USE OF FINE VEGETABLE POWDERS IN GLUE-FREE PASTILLE TECHNOLOGY

TEXBWQ

Authors

  • Antonina A. Ryadinskaya Belgorod State Agrarian University named after V. Ya. Gorin
  • Sergey A. Chuev Belgorod State Agrarian University named after V. Ya. Gorin
  • Ivan A. Koshchaev Belgorod State Agrarian University named after V. Ya. Gorin
  • Kristina V. Lavrinenko Belgorod State Agrarian University named after V. Ya. Gorin

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.03.002

Keywords:

fine vegetable powders, pastilles, apples, table beetroot, spinach, table carrot, tomato.

Abstract

The authors studied the change in the quality of pastille products from baked apples due to the introduction of finely dispersed vegetable powders into the formulation. The article considers the indicators of samples of fruit and vegetable pastilles produced in a laboratory experiment based on original prescription compositions, including apple fruits and finely dispersed vegetable powders in a dosage of 10 % by weight of the main raw material. Separate technological techniques for the manufacture of fruit and vegetable pastilles based on domestic crop production have been developed. The main raw material was a varietal mixture of locally produced apples, the auxiliary was finely dispersed vegetable powders of table beetroot, spinach, table carrot and tomato.

The nutritional and energy value of the developed fruit and vegetable pastilles has been studied in comparison with the product produced according to the traditional recipe of Belevskaya pastille. The effect of finely dispersed vegetable powders on the organoleptic properties of pastilles has been studied. The resulting types of fruit and vegetable pastilles had the following advantages. The addition of additives did not significantly affect the taste and smell of the product, but contributed to their enrichment with minerals and vitamins. In the case of adding fine powder of table beet to the formulation of pastilles, compared with fruit pastille, the content of iron, vitamins B1 and B2 increased; spinach – sodium, potassium, calcium, magnesium, iron, vitamins B1 and PP; table carrots – potassium, phosphorus, vitamins B1 and A; tomato – potassium, calcium, magnesium, phosphorus, vitamins B1, B2, PP and A.

References

Овчинникова, Е. Е. Анализ рынка пастильных изделий (на примере города Екатеринбурга) / Е. Е. Овчинникова // Конкурентоспособность территорий: Материалы XXIV Всероссийского экономического форума молодых ученых и студентов. В 4-х частях, Екатеринбург, 27–30 апреля 2021 года / Отв. за вы-пуск: Я. П. Силин, В. Е. Ковалев. Том Часть 1. – Екатеринбург: Уральский государственный экономический университет, 2021. – С. 25-27. – EDN JZODIZ.

Янова, М. А. Разработка нового вида конди-терского изделия пастильной группы (зефира) с добавлением яблочно-морковного пюре / М. А. Яно-ва, А. В. Ларькина, А. В. Сазонова // Вестник КрасГАУ. – 2023. – № 2(191). – С. 228-235. – DOI 10.36718/1819-4036-2023-2-228-235. – EDN NSOOQB.

Мунгиева, Н. А. Особенности производства восточной фруктовой пастилы / Н. А. Мунгиева, И. М. Ашурбеков, Н. М. Мусаева // Проблемы развития АПК региона. – 2019. – № 2(38). – С. 291-293. – EDN AXAOER.

Рядинская, А. А. Хранение и переработка яб-лок Белгородской области / А. А. Рядинская. – Москва: Общество с ограниченной ответственно-стью «Издательские решения», 2023. – 80 с. – ISBN 978-5-0062-1911-3. – EDN EXYRHW.

Применение плодовых и овощных порошков в производстве хлеба / Э. Ш. Манеева, А. В. Быков, Э. Ш. Халитова [и др.] // Хлебопродукты. – 2018. – № 11. – С. 51-53. – DOI 10.32462/0235-2508-2018-0-11-51-53. – EDN YLSILZ.

Пчелинцева, О. Н. Потребительские свойства песочного печенья с добавлением кукурузной муки и свекольного порошка / О. Н. Пчелинцева, З. А. Бочкарева, Е. А. Лукьянова // Ползуновский вестник. – 2020. – № 1. – С. 85-89. – DOI 10.25712/ASTU.2072-8921.2020.01.017. – EDN YGLHAG.

Свекольный порошок, как функциональный компонент в продуктах питания / М. А. Щугорев, А. Г. Нечепорук, Е. Н. Третьякова, Н. А. Грачева // Повы-шение качества и безопасности пищевых продуктов: материалы XI всероссийской научно-практической конференции, Махачкала, 20–21 октября 2021 года. – Махачкала: Дагестанский государственный техниче-ский университет, 2021. – С. 51-55. – EDN FPBCJC.

