THE USE OF LINGONBERRY POMACE IN RECIPES OF CHOPPED SEMI-FINISHED CHICKEN MEAT

ZRRHEY

Authors

  • Nadezhda A. Velichko Krasnoyarsk State Agrarian University
  • Ekaterina V. Melnikova Krasnoyarsk State Agrarian University
  • Ekaterina N. Aeshina Siberian State University of Science and Technology named after Academician I.F. Reshetnev

DOI:

https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.03.007

Keywords:

vyzhimki yagod brusniki, retseptura, poroshok, pokazateli kachestva

Abstract

The article presents the recipe of minced meat semi-finished products (cutlets) with the addition of berry pomace lingonberries. Based on the chemical composition of cranberry berry pomace, their use in the formulation of chopped meat semi-finished products (cutlets) from poultry meat (chicken) is justified. The dosage of cranberry berry pomace has been selected, at which the best organoleptic characteristics of the product are achieved. A tasting evaluation of the developed experimental meat semi-finished products (cutlets) with the introduction of various amounts of berry pomace lingonberries was carried out. The highest rating was given to a prototype with the addition of 15 % of cranberry pomace instead of meat raw materials. The prototype with the addition of 20 % of cranberry pomace has acquired a darker color on the section, the consistency of the products has become more rigid. In this regard, it is impractical to increase the dosage of lingonberry pomace in minced meat semi-finished products. A basic technological scheme for obtaining chopped meat semi-finished products (cutlets) by adding berry pomace lingonberries instead of meat raw materials. Berry squeezes of lingonberries are proposed to be introduced at the stage of formation of the stuffing system

References

Величко Н.А., Брошко Д.В., Рыгалова Е.А. Возможность использования выжимок Rúbus Saxátilis L. В рецептурах мясных рубленых полуфабрикатов //Вестник КрасГАУ, №2 , 2020 , с.177-182

Коновалов К.Л. Растительные ингредиенты в производстве мясных продуктов // Пищевая промышленность. – 2006. – № 4. – С. 68–69

Шароглазова Л.П., Рыгалова Е.А., Величко Н.А. Возможность создания конкурентоспособных экспортных продуктов АПК Красноярского края на основе ягод морошки приземистой//Материалы межд. научно-практ. конференции «Приоритетные направления развития регионального экспорта продукции АПК», г. Красноярск. ноябрь, 2019, с.163-168.

Божко С. Д. Производство мясорастительных полуфабрикатов из фарша птицы [Текст] / С. Д. Божко, Л. В. Левочкина, Т. А. Ершова // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2011. - № 3. - С. 19-20. -

Лебедева, Л. И. Применение растительных ингредиентов при производстве мясных продуктов / Л. И. Лебедева // Все о мясе. — 2004. № 2. - С.10-15.

Лютикова, М. Н. Химический состав и практическое применение ягод брусники и клюквы / М. Н. Лютикова // Химия растительного сырья. – 2015. – №. 2.- С.49-53.

Лютикова, М.Н. Исследование компонентного состава ягод местной дикорастущей брусники (Vacciniumvitis-idaea L.) / М.Н. Лютикова, Ю.П. Туров // Химия растительного сырья. – 2011. - № 1. - С.145-149.

Мельникова, Е.В., Величко, Н.А., Беляков, А.А. Паштет на основе мяса оленя с использованием ягодного сырья / В сборнике: Научное обеспечение животноводства Сибири – 2021. С. 555-559.

Расщепкина Е.А. Разработка технологии гранулированного брусничного концентрата напитка на основе молочной сыворотки/ Автореф. на соиск.уч.ст. канд. техн. наук. Кемерово. – 2009. – 19с.

Published

2023-10-08

How to Cite

Velichko Н. А. ., Melnikova Е. В., & Aeshina Е. Н. (2023). THE USE OF LINGONBERRY POMACE IN RECIPES OF CHOPPED SEMI-FINISHED CHICKEN MEAT: ZRRHEY. Polzunovskiy VESTNIK, (3), 53–57. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2023.03.007

Issue

Section

SECTION 1. FOOD TECHNOLOGY