M. Shchetinina Federal State Budgetary Institution of Science "Federal Research Center for Nutrition and Biotechnol-ogy"
  • Anastasia S. Bilyalova Federal State Budgetary Institution of Science "Federal Research Center for Nutrition and Biotechnol-ogy"

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.02.009

Keywords:

obesity, metabolic syndrome, skim milk, functional food ingredients, organoleptic characteristics

Abstract

One of the central medical and social problems of the population of the Russian Federation is the growing number of people with metabolic syndrome. The annual increase in incidence requires improved approaches to diagnosis, prevention, and especially non-drug treatment of this pathological condition. One option may be the consumption of specialized dairy-based foods. The modern dairy products market dictates the development trends of the vector of specialized products. Today, you can increasingly find dairy products aimed at feeding athletes or enriched with certain vitamins. For the category of people with metabolic syndrome, low-fat dairy products are of particular interest.

The article describes functional food ingredients that may be of interest in the nutrition of people with metabolic syndrome. The results of an experiment on adding these ingredients to a dairy product and assessing its organoleptic characteristics are presented. The impact each functional food ingredient had on the appearance, taste and smell, color and consistency of the product is described in detail. Recommendations are given on the possibility of using functional food ingredients in the production of dairy drinks for feeding people with metabolic syndrome

References

Новокшанова А.Л. Молочные продукты улучшенной пищевой ценности: пути решения / А.Л. Новокшанова // Переработка молока. 2023. № 7 (285). С. 6–8.

Amirani E. [et al.]. Effects of whey protein on glycemic control and serum lipoproteins in patients with metabolic syndrome and related conditions: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Lipids in health and disease, 2020, № 19, pp. 1‒18. (In English). doi: 10.1186/s12944-020-01384-7.

Ulven S.M. [et al.]. Milk and dairy product consumption and inflammatory biomarkers: an up-dated systematic review of randomized clinical trials. Advances in Nutrition, 2019, № 10(2), pp. S239‒S250 (In English). doi: 10.1093/advances/nmy072.

Zapata R.C. [et al.]. Whey protein compo-nents-lactalbumin and lactoferrin-improve energy ba¬lance and metabolism. Scientific reports, 2017, № 7, pp. 9917 (In English). doi: 10.1038/s41598-017-09781-2.

ГОСТ Р ИСО 22935-3-2011. Молоко и молочные продукты. Органолептический анализ. Часть 3. Руководство по оценке соответствия техническим условиям на продукцию для определения органолептических свойств путем подсчета баллов. М. : ФГУП «Стандартинформ», 2012. 8 с.

ГОСТ Р 53951-2010 Продукты молочные, молочные составные и молокосодержащие. Определение массовой доли белка методом Кьельдаля М. : ФГУП «Стандартинформ», 2011. 12 с.

ГОСТ 32255-2013 Молоко и молочная продукция. Инструментальный экспресс-метод определения физико-химических показателей идентификации с применением инфракрасного анализатора. М. : Стандартинформ, 2014. 14 с.

ГОСТ 33629-2015 Консервы молочные. Молоко сухое. Технические условия. М. : ФГУП «Стандартинформ», 2015. 10 с.

Технический регламент Таможенного со-юза 021/2011 «О безопасности пищевой продукции». Утвержден решением Комиссии Таможенного союза № 880 от 9 декабря 2011 г.

Единые санитарно-эпидемиологические и гигиенические требования к продукции (товарам), подлежащей санитарно-эпидемиологическому надзору (контролю). Утверждены решением Комиссии Таможенного союза № 299 от 28 мая 2010 г. (с изменениями на 10 ноября 2015 года).

Раджабкадиев Р.М. L-карнитин: свойства и перспективы применения в спортивной практике / Р.М. Раджабкадиев, М.М. Коросте-лева, В.С. Евстратова, Д.Б. Никитюк, Р.А. Ханферьян // Вопросы питания. 2015. Т. 84. № 3. С. 4‒12.

Wang D.D., Mao Y.Z., He S.M., Yang Y. [et al.]. Quantitative efficacy of L-carnitine supplementation on glycemic control in type 2 diabe-tes mellitus patients. Expert Rev. Clin. Pharmacol. 2021 Jul; 14(7):919‒926. doi: 10.1080/17512433.2021.1917381.

Maret W. Chromium Supplementa-tion in Human Health, Metabolic Syndrome, and Di-abetes. Met Ions Life Sci. 2019 Jan 14;19:/books/ 9783110527872/9783110527872-015/9783110527872-015.xml. doi: 10.1515/9783110527872-015.

Published

2024-07-10

How to Cite

Novokshanova А. Л. ., Shchetinina Е. М. ., & Bilyalova А. С. . (2024). STUDY OF THE POSSIBILITY OF USING FUNCTIONAL FOOD INGREDIENTS IN DAIRY PRODUCTS FOR CONSUMPTION IN METABOLIC SYNDROME: HPYXGO. Polzunovskiy VESTNIK, (2), 73–78. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.02.009

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY

Most read articles by the same author(s)