Воробьева, Ю. В. Использование порошка шпината в технологии производства мясных изделий из мяса кролика / Ю. В. Воробьева // Студенческая наука - взгляд в будущее : Материалы ХVIII Все-российской студенческой научной конференции, Красноярск, 15–17 марта 2023 года. Том Часть 6. – Красноярск: Красноярский государственный аграрный университет, 2023. – С. 14-18. – EDN UKIOZP.

Обоснование использования порошка шпината в технологии мягкого сыра / А. Н. Негреева, Н. А. Грачева, Е. Н. Третьякова, А. Г. Нечепорук // Проблемы конкурентоспособности потребительских това-ров и продуктов питания : сборник научных статей 3-й Международной научно-практической конференции, Курск, 09 апреля 2021 года. – Курск: Юго-Западный государственный университет, 2021. – С. 273-275. – EDN MDIGLP.

Применение тонкодисперсных овощных и фруктовых порошков в технологии ржано-пшеничных хлебобулочных изделий / С. Я. Корячки-на, В. П. Корячкин, О. Л. Ладнова, Е. Н. Холодова // Хлебопродукты. – 2017. – № 7. – С. 36-39. – EDN YTXBLB.

Русина, И. М. Порошок томатов как перспективная добавка для активации хлебопекарных дрожжей при производстве крекеров / И. М. Русина, И. М. Колесник // Вестник Гродненского государственного университета имени Янки Купалы. Серия 6. Техника. – 2020. – Т. 10, № 1. – С. 66-77. – EDN OOXSEB.

Алтухов, И. В. Перспективы применения томатного порошка в рецептуре песочного печенья / И. В. Алтухов, С. М. Быкова, В. Д. Очиров // Вестник КрасГАУ. – 2021. – № 12(177). – С. 254-259. – DOI 10.36718/1819-4036-2021-12-254-259. – EDN DXFZID.

Серикова, К. К. Разработка рецептуры крекеров с использованием муки из семян тыквы и порошка из томатов / К. К. Серикова, Л. И. Пусенкова, Г. Р. Гарипова // Наука. Образование. Профессия: материалы II Всероссийской научно-методической конференции с международным участием, Уфа, 13–14 апреля 2023 года / МИНИСТЕРСТВО СЕЛЬСКОГО ХОЗЯЙСТВА РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ; МИНИ-СТЕРСТВО СЕЛЬСКОГО ХОЗЯЙСТВА РЕСПУБЛИКИ БАШКОРТОСТАН; ФЕДЕРАЛЬНОЕ ГОСУДАРСТВЕН-НОЕ БЮДЖЕТНОЕ ОБРАЗОВАТЕЛЬНОЕ УЧРЕЖДЕ-НИЕ ВЫСШЕГО ОБРАЗОВАНИЯ «БАШКИРСКИЙ ГОС-УДАРСТВЕННЫЙ АГРАРНЫЙ УНИВЕРСИТЕТ». – Уфа: Башкирский государственный аграрный универси-тет, 2023. – С. 131-135. – EDN QEYQPB.

Бураева, Н. Н. Способы получения порошка из высушенных томатов и моркови / Н. Н. Бураева // Значение научных студенческих кружков в инновационном развитии агропромышленного комплекса региона : Сборник научных тезисов студентов, Ир-кутск, 26 ноября 2020 года. – п. Молодежный: Иркутский государственный аграрный университет им. А.А. Ежевского, 2020. – С. 117-118. – EDN GSXXZH.

Курасова, Л. А. Разработка технологии получения ликопинсодержащего томатно-масляного экстракта для пищевых целей / Л. А. Курасова, А. Ж. Сарсенова // Вестник Южно-Уральского государственного университета. Серия: Пищевые и биотех-нологии. – 2023. – Т. 11, № 3. – С. 15-22. – DOI 10.14529/food230302. – EDN OATZRU.

Published

2024-10-10

How to Cite

Ryadinskaya А. А. ., Chuev С. А. . ., Koshchaev И. А. ., & Lavrinenko К. В. . (2024). USE OF FINE VEGETABLE POWDERS IN GLUE-FREE PASTILLE TECHNOLOGY: TEXBWQ. Polzunovskiy VESTNIK, (3), 14–22. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2024.03.002

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY